Noutati :

Osteoporoza, o boala care loveste napraznic in randul femeilor! In Timisoara, situatia este alarmanta, spun medicii

6 noiembrie, 2012 - 11:29 AM
Autor: Marcela Sferlea      
Categorie: SANATATE
0

TIMISOARA. O campanie nationala pentru depistarea riscului de osteoporoza s-a derulat la nivel national in perioada 24 septembrie – 22 octombrie.  2837 de persoane au fost testate, in capitala si alte 21 de orase din tara.

Peste 50% dintre persoanele care au efectuat testul de osteodensitometrie au fost identificate cu modificari ale mineralizarii osoase ceea ce reprezinta un risc important de osteoporoza. Dintre cele 2837 de persoane testate la nivel national 1557 au fost identificate având un risc important pentru osteoporoza.

„Rezultatele pe care le-am obtinut la finalul acestei campanii reprezinta un semnal de alarma in privinta evolutiei acestei boli si importantei diagnosticarii ei. Numarul mare de persoane care au raspuns invitatiei noastre de a participa la testare ne responsabilizeaza sa continuam demersul inceput alaturi de partenerii nostri si sa ajutam la ameliorarea starii de sanatate a pacientilor si astfel, la o imbunatatire a calitatii vietii in Romania”, spune Florentin Scarlat, reprezentantul companiei farmaceutice care a realizat studiul.

La Timisoara au fost testate 155 de persoane, dintre care 58 au fost identificate cu risc important pentru osteoporoza. Medicii trag un semnal de alarma si atentioneaza sa se testeze preventiv. Asta doarece, cum se intampla cu majoritatea bolilor, osteoporoza este o afectiune care, cu cat este descoperita mai devreme, cu atat are mai multe sanse de vindecare.

„Osteoporoza, afectiune scheletala sistemica in care pierderea de masa osoasa si deteriorarea microarhitecturii osului predispun la aparitia fracturilor, afecteaza atat populatia feminina in perioada menopauzei cat si populatia varstnica de peste 70 ani, soldandu-se cu cresterea morbiditatii si mortalitatii. Impactul important socio-economic impune astfel identificarea precoce a pacientilor la risc prin colaborarea medicului de familie cu cel specialist: endocrinolog, reumatolog, ortoped. Design-ul terapiilor antiosteoporotice actuale, aplicate individualizat, le face extrem de eficace in preventia fracturilor, atunci cand sunt aplicate la timp si corect, imbunatatind semnificativ calitatea vietii individului afectat”, spune dr. Anca Popescu, medic primar endocrinolog, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Osteoporoza este o boala a oaselor, fara simptome, care apare in special la femeile aflate la postmenopauza. Ea este definita in principal printr-o densitate minerala redusa la nivel osos, care duce, in timp, la o porozitate crescuta a oaselor si, implicit, la risc crescut de fractura. Cea mai grava complicatie asociata acestei boli este fractura de sold.

Numarul estimat de fracturi de sold in 2009, in Romania, era de 18.400. Majoritatea pacientilor cu osteoporoza nu beneficiaza de o abordare terapeutica adecvata.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...