Parca sunt baloane de sapun. Atmosfera de sarbatoare in Gara de Nord din Timisoara ale carei ferestre au fost impodobite cu o instalatie luminoasa din globuri de sticla. Video

TIMISOARA. Inca un spatiu simplu si anost din Timisoara a fost transformat intr-o adevarata galerie de arta. De data aceasta, este vorba despre Gara de Nord, poarta de intrare in oras, care a prins viata, odata cu inaugurarea unei instalatii de arhitectura.

O instalatie de lumina, realizata de artistii [musson+retallick], a fost inaugurata in Gara de Nord, spre deliciul zecilor de calatori prezenti in statie in asteptarea trenurilor.

Zecide globuri de sticla luminate ce par baloane de sapun impodobesc de acum ferestrele Garii, ca intr-o joaca de copii.

„Prin acest proiect, Ordinul Arhitectilor din Romania, filiala Timis, a vrut sa atraga atentia si asupra Garii de Nord din Timisoara, sa o punem cat se poate de mult in valoare, avand in vedere anul 2021, cand Timisoara este Capitala Culturala Europeana”, transmit organizatorii.

Scopul acestui eveniment este cel de a promova acest spatiu public cu potențial cultural si se desfasoara in cadrul evenimentul Transite, organizat de OAR Timis alaturi de Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana si care aduce în prim-plan Gara de Nord, având ca scop promovarea acestui spațiu public cu potențial cultural.

VIDEO: Remus Gradinariu

***

Reabilitarea Garii de Nord din Timisoara mai asteapta. Planurile insa sunt marete

Planurile de refacere a statiei Timisoara Nord sunt spectaculoase: cladirea statiei va fi modernizata si va avea o noua fata, peroanele vor fi complet schimbate, vom avea scari rulante, lifturi, banda transportoare pentru bagaje si o super pasarela care va asigura accesul de la tren direct catre o parcare supraetajata.

Toate se regasesc in studiul de fezabilitate intocmit de Ministerul Transporturilor pentru un program de modernizare in aproape 50 de statii de cale ferata cu bani europeni, dar si intr-un alt studiu aflat in derulare pe culoarul 4 pan-european. La care se adauga inca un proiect al Regionalei CFR Timisoara.

Gara de Nord Timisoara, mai frumoasa decat cea din Arad

Directorul Regionalei CFR Aexandru Simu e increzator ca anul 2021 va gasi Timisoara cu o Gara de Nord la alt nivel, mai frumoasa decat cea a Aradului.

In Gara de Nord din Timisoara sunt foarte multe lucrari de executat in continuare. Din 2014 am inceput sa reabilitam cladirea de calatori, peroane, sali de asteptare, holul casei de bilete, accesul calatorilor sa fie cat de cat unul normal pentru zilele noastre. Incercam pentru 2021, cand Timisoara este Capitala Culturala Europeana, sa schimbam fata in totalitate a cladirii de calatori. Avem o idee de proiect, ca si finantare e din surse proprii ale companiei, si vrem sa incercam sa o imbracam in sticla si in metalul acesta care se preteaza la cladiri de acest tip, in alucobond”, a spus nu demult pentru opiniatimisoarei.ro Alexandru Simu.

La finele lunii noiembrie, proiectantii vor preda studiul de fezabilitate pentru culoarul 4 pan-european, iar in 2019 ar putea incepe primele lucrari.

In continuare ne bazam si pe proiectul Ministerului Transporturilor de modernizare a 47 de statii de cale ferata in intreaga retea, in valoare de 83 de milioane de euro fara TVA prin programul POIM 2014-2020 si pe studiul de fezabilitate care le momentul de fata il avem in derulare pe axa sudica a culoarului 4 pan-european, Arad-Caransebes si Caransebes-Calafat. Pe regionala Timisoara acest studiu se afla pe final. El trebuie predat companiei de firma la finele lunii noiembrie. La anul se cauta finantarea pentru proiectare si executie, si speram noi, dupa toate experientele care le avem in domeniul licitatiilor si a inceperii efective a lucrului, in 2019 sa se poata incepe lucrarile pe transonul Arad-Caransebes. Ce presupune acest lucru? Presupune ca toate peroanele din statiile aferente culoarului 4 pan-european sa fie modernizate ca si acces facil al calatorilor. Peroane inaltate la scara vagonului, copertine modernizate pe schelet metalic, accesul sa se faca printr-un pasaj superior, tip pasarela, exact cum sunt toate garile modernizate din reteaua caii ferate la Arad si cele mai mici din tara. Vor fi instalatii moderne de informare a publicului calator, dotari in statii. Ma refer aici la zone comercile la standarde europene si in plus toate statiile aferente regionalei Timisoara, ma refer aici in special la Timisoara Nord, la Gara din Lugoj, Caransebes, Herculane, Orsova, vor fi modernizate prin acest program. Sau cum se intampla in momentul actual pe culoarul 4, de la kilometrul 614 la Ghioroc si in continuare, sunt cuprinse pe actualele contracte de lucrari pe fonduri europene si partea de cladiri de calatori„, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro directorul regionaei CFR Timisoara.

Pasarela cu banda de transportat bagaje, scari rulante si lifturi, ce duce, peste liniile de tren, direct la o parcare supraterana

Potrivit planului, cladirea Garii de Nord va fi imbracata in sticla si alucobond, iar batranele copertine de ciment de la peroane vor fi puse la pamant, iar locul lor va fi luat de altele mult mai aspectuoase si usor de intretinut.

Aceste copertine din ciment vor fi demolate si vor fi executate copertine pe schelet metalic, care sunt mult mai usor de intretinut si arata din punct de vedere arhitectural mult mai bine. Incercam fatada intregii cladiri a statiei Timisoara Nord sa fie schimbata, sa i se dea un aspect modern„, a mai precizat Alexandru Simu.

De departe, cea mai spectaculoasa lucrare va fi amenajarea unui pasaj care va lega peroanele de o parcare supraetajata ce se va ridica in zona stadionului CFR.

In studiul de fezabilitate e prevazut ca aceasta pasarela sa asigure accesul calatorilor dinspre zona municipala inspre zona Nera, in Blascovici, sa continue pasarela dupa iesirile la peroane si sa mergem in zona stadionului CFR. Va fi construita in zona centrala, pentru ca ea o sa vina exact in zona caselor de bilete. Urcarea in pasarela se va face prin scari rulante, lifturi si scari normale. Atunci ea va continua pana pe Nera, catre zona aceea de oras, sa nu mai traverseze prin locurile nepermise din punct de vedere a sigurantei feroviare, adica peste linii. La fel, in capatul dinspre stadionul CFR va fi o parcare etajata, din cate am vazut in studiu, care va asigura parcarea a 180 de autoturisme. Pentru cei care vor sa circule cu trenul, vii cu masina, iei bagajul si accesul de la parcare in pasarela va fi pe o banda transportoare. Iti pui bagajul, urci in pasarela. Din pasarela, in cladirea respectiva, o sa iti poti lua bilet, ca sa nu mai fi nevoit sa cobori. O sa fie case de bilete acolo sau sus in pasarela, si atunci cel care calatoreste cu trenul nu mai este nevoie sa faca alte miscari nejustificate si coboara linistit la tren„, a mai spus pentru opiniatimisoarei.ro Alexandru Simu, directorul Regionalei CFR Timisoara.

Odata cu amenajarea pasarelei, pasajul actual de sub liniile de cale ferata din Gara de Nord Timisoara va fi inchis si transformat in depozite.

Prima cladire a Garii de Nord din Timisoara a fost construita intre anii 1897-1899, iar numele ei initial a fost Josefstadter Bahnhof sau Jozsefvaros Indohaz, in traducere „Gara din Iosefin”, dupa numele cartierului in care se afla.

Dupa Unirea Banatului cu Romania si instaurarea administratiei romanesti la Timisoara, in 1919, gara a fost redenumita in „Gara Domnita Elena”, nume pe care l-a purtat pana la Al Doilea Razboi Mondial.

In timpul razboiului ea a fost puternic bombardata de aviatia aliata. Reconstructia nu s-a facut dupa planurile initiale, insa din 1976 a fost modernizata si stilul arhitectural schimbat.

Dupa ce vreme indelungata nu s-a mai facut mare lucru, in ultimii ani Gara de Nord din Timisoara a suferit modificari importante.

Intreaga fatada dinspre Bulevardul Republicii a fost refacuta, au fost montate usi si ferestre noi, si a fost refacut si pavajul din holul mare al statiei, unde au fost instalate si doua plasme care sa anunte plecarile si sosirile.

De asemenea, de la intrare in gara au fost demolate chioscurile, care au acum un loc special amenajat, iar in corpul din dreapta cladirii principale a fost infiintat un supermarket. Tot la capitolul modernizari intra si noile banci montate pe peroanele statiei, refacerea peronului dintre liniile 8 si 9, insa si refacerea fatadei imobilului de birouri din stanga cladirii principale.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Foarte spectaculos, dar, cine va sterge in interior toate aceste globuri de praful care se va depune pe ele in scurt timp? Cate se vor sparge cu aceasta ocazie? Toata zona garii este intr-o mizerie crunta, ma indoiesc profund ca vor rezista probei nemiloase a trecerii timpului si in scurt timp vor arata jalnic.

  2. Vise frumoase, imbracate peste poza unei gari noi; mergeti va rog pana la Viena, sa vedeti noua gara centrala „Wien-Hauptbahnhof”. Merge si pe google-maps, ca puteti urca/cobora omuletul. Spatiu (?) nu prea, si pe deasupra si … intrebarea eterna (ptr. Timisoara) de unde bani??? EU? daca intram pe un coridor European (in viziunea nu stiu cui, ca a Bucurestiului, poate dupa 2050), desi, cred ca (Budapesta) – Oradea – Cluj -… – Brasov – Bucuresti are sanse mult mai mari!