Pana la 1000 de lei este amenda pentru cei care dau cu petarde, la Timisoara si in judet. Anuntul politistilor

TIMISOARA. Se apropie sarbatorile de iarna, iar in aceasta perioada artificiile si petardele se afla pe lista de cumparaturi a multor romani.

CITESTE SI: Ziua de 13 chiar a fost cu ghinion. 13 amenzi de aproape 5000 de lei aplicate celor care nu au purtat masca de protectie in spatii inchise la Timisoara 

Politistii au venit cu precizari legate de folosirea de materiale pirotehnice. Acestea sunt clasificate in patru grupe.

Categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment care prezinta un risc foarte scazut si un nivel de zgomot neglijabil si care sunt destinate utilizarii in spatii restranse, inclusiv articole pirotehnice de divertisment destinate utilizarii in interiorul incaperilor de locuit (cetatenii au voie sa utilizeze produsele pirotehnice de divertisment doar din aceasta categorie).

Categoria 2 – articole pirotehnice de divertisment care prezinta un risc scazut si un nivel de zgomot scazut si care sunt destinate utilizarii in exterior, in spatii restranse

Categoria 3 – articole pirotehnice de divertisment care prezinta un risc mediu, care sunt destinate utilizarii in exterior, in spatii deschise vaste si al caror nivel de zgomot nu este daunator sanatatii umane

Categoria 4 – articole pirotehnice de divertisment cu nivel inalt de risc, care sunt destinate utilizarii exclusive de catre pirotehnicieni autorizati si al caror nivel de zgomot nu este daunator sanatatii umane.

Mai exista clasele P si T, dar acestea pot fi folosite doar pe scene si doar daca sunt manevrate de un pirotehnist cu acte.

Cei care cumpara petarde sau artificii in aceasta perioada trebuie sa stie ca folosirea acestora este interzisa in mai multe situatii:

– intre orele 24.00 şi 06.00, cu exceptia evenimentelor de interes local, national sau international, in baza aprobarii autoritatilor locale;

– la o distanta mai mica de 50 de metri de constructiile de locuinte cu pâna la 4 niveluri şi la mai putin de 100 de metri fata de cele cu peste 4 niveluri;

– la o distanta mai mica de 500 de metri de instalatiile electrice de inalta tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalatiile de gaze

– la o distanta mai mica decât cea prevazuta de reglementarile in vigoare pentru obiectivele chimice si petrochimice ori pentru alte obiective care prezinta pericol de incendiu sau explozie

– in locurile in care exista riscul producerii de alunecari de teren, avalanse sau caderi de pietre

– pe drumurile publice deschise circulatiei rutiere, pe aleile pietonale si in spatiile deschise cu aglomerari de persoane

– la o distanta mai mica de 500 de metri de paduri

Politistii reamintesc ca vanzarea de catre orice persoana neautorizata a articolelor pirotehnice din orice categorie constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Amenzi pot fi aplicate si pentru deranjarea ordinii si linistii publice prin folosirea petardelor, sanctiunile fiind cuprinse intre 200 si 1000 de lei.

Va reamintim, politistii au demarat inca de la inceputul lunii decembrie actiuni de control in piete si targuri din Timis pentru depistarea celor care vand ilegal petarde si artificii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Gicu spune:

  Veniti seara intre blocuri sa vedeti petrde aruncate de toate categoriile! Ce amenzi, ce politie , ce legi ? Vrajeli de popa de sat!

 2. Nume? spune:

  Cu politia in vacanta, sau la proteste pentru bani mai multi pentru munca deloc, era mai bine daca era lasata ca pedeapsa cate o cafteala civica spontana.

 3. bogdan spune:

  In Parcul Botanic, care nu mai e parc, in fiecare seara la aceeasi ora, in acelasi loc este poligon de trageri. Probabil sunt si aceiasi indivizi dar nu-i deranjeaza nimeni desi arunca petardele spre strada.

 4. Bubuit spune:

  In parcul Edison bubuie deja de o luna, seara de seara. Raspunsul Politiei locale: „asa e in tot orasul”.