Noutati :

Partidul Popular Maghiar pregateste proteste in Transilvania. Sunt nemultumiri legate de regionalizare

4 iulie, 2013 - 12:01 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

Toro Tibor vrea sa organizeze proteste in peste 100 de localitati din Transilvania fata de proiectul de regionalizare. Preseditele Partidului Popular Maghiar vrea sa obtina autonomia in zona locuita de maghiari.

Toro a afirmat ca in planurile actuale de regionalizare nu figureaza o solutie care sa convina si comunitatii maghiare si a „atentionat” Guvernul ca „nu accepta” solutii care nu sunt agreate si discutate in cadrul comunitatii maghiare, in special in zonele si regiunile din Transilvania unde maghiarii traiesc intr-un numar semnificativ.

„In mod concret, exista doua regiuni care, dupa parerea noastra, ar trebui sa fie in primul rand regiuni administrativ-teritoriale de-sine-statatoare si cu statut special. Una din aceste regiuni este, bineinteles, tinutul Secuiesc, a doua este zona de Vest a tarii, numita de noi Partium, unde credem ca ar fi corespunzator si benefic, pentru pacea interetnica si pentru normalizarea relatiilor romano-maghiare, o regiune bilingva cu statut special”, a precizat Toro T.Tibor.

La randul sau, presedintele executiv al CNMT, Sandor Krisztina, a precizat ca aceste actiuni de protest se incadreaza programului „Anul autonomiei”, dupa cum a fost declarat 2013 de catre presedintele Tokes Laszlo.

In 20 iulie se preconizeaza ca vor avea loc manifestari de protest in peste o suta de localitati din Transilvania, unde PPMT are organizatii si unde CNMT are forta organizatorica.

„Noi preconizam intre 100 – 200 de localitati. Cerem 20 de minute din viata fiecarui cetatean care doreste sa fie parte la aceasta manifestare”, a afirmat Toro, adaugand ca numarul acestora ar putea fi mult mai mare daca li se vor alatura UDMR si Consiliul National Secuiesc „care este purtatorul de drapel al autonomiei Tinutului Secuiesc”.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...