Opinia Timisoarei

Parchetul Curtii de Apel ancheteaza modul presupus fraudulos in care BNR Timis a intrat in posesia unui imobil de peste 2 milioane de euro

TIMISOARA. Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara a fost sesizat sa verifice modul in care sucursala locala a Bancii Nationale a Romaniei a intrat in posesia unui imobil ultracentral, evaluat la peste doua milioane de euro, pe care a inceput sa-l scoata la licitatie si sa-l vanda bucata cu bucata.

Plangerea penala in care se acuza intabularea frauduloasa a BNR intr-un spatiu care nu i-a apartinut niciodata, respectiv imobilul situat pe bulevardul Revolutiei nr. 1, a fost depusa la Parchet de pe langa Tribunalul Timis in data de 16 iunie 2011, insa, in urma cu cateva zile, competenta de solutionare a dosarului a fost declinata catre Parchetul Curtii de Apel, dupa ce s-a constatat ca ancheta procurorilor il vizeaza si pe un notar public. In prealabil, operatiunea imobiliara prin care BNR s-a improprietarit cu o cladire din patrimoniul istoric al orasului, care face obiectul dosarului 28/P/2011, a fost cercetata de catre comisarul sef Dumitru Nistor, de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Timis, care i-a audiat pe toti cei acuzati ca si-ar fi adus aportul la reusita acestei afaceri.

Este vorba despre Adrian Gaza, fostul jurist al BNR, Rodica Tunea, expert tehnic judiciar, Ioana Ciucur, reprezentant al Consiliului Local in cadrul procedurii de divizare a imobilului in discutie, la care, ulterior, s-au alaturat Nicolae Tamplaru, fost director al BNR Timis, Vasile Tiberiu Burescu, fost director al BNR Timisoara si notarul public Calin Daniel Poenaru. In afara de tragerea la raspundere penala paratilor, reclamanta Elena Daruiala cere sa se constate „nulitatea absoluta a dreptului de proprietate al BNR dobandit in mod eronat prin efectul HG 308/1991 si restabilirea situatiei anterioare in sensul reinscrierii dreptului de proprietate al Statului Roman prin Municipiul Timisoara, dispunand Biroului de Carte Funciara efectuarea cuvenitelor mentiuni”…

Cum poti dobandi ilegal o cladire din patrimoniul Statului Roman

Imediat dupa revolutie, intr-un gest de tandrete imobiliara fata de institutiile bancare din Romania, prim-ministrul Petre Roman a emis HG 308/25.04.1991 in care a stipulat ca, in toata tara, sa fie identificate spatiile locative destinate comertului de banca si care erau folosite in alte scopuri, eliberarea acestora daca nu erau in proprietatea personala a cetatenilor si vanzarea catre societatile bancare carora li se puneau la dispozitie. Desi BNR Timis nu se incadra in prevederile acestui act normativ, nefiind o banca comerciala, in data de 25 februarie 1992 a solicitat fostului Notarial de Stat Judetean Timis intabularea dreptului de proprietate asupra imobilului situat pe bv. 23 August nr. 1, actualmente bv. Revolutiei nr. 1, cu o suprafata construita de 859,47 metri patrati.

Paradoxal, cererea este admisa, iar in data de 17 martie 1992 improprietarirea gratuita a BNR este operata si in Cartea Funciara nr. 5418, nr. top 457. “Rezulta ca incheierea de intabulare 5418 este in intregime falsa si ca a fost dispusa de fostul Notariat de Stat in mod abuziv si avand la baza acte care nu justificau intabularea respectiva”, se mentioneaza in plangerea penala, solicitandu-se interventia procurorului pentru desfiintarea inscrisului falsificat. Imediat dupa aceasta intabulare cu cantec, Consiliul Local al Municipiului Timisoara a chemat in judecata Sucursala Timis a BNR si a cerut instantei rectificarea CF in sensul radierii dreptului de proprietate a BNR si mentinerea dreptului de proprietate a Statului Roman. “Va rugam sa aveti in vedere ca situatia de CF actuala este nelegala, Statul Roman fiind prejudiciat prin aceasta inscriere abuziva”, se mentioneaza in cererea de chemare in judecata semnata de primarul Gheorghe Ciuhandu si secretarul Ioan Cojocari.

In data de 13 aprilie 1998, judecatoarea Mariana Bucatura a pronuntat sentinta nr. 6674 prin care a admis actiunea formulata de Consiliul Local si a dispus reinscrierea in CF a dreptului de proprietate a Statului Roman, insa doar asupra celor 15 apartamente din imobil. Inexplicabil, trei spatii comerciale in suprafata de aproape 1300 de metri patrati au fost lasate pe mai departe in proprietatea BNR, desi niciodata nu au fost destinate comertului de banca. Ulterior, BNR Timis si-a luat in serios statutul de proprietar si a scos la licitatie o suprafata de 920 mp, care a fost adjudecata de catre SC Portsun Developments SRL cu suma de 21.420.119.000 lei vechi. in cele din urma, acel spatiu ajunge in posesia Bancii Italiano-Romena.

“Am cerut Parchetului sa descopere autorii falsurilor din acte!”

Aflata in postura unui chirias caruia proprietarul nu i-a mai prelungit contractul de inchiriere, in perspectiva unei potentiale evacuari, reclamanta Elena Daruiala, care detine un spatiu de aproape 200 de metri patrati la parterul cladirii, spune ca, daca va fi nevoie, va ajunge pana la CEDO pentru a demonstra improprietarirea frauduloasa a BNR cu imobilul din bv. Revolutiei nr. 1.

In sedinta din 20 iunie 2000, Consiliul de Administratie al BNR a aprobat cererea noastra de cumparare a spatiului in care suntem chiriasi. Ulterior, pe adresa primita de la Bucuresti, nr. 6331/28.06.2000, cineva a adaugat cu o masina de scris ca imobilele din proprietatea BNR se vand in urma unor licitatii. Tocmai de aceea am cerut Parchetului depistarea autorilor falsurilor, mai cu seama ca asemenea adaugiri, care schimba sensul documentelor, exista si pe sentinta Judecatoriei Timisoara”, ne-a declarat Elena Daruiala, administratorul SC Strelitia SRL Timisoara, care ne-a mai dezvaluit ca operatiunea de la Timisoara a fost unica in tara, intrucat nici o alta sucursala a BNR nu intrat in posesia vreunui spatiu bancar sau comercial uzand de prevederile HG 308.

In tentativa de a afla si opinia conducerii BNR Timis despre acest litigiu am incercat sa-l contactam pe directorul institutiei, insa secretara ne-a comunicat ca domnia sa „tocmai a iesit” si sa revenim in alta zi. in schimb, mult mai comunicativi s-au dovedit a fi reprezentantii BNR de la Bucuresti. „Nu cunosc amanunte despre acest litigiu, insa pot sa va spun cu toata raspunderea ca BNR nu a functionat niciodata ca o banca comerciala. Conform Legii 312/2004, BNR nu deschide depozite pentru public sau pentru alte organizatii, ci a functionat intotdeauna pe principiul unei banci centrale”, ne-a explicat consilierul BNR Nicolae Micu. In acest caz, daca BNR nu desfasoara activitati de comert, iar HG 308 se refera doar la bancile comerciale, in ce baza legala BNR Timis a devenit proprietarul imobilului din bv. Revolutiei nr. 1?

Exit mobile version