Opinia Timisoarei

Partidul Progresist al presedintelui Aleksandar Vucic a castigat alegerile parlamentare din Serbia

Partidul presedintelui populist Aleksandar Vucic, SNS (Partidul Progresist Sarb, dreapta nationalista), aflat la guvernare, conduce in alegerile parlamentare anticipate care au avut loc duminica in Serbia, potrivit unor rezultate partiale.
Partidul Progresist Sarb, aflat la guvernare, ar fi obtinut 46,6% din voturi.

Alianta de opozitie Serbia Against Violence s-ar fi clasat pe locul al doilea, cu 23% din voturi, in timp ce Partidul Socialist din Serbia ar fi pe locul al treilea, cu 6,9% din optiunile electorale.

Peste 6,5 milioane de cetateni cu drept de vot au fost chemati la urne duminica, la al cincilea scrutin intr-un deceniu in Serbia.

Vucic a condus campania electorala cu promisiunea ca, daca formatiunea sa nu obtine o majoritate pentru a guverna, va demisiona si va convoca alegeri prezidentiale in 2024.

Actualele alegeri legislative anticipate sunt o incercare de a linisti opozitia, care a capatat curaj dupa amplele demonstratii antiguvernamentale in semn de protest fata de doua atacuri armate din acest an, care au socat populatia.

In aceste alegeri sunt in joc nu doar cele 250 de mandate din Parlamentul national, ci si cele din Adunarea regiunii autonome Voivodina, precum si primariile a 60 de orase, inclusiv Belgrad.

Vucic a fost prim-ministru din 2014 pana in 2017 si este sef al statului din 2017.

Exit mobile version