Partidul Progresist al presedintelui Aleksandar Vucic a castigat alegerile parlamentare din Serbia

Partidul presedintelui populist Aleksandar Vucic, SNS (Partidul Progresist Sarb, dreapta nationalista), aflat la guvernare, conduce in alegerile parlamentare anticipate care au avut loc duminica in Serbia, potrivit unor rezultate partiale.
Partidul Progresist Sarb, aflat la guvernare, ar fi obtinut 46,6% din voturi.

Alianta de opozitie Serbia Against Violence s-ar fi clasat pe locul al doilea, cu 23% din voturi, in timp ce Partidul Socialist din Serbia ar fi pe locul al treilea, cu 6,9% din optiunile electorale.

Peste 6,5 milioane de cetateni cu drept de vot au fost chemati la urne duminica, la al cincilea scrutin intr-un deceniu in Serbia.

Vucic a condus campania electorala cu promisiunea ca, daca formatiunea sa nu obtine o majoritate pentru a guverna, va demisiona si va convoca alegeri prezidentiale in 2024.

Actualele alegeri legislative anticipate sunt o incercare de a linisti opozitia, care a capatat curaj dupa amplele demonstratii antiguvernamentale in semn de protest fata de doua atacuri armate din acest an, care au socat populatia.

In aceste alegeri sunt in joc nu doar cele 250 de mandate din Parlamentul national, ci si cele din Adunarea regiunii autonome Voivodina, precum si primariile a 60 de orase, inclusiv Belgrad.

Vucic a fost prim-ministru din 2014 pana in 2017 si este sef al statului din 2017.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. „Presedinte populist”, „presedinte dictator”…cum sa fie vorba de asa ceva cand poporul il voteaza, atat pe el in aprilie 2022 cat si lista partidului sau in ultimii 10 ani cel putin?
    La acest scrutin de anticipate parlamentare, provinciale si locale au participat peste 5500 de observatori, fie politici, fie neutri, interni si externi care nu au consemnat abateri deosebite de la procesul electoral.
    Acest partid „progresist” chiar isi merita numele, duce Serbia spre progres in toate domeniile. In anumite domenii au depasit Romania care este si membra UE din 2007. In domeniul sanitar au construit spitale noi, au reabilitat si completat spitale mai vechi, sunt in constructie avansata linii ferate noi cu viteza de circulatie de 200 km/h pe o lungime de peste 400 km din care 75 km sunt dati in exploatare de aproape 2 ani de zile (intre Belgrad si Novi Sad), gara complet nou la Belgrad Centru, autogara complet noua in Novi Beograd langa o statie de cale ferata (pentru transbordare), peste 1000 km de autostrada in trafic si alte cateva sute de km in constructie (si toate astea intr-o tara de doua ori si jumatate mai mica decat RO), inceperea construirii a doua linii de metrou care ar trebui sa fie gata in 2028 prima si in 2030 a doua, poduri noi terminate pe Dunare si Sava si altele in proiectare, Belgrade Water Front (cartier de lux imens pe malul raului Sava pe locul unor „şerpării”. Si
    toate astea i se datoreaza in primul rand presedintelui, el fiind persoana care s-a zbatut in toate directiile pentru realizarea acestor obiective deosebit de importante.
    Asa ca oricand as prefera (ca si poporul sarb) un astfel de presedinte „dictator” si „populist” decat unul „democrat”, „turist” si „schior” de clasa…

  2. Realizari viitoare cu bani de la chinezi sau rusi. Mersi de asa ceva. Vezi si mafia din Belgrad… Se poate continua (Timoc, etc.)

    • Boala zilelor noastre propaganda,marfa confundată cu ambalajul.

    • @Nu crede si cerceteaza

      Inclusiv si de la UE vin bani pentru proiectele majore dar tu nu sti asta pentru ca esti manipulat…Servesti doar ce ti se pune in fata.

      Eu doar explicam de ce este ales SNS-ul (Partidul Progresit Sarb) iar „opozitia” pro-occident actuala care a adus statul in pragul falimentului prin 2010-2011 cand era la putere abia, abia se taraste. Este refuzata de
      popor…inca! Asta in conditiile in care pragul electoral a fost coborat de la 5% la 3% in urma cu cativa ani si asta pentru a nu fi doar „puterea” in parlament.