Noutati :

Parinti si copii in strada in prima zi a noului an la scoala din Sacosu Mare, judetul Timis, care a fost desfiintata

17 septembrie, 2012 - 10:27 AM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: EDUCATIE
0

TIMIS. In loc sa fie in banci ca toti ceilalti copii, peste 50 de elevi din Sacosu Mare, comuna Darova, protesteaza in prima zi de scoala alaturi de parintii lor. Cu totii sunt nemultumiti de decizia autoritatilor de a desfiinta scoala cu clasele I-VIII din
satul lor.

Prichindeii ar trebui sa faca zilnic naveta pana in comuna Darova, 8 km, insa acest lucru este aproape imposibil, deoarece exista doar doua microbuze care nu au suficiente locuri, astfel ca transportul ar trebui facut in mai multe etape, iar copiii ar incepe cursurile mult dupa ora 9.00.

Parintii sunt revoltati de decizia luata de vechiul consiliu local de a desfiinta unitatea de invatamant. Motivatia a fost aceea ca dascalii isi plateau  transportul din buzunarul propriu, iar acum acesti bani ar insemna o marire de salariu pentru invatatori si profesori care nu mai trebuie sa se deplaseze la scoala din Sacosu Mare.

Primarul din Darova, Sorin Tilihoi, proaspat ales in functie la alegerile din iunie, a propus Inspectoratului Scolar Timis ca macar clasele mici, de la cea pregatitoare pana la a III-a sa ramana in sat. Initial ISJ Timis a fost de acord, mai apoi insa a decis ca scoala se inchide complet.

Aceasta desi scoala din Sacosu Mare a fost reabilitata tocmai anul trecut. Au fost investiti aproape 70.000 de lei, unitatea de invatamant care are 8 sali, a fost dotata cu calculatoare, s-a construit 1 laborator nou nout si o sala de sport, are toalete cu apa curenta, si sistem de incalzire, iar copiii intrau in salile de clasa cu papuci de casa. Cu alte cuvinte, este o scoala frumoasa cu dotari precum cele din oras.

Oamenii sunt hotarati sa isi continue protestul pana cand Inspectoratul Scolar va renunta la decizia de desfiintare.

De cealalta parte, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Timis sustin ca scoala trebuia desfiintata avand in vedere numarul mic de elevi din fiecare clasa, iar problema transportului elevilor este una de organizare

Unii parinti au protestat, altii nu, oricum nu astazi au aflat ca scoala se desfiinteaza. Domnul primar din Darova care este nou primar, din luna iunie, a venit pe functie cand reteaua scolara era deja stabilita. El a promus reinfiintarea claselor zero – III, dar i-am explicat ca nu se poate avand in vedere numarul mic de elevi din fiecare clasa. Primarul are la dispozitie doua microbuze si un drum asfaltat. Sunt localitati in Timis unde cu doua microbuze se transporta si o suta de elevi, e o chestiune de organizare. Primarul poate decide decalarea inceputul orelor de curs”, a declarat Halasz Francisc, inspector scolar general adjunct al judetului Timis.

Intrebat ce se va intampla cu scoala care recent a fost reabilitata, inspectorul scolar a explicat ca aceasta apartine Primariei Darova si ca aici va functiona o gradinita.

Video-ul nu poate fi incarcat.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...