Noutati :

Papa Benedict al XVI-lea il numeste Cardinal pe PF Lucian Muresan. Afla povestea lui!

18 februarie, 2012 - 02:12 PM
Autor: Anonim      
Categorie: EXTERN
0


Lucian Muresan este al treilea cardinal din istoria Romaniei. Arhiepiscopul Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica este numit cardinal alaturi de alte 22 de vestminte sfinte.

Vaticanul a anuntat numele noilor cardinali in ianuarie, dar acestia vor fi numiti sambata in cadrul unei ceremonii oficiale la Bazilica Sfantul Petru. intre cei ridicati la rangul de cardinal se numara Arhiepiscopul de New York Timothy Dolan, Arhiepiscopul Edwin F. O’Brien de Baltimore, Arhiepiscopul de Toronto Thomas Collins, precum si Episcopul de Hong Kong John Tong Hon si Arhiepiscopul Major George Alencherry din India. Ceilalti clerici provind in Germania, Olanda, Cehia, Romania, Brazilia si Italia, potrivit www.mediafax.ro.

Arhiepiscopul Lucian Muresan va fi cel de-al treilea cardinal roman, dupa Iuliu Hossu si Alexandru Todea.

Lucian Muresan s-a nascut in comuna Firiza, in prezent cartierul Ferneziu, al municipiului Baia Mare, fiind al zecelea din cei doisprezece copii ai familiei lui Petru si Maria Muresan (nascuta Breban). Lucian Muresan a urmat scoala primara in localitatea natala, apoi clasele gimnaziale la Baia Mare si a absolvit tot acolo o scoala profesionala de prelucrarea lemnului.

Dupa terminarea serviciului militar, Lucian Muresan si-a completat studiile medii, urmand liceul la Baia Mare. Dorinta sa de a deveni preot greco-catolic nu a putut fi realizata in conditii normale, din cauza faptului ca in 1948 Biserica Romana Unita a fost scoasa in afara legii. Asteptand sa se iveasca o posibilitate de a urma Teologia, Lucian Muresan s-a angajat si a lucrat in diverse servicii economice.

La sugestia episcopului Iuliu Hossu, in anul 1955, imediat dupa intoarcerea sa din detentie, episcopul romano-catolic Áron Márton a primit cinci tineri greco-catolici (cate unul pentru fiecare eparhie a Bisericii Romane Unite), in Institutul Teologic Romano-Catolic de grad universitar din Alba Iulia. in anul universitar 1958/59, cand acest grup era in anul IV de facultate, Departamentul Cultelor a aflat de existenta lor si a intervenit la Dieceza de Alba Iulia pentru excluderea lor. Episcopul Márton a refuzat exmatricularea lor, insa cei cinci studenti au parasit Institutul Teologic sub presiunea autoritatilor comuniste.

Dupa Revolutie si relegalizarea Bisericii Romane Unite, in 3 martie 1990, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop al Episcopiei de Maramures, fiind in ordinea cronologica al treilea episcop al acestei eparhii, dupa Alexandru Rusu si Ioan Dragomir, care a fost doar episcop auxiliar de Maramures.

La 27 mai 1990 a fost consacrat episcop, odata cu Vasile Hossu de Oradea, in cadrul Liturghiei arhieresti festive, in Baia Mare, prin punerea mainilor Mitropolitului Alexandru Todea, asistat de delegatul Papei Ioan Paul al II-lea Arhiepiscopul Guido del Mestri din diplomatia Vaticanului si de episcopul Ioan Ploscaru al Lugojului.

In prezent, Lucian Muresan este Arhiepiscop Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, si Arhiepiscop de Alba Iulia si Fagaras.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...