Ovidiu Sandor, om de afaceri din Timisoara: Mai bine construiesc ceva sigur si pe termen lung, decat sa dau niste tepe rapide cu statul roman

Managerul companiei ModaTim Investment detine 3 cladiri de birouri si o contruieste in prezent pe a patra. Este membru in consiliul consultativ al Primariei Timisoara. Are o avere estimata de Topul Forbes Romania de 21 de milioane de euro.

______________________________________________________________________________________________

De ce nu vreti sa candidati pentru fotoliul de primar al Timisoarei?

Ovidiu Sandor

Nu vreau sa candidez din mai multe motive. Nu cred ca mi-ar placea intr-un mediu politic, in sensul ca sunt o persoana care se simte foarte bine in mediul economic si mai ales in mediul economic privat, unde este ceva mai simplu decat intr-un sistem adminsitrativ unde, trebuie sa recunoastem, exista multe reglementari care ingradesc posibilitatile de a aborda anumite probleme. Deci nu as fi confortabil nici cu zona administrativa si nici cu ceea ce inseamna jocul politic. Eu ma vad ca o persona foarte tehnica, o persoana care daca vede niste probleme poate gandi niste posibilitati de solutionare a acestora. In momentul in care in abordarea acestor solutii apar limitari administrative si jocuri politice, cred ca m-as simti cu mainile legate. Asa ca nu ma intereseaza sa intru in zona aceasta. Plus ca, sincer, afacerile mele nu sunt inca intr-o etapa care sa imi permita decuplarea completa de ele. Ori un proiect de genul primariei are nevoie de implicare totala.

Dar nu ar fi o provocare totusi? Chiar si jocurile politice pot sa reprezinte provocari pana la urma…

Ar fi o provocare, cu siguranta. Mai degraba as spune asa: deocamdata nu ma intereseaza sa fiu primar al Timisoarei. Nu exclud sa candidez la primarie in viitor, cand lucrurile vor sta altfel din punctul de vedere al afacerilor mele.

Faceti parte din Consiliul Consultativ al primariei. Ce face acest for?

Este vorba despre o implicare mai mult de natura sociala sau civica, daca vreti. Atunci cand primaria are nevoie de un punct de vedere, sau de o sustinere, cel mai bun exemplu este problema cu Aeroportul, cand am incercat sa dam niste sfaturi. Au fost cazuri in care am fost o voce a orasului, dincolo de partide politice, indiferent daca e vorba  despre primarie sau consiliul judetean. Am fost o voce pertinenta si atunci cand a fost cazul sa criticam anumite intentii de decizie care nu ni se pareau foarte intelepte. Uneori suntem luati in seama, alteori nu. In prezent lucram intens cu echipa care elaboreaza noul PUG.

Nu va tenteaza nici macar o pozitie de City Manager?

Pozitia de City Manager poate fi viabila daca i se da substanta. Daca acelui city manager primarul ii da o oarecare mana libera ca sa gandeasca modul de organizare a ceea ce inseamna dezvoltarea orasului. Aici putem vorbi despre proiecte de investitii, de tot ceea ce inseamna regiile din subordinea consiliului local si administrarea spitalelor si scolilor. Daca persoana care e pusa in acea pozitie e pusa „pe bune“ , atunci functia poate aduce mult bine orasului Timisoara. Pentru o astfel de functie nu as vrea sa ma implic pe termen lung, eventual pentru un an, perioada in care sa pun pe roate un sistem alaturi de un city manager, un sistem care sa functioneze: contracte cadru, caiete de licitatii pentru licitatii cadru, modul in care ar trebui sa fie organizate mai multe compartimente, etc.

Ce partide v-au propus sa candidati la primarie?

Am primit oferte care ma onoreza din partea mai multor partide, dar pe toate le-am refuzat, exprimandu-mi disponibilitatea de a ajuta pe o componenta tehnica cum e zona aceasta de city manager. Nu pot sa va spun despre ce partide este vorba… Hai sa spunem ca acopera intreg spectrul politic.

Si de dreapta si de stanga?

Da.

Pai e simplu, atunci e vorba despre PDL si PSD, nu?

Nu pot  sa va spun. Nu conteaza!

Sunteti in top 10 al oamenilor de afaceri care si-au dezvoltat afacerea cu ajutorul fondurilor europene. Cum se explica faptul ca oamenii de afaceri nu sunt prea interesati de fondurile europene?

Fondurile europene nu sunt bani gratuiti. Ci sunt bani care trebuie atrasi. Diferenta dintre a primi si a atrage, este ca a atrage presupune un efort! Poate ca oamenilor de afaceri li se pare greu sa identifice programele care se pliaza pe nevoile lor. Nu orice afacere poate fi finantata cu fonduri europene. O alta problema este ca unii au impresia ca daca au angajat o firma care stie sa scrie proiecte au garantata si obtinerea finantarii… Nimic mai gresit! Firma care scrie proiectul doar transpune planul tau de afaceri, dintr-un limbaj business intr-unul specific fondurilor europene. Si asta inseamna ca oamnii de afaceri trebuie sa participe la scrierea de proiecte. Si asta nu e usor.

In plina criza, in 2010 ati contractat un credit de 7,6 milioane de euro. Creditele sunt o solutie pentru dezvoltarea afacerii in perioada de criza?

In principiu, oriunde in lume, afacerile incerci sa le faci pe bani imprumutati. Si cred ca e valabil si in Romania asta. Creditul e o alternativa si in criza si inafara ei, oricand! Conteaza foarte mult ce conditii reusesti sa obtii la aceste credite!

Investiti bani frumosi in imobiliare, construiti cea de-a patra cladire de birouri. Cum aveti curaj sa faceti asta in momentul in care multi oameni de afaceri „tin banii la ciorap“?

O cladire e o investitie pe termen foarte lung. Exista o teorie economica potrivit careia un business trebuie sa se comporte aciclic. Adica atunci cand e criza e bine sa construiesti, pentru ca e mai ieftin. De exemplu, constructia cladirii numarul patru este cu aproximativ 30% mai ieftina decat cladirea numarul doi, care a fost contractata in acel boom economic si imobiliar. Cladirea nu o construim pentru cererea de acum, ci pentru cea de anul viitor, acesta e orizontul de timp. Investitia nu e gandita sa ne recuperam banii in primul an. Eu cred ca aceasta criza este o sita. Pentru ca se cern firmele care nu au fost asezate pe o baza solida.

Sunteti unul dintre milionarii Timisoarei.  In cazul a multor milionari presa a scris despre latura penala sau mai putin legala a afacerilor lor. Cand vom scrie si despre dumneavoastra in acesti termeni?

Nu exista astfel de laturi la afacerile mele. Motivul este unul destul de simplu: nu am facut niciodata afaceri cu statul. In businessul romanesc exista doua sfere: o sfera privata in care vorbim de firme care lucreaza exclusiv pentru alte firme private, unde lucrurile se desfasoara dupa niste reguli si exista o sfera pe care eu o denumesc de stat, dar in care intra nu doar statul ci si firmele care lucreaza cu statul. Daca ne uitam in presa, toate presupusele probleme de natura penala ale oamenilor de afaceri vin din aceasta zona, unde se lucreaza cu statul. Pentru ca afacerile mele nu au legatura cu statul, de aceea nu ati auzit de mine lucruri din acestea.

Dar de ce nu ati facut afaceri cu statul? Se spune ca sunt cele mai banoase.

Eu m-am tinut departe de afacerile cu statul in mod constient. Mi-am dat seama ca sunt multe riscuri. Si nu am vrut sa fac compromisuri, care sunt obligatorii in cazul in care lucrezi cu statul! Mai bine construiesc ceva sigur si pe termen lung, decat sa dau niste tepe rapide cu statul roman si apoi sa nu pot sa dorm linistit noaptea! Si mai stiu ca nu o sa apar in ziare cu subiecte de genul acesta!

Intrebare cliseu: cand ati facut primul milion?

Discutia asta e foarte complicata. Ce inseamna primul milion? Va spun ceva: nu am avut niciodata in contul meu privat un milion de euro. Deci din punctul acesta de vedere nu sunt milionar. Daca ii intrebati pe majoritatea oamenilor de afaceri care au facut bani din afaceri legale, cinstite, va vor raspunde la fel. Averea aceasta este una ipotetica. Banii sunt investiti in afaceri si valoarea acestora este de ordinul milioanelor. Asa ca e foarte greu sa spui cand ai facut primul milion. E atunci cand profitul firmelor tale a atins suma de un milion? Poate… E atunci cand valoarea actiunilor pe care le detii in firma e un milion? E un alt fel de a spune…

Ce sfat i-ati da unui tanar absolvent de facultate? Sa ramana in Romania sau sa emigreze?

Eu cred ca asta e o decizie foarte personala.  Cred ca sunt persoane la care le e mai bine in strainatate. Cred ca sunt foarte multe posibilitati si in Romania. Sunt multe multinationale care sunt pur si simplu ahtiate sa gaseasca tineri care vor sa munceasca, vor sa faca o cariera si sa castige in viitor un salar frumos. Bineinteles nu poti sa il castigi in prima zi… Si viteza cu care poti sa avansezi intr-o firma aici in Romania e mult mai mare decat in strainatate.

Ce ii lipseste Timisoarei?

Sa comunicam un pic mai mult intre noi. Fie ca vorbim de mediul de afaceri fie ca vorbim de autoritati. Sa stabilim impreuna mai clar ce vrem cu Timisoara si sa transmitem cu totii acelasi mesaj exteriorului. Sa spunem ca Timisoara vrea sa mearga in directia x, si chiar sa credem asta si sa tragem cu totii in directia aceea. Pe de alta, parte consider ca Timisoara are in continuare o serie de atuu-uri importante. Chiar zilele trecute am fost la Bucuresti la o serie de conferinte si am observat ca se vorbeste din nou de Timisoara, spre deosebire de acum 3-4 ani, cand Timisoara nu mai era in varful listei de interes, cand auzeam o enumerare de genul Cluj, Brasov, Constanta, Sibiu, Timisoara… Acum suntem din nou in varf, orice enumerare de genul acesta incepe din nou cu Timisoara.

Cand v-ati simtit cu adevarat mandru ca sunteti timisorean?

Cred ca atunci cand am vazut ca se strange lumea sa apere pe Poli. Sunt mandru cand vad in presa straina articole despre Timisoara. Sunt multe momente cand poti sa fii mandru ca esti timisorean. Avem conditii insa sa fie de o mie de ori mai multe motive… trebuie doar sa ne straduim mai tare, toti…

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Domnul Ovidiu Sandor trebuie sa nu uite ca nu oricine poate candida la primarie, si de asemenea sa tina cont ca si modestia e o calitate, chiar daca ai biroul pe acoperisul cladirii (!) In piata 700 sunt multi oameni care mor de foame si locuiesc pe strada iar altii contruiesc a patra cladire de…birouri! Un cutremur ar putea probabil diminua mandria, lacomia si aroganta, ce spuneti?

  2. Nu cred ca e arogant! Deloc, chiar. Eu un om de afaceri care are succes. Are dreptate Voin, nu am auzit despre ele chestii penale… Totusi asta nu inseamna ca nu are… NU cred ca ar fi totusi un bun primar…

  3. Un om pe acre trebuie sa il apreciem. Pacat ca nu sunt multi ca el.

  4. Un om de afaceri foarte priceput. Nu mi s-a parut absolut nimic arogant in interviu. Comentariul lui iulian e aiurea.

  5. acum nu mai e nevoie de tepe. teapa 1, uitata de timp a fost cand a pus tatal lui mana pe modatim, fiind director acolo. au privatizat-o pe 2 lei …si de acolo…marele succes in afaceri. doar nu credeti ce spune FIECARE om de afaceri , cum ca initial a pornit de la 100 de $ :))))