Noutati :

Pacientii romani vor avea in 2011 retete electronice si carduri de sanatate

18 februarie, 2011 - 12:15 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

Ministrii Cseke Attila si Valerian Vreme au semnat astazi un protocol de finantare, destinat implementarii sistemului informatizat de sanatate din Romania. Acesta include fisa electronica a pacientului, cardul de sanatate si dosarul electronic.

Fisa electronica a pacientului, prescriptia electronica si cardul national de sanatate sunt principalele componente ale sistemului informatizat de sanatate din Romania.

Presedintele CNAS, Nicolae Duta, a declarat ca, deocamdata, doar o parte a acestui sistem va fi operationala in 2011.

„Reteta electronica va fi operabila cel mai probabil anul acesta, in fucntie de procesul de licitatie, dar avem toate sansele anul acesta. Iar dosarul electronic este un proiect mult mai amplu, care se va desfasura pret de cativa ani de zile, pentru ca include o relationare electronic intre toti furnizorii de servicii medicale din sistem si toti pacientii din Romania.” – a declarat presedintele CNAS.

In ceea ce priveste cardul electronic de sanatate, Nicolae Duta a spus ca acesta ar putea fi „operabil de la sfarsitul acestui an”.

Premierul Emil Boc a declarat ca implementarea sistemului informatizat de sanatate are drept scop, in primul rand, combaterea coruptiei.

„Timp de 20 de ani s-a incurajat frauda in sistemul medical prin neluarea masurilor care sa stopeze acest fenomen. ceea ce noi facem astazi se putea face foarte bine si in urma cu zece ani.” – a declarat premierul.

Conform Euroactiv, la sfarsitul anului trecut, Ministerul Comunicatiilor a lansat un apel de proiecte, al caror beneficiar eligibil este Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in care urmau sa se aloce 171,7 milioane lei, fonduri nerambursabile.

Banii erau destinati implementarii sistemului fisei electronice a pacientului, dar si pentru prescriptia electronica.

Potrivit sursei citate, in sistemul informatic unitar integrat s-au investit in ultimii zece ani circa 45 de milioane de euro, fara ca acesta sa functioneze corect.

Autoritatile au promis anul trecut ca sistemul va fi functional pana la sfarsitul lui 2011.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...