Noutati :

Parchetul Curtii de Apel ancheteaza modul presupus fraudulos in care BNR Timis a intrat in posesia unui imobil de peste 2 milioane de euro

22 octombrie, 2011 - 10:32 AM
Autor: Gheorghe Ilas      
Categorie: SOCIAL
20

TIMISOARA. Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara a fost sesizat sa verifice modul in care sucursala locala a Bancii Nationale a Romaniei a intrat in posesia unui imobil ultracentral, evaluat la peste doua milioane de euro, pe care a inceput sa-l scoata la licitatie si sa-l vanda bucata cu bucata.

Plangerea penala in care se acuza intabularea frauduloasa a BNR intr-un spatiu care nu i-a apartinut niciodata, respectiv imobilul situat pe bulevardul Revolutiei nr. 1, a fost depusa la Parchet de pe langa Tribunalul Timis in data de 16 iunie 2011, insa, in urma cu cateva zile, competenta de solutionare a dosarului a fost declinata catre Parchetul Curtii de Apel, dupa ce s-a constatat ca ancheta procurorilor il vizeaza si pe un notar public. In prealabil, operatiunea imobiliara prin care BNR s-a improprietarit cu o cladire din patrimoniul istoric al orasului, care face obiectul dosarului 28/P/2011, a fost cercetata de catre comisarul sef Dumitru Nistor, de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Timis, care i-a audiat pe toti cei acuzati ca si-ar fi adus aportul la reusita acestei afaceri.

Este vorba despre Adrian Gaza, fostul jurist al BNR, Rodica Tunea, expert tehnic judiciar, Ioana Ciucur, reprezentant al Consiliului Local in cadrul procedurii de divizare a imobilului in discutie, la care, ulterior, s-au alaturat Nicolae Tamplaru, fost director al BNR Timis, Vasile Tiberiu Burescu, fost director al BNR Timisoara si notarul public Calin Daniel Poenaru. In afara de tragerea la raspundere penala paratilor, reclamanta Elena Daruiala cere sa se constate „nulitatea absoluta a dreptului de proprietate al BNR dobandit in mod eronat prin efectul HG 308/1991 si restabilirea situatiei anterioare in sensul reinscrierii dreptului de proprietate al Statului Roman prin Municipiul Timisoara, dispunand Biroului de Carte Funciara efectuarea cuvenitelor mentiuni”…

Cum poti dobandi ilegal o cladire din patrimoniul Statului Roman

Imediat dupa revolutie, intr-un gest de tandrete imobiliara fata de institutiile bancare din Romania, prim-ministrul Petre Roman a emis HG 308/25.04.1991 in care a stipulat ca, in toata tara, sa fie identificate spatiile locative destinate comertului de banca si care erau folosite in alte scopuri, eliberarea acestora daca nu erau in proprietatea personala a cetatenilor si vanzarea catre societatile bancare carora li se puneau la dispozitie. Desi BNR Timis nu se incadra in prevederile acestui act normativ, nefiind o banca comerciala, in data de 25 februarie 1992 a solicitat fostului Notarial de Stat Judetean Timis intabularea dreptului de proprietate asupra imobilului situat pe bv. 23 August nr. 1, actualmente bv. Revolutiei nr. 1, cu o suprafata construita de 859,47 metri patrati.

Paradoxal, cererea este admisa, iar in data de 17 martie 1992 improprietarirea gratuita a BNR este operata si in Cartea Funciara nr. 5418, nr. top 457. “Rezulta ca incheierea de intabulare 5418 este in intregime falsa si ca a fost dispusa de fostul Notariat de Stat in mod abuziv si avand la baza acte care nu justificau intabularea respectiva”, se mentioneaza in plangerea penala, solicitandu-se interventia procurorului pentru desfiintarea inscrisului falsificat. Imediat dupa aceasta intabulare cu cantec, Consiliul Local al Municipiului Timisoara a chemat in judecata Sucursala Timis a BNR si a cerut instantei rectificarea CF in sensul radierii dreptului de proprietate a BNR si mentinerea dreptului de proprietate a Statului Roman. “Va rugam sa aveti in vedere ca situatia de CF actuala este nelegala, Statul Roman fiind prejudiciat prin aceasta inscriere abuziva”, se mentioneaza in cererea de chemare in judecata semnata de primarul Gheorghe Ciuhandu si secretarul Ioan Cojocari.

In data de 13 aprilie 1998, judecatoarea Mariana Bucatura a pronuntat sentinta nr. 6674 prin care a admis actiunea formulata de Consiliul Local si a dispus reinscrierea in CF a dreptului de proprietate a Statului Roman, insa doar asupra celor 15 apartamente din imobil. Inexplicabil, trei spatii comerciale in suprafata de aproape 1300 de metri patrati au fost lasate pe mai departe in proprietatea BNR, desi niciodata nu au fost destinate comertului de banca. Ulterior, BNR Timis si-a luat in serios statutul de proprietar si a scos la licitatie o suprafata de 920 mp, care a fost adjudecata de catre SC Portsun Developments SRL cu suma de 21.420.119.000 lei vechi. in cele din urma, acel spatiu ajunge in posesia Bancii Italiano-Romena.

“Am cerut Parchetului sa descopere autorii falsurilor din acte!”

Aflata in postura unui chirias caruia proprietarul nu i-a mai prelungit contractul de inchiriere, in perspectiva unei potentiale evacuari, reclamanta Elena Daruiala, care detine un spatiu de aproape 200 de metri patrati la parterul cladirii, spune ca, daca va fi nevoie, va ajunge pana la CEDO pentru a demonstra improprietarirea frauduloasa a BNR cu imobilul din bv. Revolutiei nr. 1.

In sedinta din 20 iunie 2000, Consiliul de Administratie al BNR a aprobat cererea noastra de cumparare a spatiului in care suntem chiriasi. Ulterior, pe adresa primita de la Bucuresti, nr. 6331/28.06.2000, cineva a adaugat cu o masina de scris ca imobilele din proprietatea BNR se vand in urma unor licitatii. Tocmai de aceea am cerut Parchetului depistarea autorilor falsurilor, mai cu seama ca asemenea adaugiri, care schimba sensul documentelor, exista si pe sentinta Judecatoriei Timisoara”, ne-a declarat Elena Daruiala, administratorul SC Strelitia SRL Timisoara, care ne-a mai dezvaluit ca operatiunea de la Timisoara a fost unica in tara, intrucat nici o alta sucursala a BNR nu intrat in posesia vreunui spatiu bancar sau comercial uzand de prevederile HG 308.

In tentativa de a afla si opinia conducerii BNR Timis despre acest litigiu am incercat sa-l contactam pe directorul institutiei, insa secretara ne-a comunicat ca domnia sa „tocmai a iesit” si sa revenim in alta zi. in schimb, mult mai comunicativi s-au dovedit a fi reprezentantii BNR de la Bucuresti. „Nu cunosc amanunte despre acest litigiu, insa pot sa va spun cu toata raspunderea ca BNR nu a functionat niciodata ca o banca comerciala. Conform Legii 312/2004, BNR nu deschide depozite pentru public sau pentru alte organizatii, ci a functionat intotdeauna pe principiul unei banci centrale”, ne-a explicat consilierul BNR Nicolae Micu. In acest caz, daca BNR nu desfasoara activitati de comert, iar HG 308 se refera doar la bancile comerciale, in ce baza legala BNR Timis a devenit proprietarul imobilului din bv. Revolutiei nr. 1?Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 20comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Ioana Ciucur lucreaza la Directia Patrimoniu din cadrul primariei Timisoara.Multi angajati din primarie au primit in mod ilegal locuinte, sa nu mai vorbim de magistrati,politisti si altii de la institutiile de control.Domnule Ilas, solicitati primariei sa va puna la dispozitie listele din ultimii 15 ani, cu cei care au primit locuinte,terenuri,spatii comerciale.

 2. La BNR Timis lucreaza sotia lui Chis Culita, director la Directia Tehnica din cadrul primariei Timisoara ( rezulta din declaratia de avere).

 3. societatea strelitia cu asociatii imbogatiti peste noapte are parca si hotelul strelitia la care se zice ca este asociat si controversatul colonel staicu de la doi si un sfert. si tot strelitia are si un lant de case de schimb valutar, unde acu cativa ani a avut loc o „talharie”(!?) cand au fost furati vreo 30 mii de euro(conf. declaratiei patroanei!?). Nici in ziua de azi nu s-au descoperit „autorii”. oare de ce !?

 4. daca o sa verificati cine sunt proproetarii apartamentelor din acest imobil o sa descoperiti doar actuali sau fosti sefi ai justitiei – printre care fosta presedinta a curtii de apel, ana boar, si sotia celui mai influent avocat timisorean, radu motica – dar si fosti sefi ai politiei. defapt, cladirea asta este o imensa mita imobiliara data de cei de la primarie, reprezentantii statului roman, celor ce trebuie sa inchida ochii la toate maltrapazlacurile lui cojocari & comp. parerea mea

 5. patroana de la strelitia, o zdreanta cu 7 clase, daruiala parca o cheama (lenuta) nainte de 89 o lucrat paznic la paza contractuala si dup aia o lucrat vanzatoare de aprozar. vai de mama iei. astia-s bogatii de azi. rau am ajuns.d-aia o trebuit puscat ceausescu.

 6. cum poate aceasta daruiala elena sa il incrimineze pe adi gaza,pe timplaru de la bnr cind nevasta lui timplaru a fost contabila la strelitia cit el era director la bnr,iar lui adi gaza ia dat spaga tot timpul.stiti de unde a avut bani dupa revolutie sa inceapa afacerea,va spun eu de la un american de origine romana acesta a luat 10000 de dolari din banca cu speranta ca lenuta se va casatori cu el,iar dupa ce a primit banii la trimis la plimbare si de cite ori venea in tara statea ascunsa pentru a nu se intilni cu el,iar acum este marea patroana,asa sa folosit si de acesti oameni iar cind nu mai poate trage de pe ei ii denigreaza. si cu staicu a facut la fel ia bagat pe simona pe git lui fiusu ca sa aiba spate iar cind a inceput sa puta sa debarasat de ei.

 7. daca nevasta lui Tamplaru a lucrat la Strelitia si Gaza a luat spaga tot timpul, de ce nu i-au vandut spatiul, si nu mai ieseau gainariile lor la iveala ??? Pai ori e smechera ori e fraiera si astia sunt spagari si excroci?

 8. Bai puta, esti cam frustrat ca unei femei ii merge capul si are si bani. Eu o cunosc din vedere pe doamna asta, sunt client al casei de schimb de mult timp si de cate ori o vad e tot in viteza, si alearga non-stop. Am fost la viata mea la zeci de chefuri si n-am vazut-o niciodata, e foarte modesta si nu cred ca e nici cheltuitoare. Si apropo, eu chiar ii cunosc doi colegi de liceu, a fost la Colegiu banatean, asa pt cultura ta generala…

 9. doamna Tamplaru a fost contabila cit sotul ei a fost director la bnr,iar lenuta nu a avut interes sa cumpere atita timp cit platea o chirie foarte mica,iar gaza juca la doua mese,de ce nu este si ea verificata cum a cumparat spatiul din calea aradului care a fost al serelor din arad.chefurile se faceau la ea in birou cu politisti,garda financiara,si altii.atita timp cit are nevoie de cineva este numai miere iar cind nu mai are nevoie le intoarce spatele,asa a facut si cu fratele ei pe care la bagat in inchisoare iar pe sora ei ia bagat minus in gestiune si a dat-o afara,poate isi merita soarta pentru tot ce a facut.

 10. bai Client !
  aia liceu ? hahaha.
  poate acum o fi avand si doctorate in drept ca si izbasa.

 11. hallo mari,
  viez ca ti dipistam si viez atunci pi dracu. o satz virificam si cie lapte ai supt di la mata (sau di la tac’tu).

 12. Domnule staicu cu ce drept ma ameninti,ce ai putea sa imi faci atita timp ce spun un adevar,sa sti ca nu mie frica,faci parte din militie,eu am supt de la mama dar tu sigur de la tatatu.

 13. fir-ai adreacu di codobatura niebuna.ca dija stiu cine iesti. fleanduro !
  boso mega di unguroane cu palinca in cap.

 14. nu trebuie sa te superi pentru ca tu ai inceput cu injuriile,nu imi este frica de tine si daca mai continui te voi da la politie,eu am ce am cu marea patroana nu cu tine asa ca masoarati cuvintele,nu stiu cine esti si nici nu ma intereseaza ai inteles.

 15. doamna patroana si economista Lienuta intoarce la ora asta banii cu lopata . asa sa stiti. si ii poate cumpara pe toti. chestia cu spatiu bancii il face din ambitie, ca ar putea cumpara si continentalu cu tot cu angajati daca ar vrea. asa ca doamna Mari(sau cum dreacu teo fi chemand) stai fa in banca lu matale si ciocu mic. saracio ce iesti.

 16. BUTOI,ce te deranjeaza opinia altora despre doamna economista esti cumva de al ei,ar trebui sa iti predea limba romana corecta ca nu prea te descurci,de ce te deranjeaza ce spune mari despre ea si de ce iti asumi numele de staicu si butoi nume ce apartine familiei doamnei economiste,si nu inteleg cum se intelege un oltean cu un moldovean.cu stima

 17. am aflat bomba. advucata lu madam patroana de la strelitia este nimeni alta decat madam Tufariu, aia de pe lista rusinii publicata in jurnalu national, care io facut pe tzigani cu case babane furate de la stat si lio dat aur pe ordonanta adica complet ILEGAL.ea cu cu Ursu ! ca sa vezi, cum tuna si-i aduna. rusine !!!
  sa vedeti cum ramane patroana lu peste si fara magazine si fara hotel.

 18. mah mircea
  vez cu cini tie pui ca o furi. icisha ai dia facie cu omini cu scoala si mesterate nu cu scoli dalea de trilu liru ca tini. benetean pr*ost ci ieshti.ca numa slana si palinca avetz in bebilica.

 19. mai butoi,oare cu cine ma pun? cu un om cu scoala si masterat,parca asa spuneai,de ce esti mereu asa suparat pe toata lumea care nu este de acord cu tine,eu am mai multa scoala ca tine si ma falesc ca sunt banatean si nu consum nici slanina nici palinca dar tu sigur ai burta plina cu mamaliga si posirca de aceea ai tai au capul plin cu prostii iar la final te indrum pe vacarescu.

 20. zici ca mamaliga ?
  haha, pai noi sirvim numa pane ciabata fekuta cu olei estravergine di maslini cu icre niagre si somn fumie dala roze cu sampanie di 1 melion sticla. asa ca sa nu ne mai luva la misto.ca dija stiu cine esti. umflata di mari asai ?