Noutati :

Parintii primesc zile libere platite, daca scolile se inchid din cauza pandemiei de coronavirus

28 august, 2020 - 09:39 AM
Autor: Redactie      
Categorie: NATIONAL
0

O ordonanta de urgenta prin care se acorda zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in cazul in care scolile vor fi inchise din cauza pandemiei de coronavirus, a fost adoptata de guvern.

CITESTE SI: Carantina pentru cei care vin in Romania din 10 regiuni din Spania. A fost actualizata lista tarilor cu risc ridicat de COVID 

Documentul stabileste ca unul dintre parintii copilului care nu mai poate merge la scoala din cauza suspendarii cursurilor va primi zile libere platite, in cuantum de 75% din salariul de baza corespunzator unei zile lucratoare.

OUG prevede acordarea indemnizatiei aferente zilelor libere platite acelor parinti care indeplinesc urmatoarele conditii: au copii cu vârsta de pâna la 12 ani sau au copii cu dizabilitati cu vârsta de pâna la 26 de ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamânt sau de educatie anteprescolara; celalalt parinte nu beneficiaza, la rândul sau, de zile libere.

Totusi, zilele libere platite nu vor putea fi acordate daca unul dintre parinti se afla intr-una dintre urmatoarele situatii: este in concediu de crestere a copilului; este asistentul personal al unuia dintre copiii aflati in intretinere (in cazul copiilor cu dizabilitati); este in concediu de odihna/concediu fara plata; are raportul de munca suspendat pentru intreruperea temporara a activitatii angajatorului; nu realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.

Zilele libere se acorda la cererea unuia dintre parinti, depusa la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul. Pentru a beneficia de zilele libere, unul dintre parinti va trebui sa semneze o declaratie pe proprie raspundere din care sa reiasa ca celalalt nu a depus si el o astfel de cerere. Concret, declaratia va fi semnata doar de parintele care continua sa lucreze, pentru a dovedi ca nu a solicitat la locul sau de munca zile libere pentru supravegherea copilului din cauza suspendarii cursurilor.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...