Pasaport de vaccinare anti COVID pentru libera circulatie in UE. Cum arata certificatul verde si ce date vor aparea pe document

Comisia Europeana a prezentat miercuri propunerea pentru certificatul digital de vaccinare, valabil la nivel comunitar, document menit sa impulsioneze turismul, sector grav afectat de pandemia de coronavirus.

CITESTE SI: Adeverintele de la angajator cu care iesiti din casa, verificate de politisti in baza de date a ITM la Timisoara si in judet. Continua sa curga amenzile in carantina 

Adeverinta electronica verde va constitui dovada ca deținatorul a fost vaccinat impotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19 si va putea fi verificata in orice stat membru UE.

Cu o astfel de dovada a vaccinarii impotriva Covid-19 – sau „certificat verde digital”, asa cum il numeste Comisia Europeana – o persoana vaccinata intr-un stat membru va fi recunoscuta si in alt stat membru ca imunizata. Acest aspect ar putea facilita calatoriile, inclusiv in scop turistic, intre tari.

Adeverința electronica verde va acoperi trei tipuri de certificate: cele de vaccinare, cele privind testarea pentru SARS-CoV-2 (prin teste RT-PCR sau teste antigenice rapide) si cele pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19, scrie digi24.ro.

Adeverințele vor fi eliberate in format digital sau pe suport de hârtie. Ambele vor avea un cod QR care va conține informații esențiale necesare, precum si o semnatura digitala care sa ateste autenticitatea adeverintei.

Certificatele vor include un set limitat de informatii, cum ar fi numele, data nasterii, data eliberarii, informatii relevante cu privire la vaccin/test/vindecare si un identificator unic al adeverinței. Aceste date pot fi verificate numai pentru a confirma si a verifica autenticitatea si valabilitatea.

Adeverintele vor fi disponibile gratuit, in limba sau limbile oficiale ale statului membru emitent, precum si in limba engleza.

Comisia va institui un portal si va sprijini statele membre sa dezvolte programe informatice pe care autoritațile sa le poata utiliza pentru a verifica toate semnaturile de pe adeverințe in intreaga UE.

AICI puteti consulta integral documentul Comisiei Europene.

Foto: news.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cand se termina pandemia ne vom misca liberi in interiorul UE.
    A nu se confunda UE cu ‘o tara’. Asta nu se va intampla in ‘era’ noastra.