Parlamentul Romaniei, ‘premiat’ pentru coruptie. ‘A ridicat coruptia la un nou nivel in Europa’. Cine spune asta!

An de an, Organized Crime and Corruption Reporting Project recunoaste eforturile celor care lucreaza… neobositi, am spune, in promovare criminalitatii si coruptiei. Anul acesta, „distinctia” revine Parlamentului Romaniei.

Traficantul de droguri Darko Saric (Serbia) si fiica presedintelui Uzbekistanului, Gulnara Karimova, au primit mentiuni. In mod obisnuit, infractorii depun mari eforturi pentru a se sustrage legii. In acest an, Parlamentul Romaniei a castigat premiul OCCRP pentru incercarile sale de a se ascunde de lege prin chiar intermediul legii.

La inceputul lunii decembrie, Parlamentul roman a aprobat amendamente la Codul Penal care ar acorda membrilor sai precum si altor oficiali guvernamentali alesi, imunitate in fata acuzatiilor de coruptie .

Amendamentele, votate fara dezbatere, declara ca presedintele Romaniei, senatorii si deputatii nu mai sunt „functionari publici”. Prin urmare, ei nu vor mai putea fi pusi sub acuzare pentru luare de mita, abuz in serviciu, conflict de interese precum si alte activitati de coruptie. In plus, oficialii guvernamentali deja condamnati pentru coruptie ar putea fi exonerati.

„Parlamentul roman a ridicat coruptia la un nou nivel in Europa, legalizand-o. De ce acum? Probabil fiindca stiu ce au facut si stiu ca nu e bine”, a declarat Drew Sullivan, editor OCCRP.

Modificarile propuse in Codul Penal vin „in contradictie flagranta cu acordurile internationale ratificate de Romania”, potrivit Asociatiei Magistratilor din Romania, care a citat Conventia penala impotriva coruptiei a Consiliului Europei din 2002 si Conventia Natiunilor Unite impotriva coruptiei din 2014.

Amendamentele vor deveni lege doar daca sunt semnate de catre presedintele roman Traian Basescu, el exprimandu-si ingrijorarea cu privire la acestea. In orice caz, statul de drept si responsabilitatea guvernamentala au fost deja afectate.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.