Opinia Timisoarei

Paisie Lugojanul preia din atributiile Mitropolitului Banatului IPS Nicolae Corneanu, din pricina starii de sanatate a acestuia? Mitropolitul nu mai are drept de semnatura

Starea de sanatate a Mitropolitului Banatului a fost analizata astazi in Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Suferinta IPS Nicolae Corneanu a indreptatit cea mai inalta autoritate a BOR sa ia in calcul delegarea unora dintre atributiile acestuia. Cum ar fi dreptul de a iscali documente oficiale.

„A fost pe ordinea de zi a Sfantului Sinod din cauza starii de sanatate a Inalt Prea Sfintitului, insa noi nu am primit nimic oficial. Nu doresc sa comentez nimic neoficial. Daca ar fi adevarat ce am auzit si noi, nu ar inseamna practic nimic. IPS Nicolae Corneanu ramane Mitropolit, iar Preasfintitul parinte vicar Paisie Lugojanul primeste noi atributii suplimentare”, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro Marius Florescu, purtator de cuvant al Mitropoliei Banatului.

Este stiut faptul ca IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, in varsta de 87 de ani este suferind de mai mult timp si a aparut tot mai rar in public in ultima vreme.

Sfantul Sinod, cea mai inalta autoritate a BOR, pentru toate problemele dogmatice si canonice, precum si pentru cele bisericesti de orice natura este prezidat de patriarhul Romaniei. Sinodul este format din inalti prelati: mitropoliti, arhiepiscopi, episcopi titulari, episcopi vicari si arhierei vicari. Ei se intrunesc de mai multe ori pe an in Palatul Patriarhiei din Dealul Mitropoliei.

Cine este Paisie Lugojanul?

Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei Paisie  Lugojanul  s-a nascut la 24 octombrie 1971, in localitatea Curtea de Arges (judetul Arges), din parintii ortodocsi.
Clasele I – VIII le-a facut in Curtea de Arges, la fel si Liceul Agroindustrial (1986 – 1990). Este licentiat al Facultatii de Medicina Veterinara din Timisoara (1991 – 1997), dar si al Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii de vest din Timisoara (1997 – 2001)
A activat in cadrul Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani, filiala Timisoara (1992-1998) si a indeplinit functia de vicepresedinte (1993-1994), implicandu-se in toate activitatile desfasurate de aceasta asociatie, in mod special in organizarea conferintelor de spiritualitate;
A fost uns in monahism la Catedrala episcopala din Giula (1999) si hirotonit ierodiacon (6 august 1999) si ieromonah (7 august 1999). A fost, de asemenea superior al Paraclisului Episcopal din Bichis (2001-2006), eclesiarh al Catedralei Episcopale din Giula (2002-2006) si secretar eparhial de limba romana al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria (2003-2006);
PS Paisie Lugojanul a fost preot slujitor in parohia Otlaca Pusta (2003-2006) si in alte parohii, cu delegatia Chiriahului. In parohia Otlaca Pusta a asigurat si predarea orelor de Religie pentru copiii romani de la scoala generala;
El a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei in 9 februarie 2006, cu titlul „Lugojanu” si instalat in Catedrala Mitropolitana din Timisoara in duminica din 19 februarie acelasi an.
La propunerea Prea Sfintitului Parinte Episcop Sofronie, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului i-a acordat rangul de protosinghel (22 ianuarie 2003) si tot la recomandarea Chiriarhului, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist i-a acordat inalta distinctie „Crucea Patriarhala”.

Exit mobile version