Opinia Timisoarei

“Parintele” avocaturii clandestine din Romania, inginerul Pompiliu Bota, condamnat la sase luni de inchisoare

TIMISOARA. La aproape zece ani de la infiintarea Baroului Constitutional Roman, barou paralel care a bulversat activitatea de asistenta juridica in Romania, inginerul Pompiliu Bota a fost condamnat la inchisoare cu suspendare pentru exercitarea fara drept a unei profesii, respectiv a celei de avocat.

Sentinta a fost pronuntata de Judecatoria Deva, in data de 5 aprilie 2012, iar judecatorul Constantin Chelcea, fost ofiter de politie la IPJ Valcea, a ignorat toate presiunile exercitate in acest caz si a hotarat sa-l condamne pe Bota la o pedeapsa de sase luni de inchisoare, dupa ce l-a gasit vinovat de exercitarea fara drept a unei profesii si complicitate la exercitarea fara drept a unei profesii.

“Condamna pe inculpatul Bota Pompiliu la pedeapsa de 6 (sase) luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de exercitare fara drept a unei profesii. In baza art. 26 din Codul Penal, cu referire la art. 25 (actual 26 alin. 1) din Legea nr. 51/1995 rep., raportat la art. 281 Cod Penal, condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa de 6 (sase) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de complicitate la infractiunea de exercitare fara drept a unei profesii. In temeiul art. 33 lit. a) si art. 34 lit. b) Cod Penal, contopeste pedepsele aplicate prin prezenta hotarare, urmand ca, in final, inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea, de 6 (sase) luni inchisoare. In temeiul art. 71 Cod penal, aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitiul drepturilor prevazute de art. 64 lit. a) teza a II-a si b) Cod penal, pe durata executarii pedepsei principale. In baza art. 81 Cod penal, dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate inculpatului pe durata unui termen de incercare de 2 ani si 6 luni”, se mentioneaza in dispozitivul sentintei pronuntate de judecatorul Constantin Chelcea.

Totodata, condamnatului i s-a atras atentia asupra “consecintelor comiterii unei noi infractiuni intentionate pe durata termenului de incercare” si a fost obligat la plata a 17.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.

“Nu vreau sa comentez o sentinta nedefinitiva!”

In acest dosar, Pompiliu Bota a fost trimis in judecata, in aprilie 2007, de catre procuroarea Elena Sandu, din Parchetul General – Sectia de Urmarire penala si Criminalistica, dupa ce Procurorul General Laura Codruta Kovesi a dispus centralizarea la Parchetul General a tuturor dosarelor din tara in care Pompiliu Bota a comparut in calitate de aparator.

Tot in aceasta cauza si tot la Judecatoria Deva, inginerul din Orastie a mai fost condamnat, initial, la 1 an de inchisoare, insa, in recurs, Tribunalul Hunedoara a casat sentinta si a dispus rejudecarea cauzei. Recursul va fi judecat la Curtea de Apel Alba Iulia, unde alte patru dosare similare au fost finalizate cu achitare. Surprins de o condamnare ce n-o credea posibila, inginerul-avocat Pompiliu Bota spune ca avocatura este o profesie aparata, de celalalt barou, cu frauda in mana.

“Nu vreau sa comentez o sentinta nedefinitiva, pe care am atacat-o cu recurs la instanta superioara, insa nu inteleg tentatia avocatilor din celalalt barou de a apara aceasta profesie cu frauda in mana! Singurul mod in care poate fi protejata aceasta profesie trebuie sa fie valoarea celor ce o presteaza, nu blocarea cu orice pret a portilor barourilor. Ideea potrivit careia in barourile din tara sunt deja prea multi avocati si lipsa clientelei nu le mai justifica existenta mi se pare un discurs care tradeaza disperarea si tendinta de a tine cu tot dinadinsul de anumite privilegii. Este foarte clar ca profesia ii selecteaza pe cei buni, intrucat daca nu ai clienti trebuie sa-ti pui roba in cui si sa te apuci de altceva. Ne mai intrebam de ce a aparut Baroul Constitutional Roman, care a facut atatea ravagii de imagine si clienteala barourilor clasice. Si sa mai spun ceva: o mare parte dintre cei care se afla in cealalta parte a baricadei, adica sunt avocati definitivi, n-ar trebui sa fie malitiosi cu candidatii care primesc note mici la examenele de intrare in barou. Ei sa nu uite ca au intrat in barou doar la brat cu un maestru si interviul de rigoare cu membrii consiliului”, ne-a precizat Pompiliu Bota, decanul Baroului Constitutional Roman.

“Pedeapsa aplicata este una extrem de blanda!”

In Timis, aproape 100 de absolventi ai Facultatii de Drept sunt membri ai baroului paralel aflat in ilegalitate, Baroul Constitutional Roman, si incearca, zi de zi, sa-si exercite profesia prin salile de judecata, fara a avea acest drept. Ultima modificare a Legii 51/2005 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat interzice, la art. 3, constituirea si functionarea de barouri in afara UNBR, cu precizarea ca “actele de constituire si inregistrare a acestora sunt nule de drept”.

In ciuda acestor prevederi legale, avocatii din Baroul “Bota” continua sa creada in steaua lor. “De fiecare data cand apar in fata completelor de judecata mi se cere delegatia oficiala din partea Baroului Timis. Imi completez delegatia, semnez si stampilez, insa exista situatii in care magistratii nu-mi permit sa pun concluzii pana cand baroul traditional nu-mi confirma calitatea de membru. Or, acest lucru mi se pare un abuz, intrucat baroul nostru este cel legal constituit, nu baroul traditional”, spune Sabin Gentimir, decanul Baroului Constitutional Timis, care nu a dorit sa comenteze sentinta de la Deva.

De cealalta parte, avocatul Lazar Gruneantu, apreciaza ca pedeapsa aplicata lui Pompiliu Bota este mult prea mica.

“Din punctul meu de vedere, pedeapsa aplicata este una extrem de blanda, daca o raportam la cat rau a facut domnul Bota avocaturii din Romania, in ultimii ani, prin desfasurarea activitatilor sale infractionale. Spun acest lucru, avand in vedere si decizia CEDO din 2004, prin care s-a confirmat faptul ca barourile paralele functioneaza in afara legii si ca singurele barouri legale sunt cele care-si desfasoara activitatea in baza Legii 51, reprezentate de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania. De ce mai sunt primiti in salile de judecata avocatii constitutionali? Din cate stiu eu, la instantele de pe raza Curtii de Apel Timisoara judecatorii refuza sa-i accepte la bara. Nu mai pledeaza niciunul in calitate de avocat, poate mai vin cu imputerniciri din partea clientilor. Noi am facut plangeri penale tuturor avocatilor domnului Bota, insa procurorii le-au solutionat, paradoxal, cu neinceperea urmaririi penale sau, mai nou, au constatat ca faptele sunt prescrise. Pe de alta parte, cred ca exista alte interese, iar acestia beneficiaza de clementa din partea unor institutii ale statului care nu inteleg sa respecte legea”, ne-a declarat decanul Baroului Timis, Lazar Gruneantu.

Exit mobile version