Noutati :

Parcarea de 1000 de locuri din Piata 700 din Timisoara, de la propunere la studiu de fezabilitate. Cum ar schimba intreaga zona

27 septembrie, 2019 - 02:31 PM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: ADMINISTRATIE
10

TIMISOARA. Dupa ani in sir in care nu s-a gasit o solutie pentru construirea unei parcari in zona centrala a orasului, primarul Nicolae Robu se intoarce la un mai vechi proiect de reamenajare a Pietei 700.

Acesta a fost intocmit in 2008 „Piata 700: Poarta catre Centru” si propunea un parteneriat public-privat prin care sa fie total schimbat aspectul zonei, dar si amenajarea de locuri de parcare. Cum acesta nu mai e de actualitate, se va face unul nou.

CITESTE SI: Doua locuinte protejate se construiesc la Lugoj. Consiliul Judetean Timis a semnat proiectarea si executia 

In luna iulie, primarul le cerea timisorenilor parerea pe Facebook si ii intreba, in cadul unui sondaj, daca sunt de acord sa fie amenajata o parcare de 1000 de locuri in Piata 700. Acum spune ca i-a pus pe reprezentantii Societatii de Drumuri sa analizeze problema si sa intocmeasca un studiu.

Am dat in lucru SDM-ului sa se ocupe de proiectare la nivel de studiu de fezabilitate, in Piata 700, in locatia care are acum piata agroalimentara. Amprenta la sol a acestei parcari va fi cat se poate de mare. Nu va pot spune acum care e perimetrul. Vrem sa facem la demisol si parter sau poate parter si etaj. Vrem sa pastram si o piata agroalimentara si una de flori, care vor avea o fata moderna. Ce avem acum in Piata 700 nu e de pastrat. Nu a fost randul la modernizare Pietei 700, dar niciodata nu am fost multumit de cum se prezinta„, a declarat primarul Nicolae Robu.

Odata cu noua constructie, intreg spatiul ar urma sa fie redefinit.

Facem o constructie multinivel, care va avea 2 niveluri dedicate pentru piata. Nu pot sa va spun unde vor fi cele doua niveluri. Partea din fata va ramane pentru ca e proprietate privata. Va fi cu totul alt gen de piata acolo„, spune primarul Nicolae Robu.

Noua parcare ar fi la doar cativa pasi de cea subterana de la Finante (singura mare facuta in zona centrala in ultimii 30 de ani), dar si la mica distanta de cea pe care si Consiliul Judetean intentioneaza sa o amenajeze pe strada Sfantul Ioan.

Ramane de vazut daca planul va prinde contur sau se va intoarce in sertar precum altele la fel de… ambitioase.

VIDEO: George Stefanita

Va reamintim, un proiect mai vechi al biroului de arhitectura Andreescu&Gaivoronschi propunea ca pe locul actualei piete agro-alimentare si al pietei de flori din 700 sa se amenajeze o piateta moderna, coborata sub nivelul strazii. Era vorba de fapt despre un spatiu de promenada care leaga Piata 700 de zona vechii cetati, prin pasaje pietonale subterane si scari rulante. In piateta propuneau amenajarea de cafenele, terase si alte puncte de recreere.

Practic, spuneau autorii, s-ar realiza astfel o poarta de acces catre centrul istoric al Timisoarei. Proiectul nu prevedea mutarea pietei, dat fiind faptul ca aceasta reprezinta o traditie in acest loc si este necesara pentru locuitorii din cartier, insa avea sa duca comerciantii in interior.

Proiectul propunea si construirea langa Saiftim a unei cladiri noi, administrata de Primarie. Parterul si subsolul cladirii sa gazduiasca cele doua piete, in conditii moderne, civilizate si cu acces facil.

De asemenea, proiectul avea solutii si pentru criza locurilor de parcare din zona centrala. La subsolul intregului spatiu public din Piata 700 erau prevazute doua niveluri de parcaje, cu circa 700 de locuri.

De asemenea, curtile interioare ale Spitalului Militar erau incluse in proiect si aveau rolul de a lega noua zona pietonala de Orasul Vechi.

Odata cu reamenajarea cladirii Spitalului Militar, proiectul prevedea punerea in valoare si a celorlalte monumente istorice din Piata 700: Bastionul si Biserica Militara. Arhitectii luau pe atunci in calcul si posibilitatea integrarii… viitorului metrou.

Dupa ani la randul in care proiectul a stat intr-un sertar, in 2018 Nicolae Robu il repunea pe tapet si vorbea de un concurs de solutii pentru Piata 700, care sa aiba ca punct de plecare gandirea din 2008 a arhitectilor, insa totul a ramas la stadiul de plan.

Va reamintim, in Piata 700 din Timisoara a fost amenajata o parcare privata in urma cu cativa ani, de catre Constructim.

Pe hartie, Primaria Timisoara mai are cateva planuri pentru un viitor incert, care includ si amenajarea de parcari in centrul orasului: in zona Spitalului de Copii, langa cantina liceului Lenau si langa Spitalul Municipal, propus pentru extindere si organizare.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 10comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. robulacheeee, nu te-ai mai saturat de tocat bani pe studiile astea inutile? N-O SA FACI NIMIC!!!

 2. O intrebare buna, poate chiar si pt DNA e …”cum a ajuns partea din față sa fie proprietate privată?”

 3. Partea din fata a fost data pentru terenul din Piata Operei…. (unde se vindeau covrigi si ingetata langa McDonald)

 4. Parcarea nu se face daca se va face pentru oamenii de rînd , ci pentru a deservi clădirile de birouri din vecinătate, nu stiu daca acestea au locuri de parcare la subsol , dar chiar daca au sînt insuficiente , iar bancurile acestea cu ,, studii de fezabilitate ,, acestea au intrat deja în folclor .

 5. Din ciclul „bani pentru prieteni care fac studii si proiecte”. Daca prin absurd se va trece la treaba descarcarea arheologica va dura o vesnicie.

 6. Pentru primar dar și pentru MAIMUȚELE URLATOARE psd-iste, am mai postat și acum un an acest lucru. Cel mai simplu mod de a rezolva problema parcările în centru și Badea Cartan este demolarea mizeriile existente și pe locul lor pe o suprafață de 100 × 40 mp se poate construi o parcare cu patru etaje pentru 650 de mașini unde ar putea fi amenajată o piață civilizată la demisol.

  • 1. Dar nu este in curs de ??? vechea popunere „fezabilita” de la vechiul Comisariat militar?
   2. Pana nu se face o „reforma de profunzime la „sistemul” TIMPARC, toate celelalte constructii vor fi doar „studii de fezabilitate”.

 7. Doamne ajuta! Chiar aveam mare nevoie de o parcare imaginara in 700 sa imi pot parca Ferrari-ul meu imaginar ultimul tip.

 8. Parca acum doi ani era un proiect cu turnuri zgarie-nori gemene. Mai este de actualitate sau odata cu proiectul parcarii pica?

 9. Mars ma cu studiile voastre.