Pamantul, in pragul dezastrului? Polii magnetici ai Terrei se inverseaza mai rapid decat se credea ….

Oamenii de stiinta spun ca polii magnetici ai planetei noastre se inverseaza mai devreme decat se estimase initial. Acest fenomen s-a petrecut ultima data cu 780.000 de ani in urma.Campul magnetic confera planetei noastre capacitatea de a ne apara de radiatia puternica a Soarelui.

Satelitul Swarm, apartinand Agentiei Spatiale Europene, arata faptul ca Pamantul incepe sa aiba un camp magnetic de 10 ori mai slab decat se credea inainte.

Astfel, acesta devine cu 5% mai slab in 10 ani, si nu intr-un secol, asa cum aratau estimarile facute initial. Acest lucru implica automat si inversarea polilor magnetici, fenomen care urmeaza sa se petreaca in mai putin de 2.000 de ani, ceea ce reprezinta un interval foarte mic.

Campul magnetic nordic de acum a inceput sa se deplaseze spre Siberia, sustin specialistii. Desi nu detin informatii exhaustive despre o astfel de schimbare, oamenii de stiinta pot face simulari pentru a determina cu oarecare precizie cand se va petrece ea.

„La fel ca in cazul unui uragan, nu poti prezice cu exactitate cand si unde va incepe inversarea, chiar daca intelegi fizica de baza a fenomenului”, spune Gary A. Glatzmaier, de la Universitatea din California, Santa Cruz.

Inversarea are loc de-a lungul a 5.000 de ani, dar ea poate tine chiar si 1.000 de ani sau cel mult 20.000 de ani. Glatzmaier spune insa ca de-a lungul timpului au existat si alarme false, fiind posibil ca satelitul Swarm sa ofere si informatii nu prea exacte.

Citeste mai mult AICI

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...