Noutati :

Oslo. Punct final al proiectului SAY IT NOW pentru Teatrul National Timisoara!

19 septembrie, 2016 - 09:35 AM
Autor: Anonim      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. Oslo este urmatoarea destinatie pentru echipa spectacolului Say It Now!. Artistii Nationalului timisorean vor sustine doua reprezentatii cu spectacolul purtand semnatura regizorala a lui Marcelino Martin Valiente, pe scena Riksscenen, in 19 si 20 septembrie. Cu aceasta ocazie, pe aceeasi scena, echipa timisoreana va lansa volumul trilingv dedicat proiectului Say it Now!, continand textul de spectacol in limbile romana, engleza si norvegiana. Lansarea volumului, realizata cu sprijinul Ambasadei Romaniei la Oslo, reprezinta un eveniment de prima importanta pentru teatrul romanesc si european: doi dramaturgi contemporani, Mihaela Michailov si Marcelino Martin Valiente, martori ai unor realitati sociale diferite, semneaza impreuna un text de teatru inspirat din povestile a treizeci de adolescenti timisoreni. Piesa, ca si spectacolul la baza caruia se afla aceasta, isi propune sa exploreze problemele tinerei generatii intr-o maniera care ii reprezinta cu adevarat pe protagonisti, fara insa a arata cu degetul posibili tapi ispasitori, ci mai degraba cautand sa acopere faliile de comunicare atat de adancite de noile realitati.

Distributia spectacolului Say it now! ii reuneste pe actorii Flavius Retea, Ana Munteanu si Bogdan Spiridon, carora li se alatura Colin Buzoianu. Coregrafia este semnata de Gunhild Bjørnsgaard, decorurile si costumele apartin scenografului Brage Jonassen, iar muzica este creatia lui Sebastian Hamburger; Lucian Matei semneaza conceptul video al productiei, iar Ovidiu Zimcea realizeaza light-design-ul.

Dublul eveniment din capitala norvegiana pune punct unui proiect de anvergura al Nationalului timisorean care, avand ca partener Compania norvegiana  B.VALIENTE, si-a propus sa cerceteze mijloacele de expresie teatrala ca punte de comunicare cu generatia neglijata a adolescentilor.

Finantat printr-un grant EEA oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei, Say it Now! a demarat in aprilie 2015 printr-o serie de workshop-uri de arta teatrala conduse de  regizorul Marcelino Martin Valiente, ce a implicat treizeci de tineri din patru licee timisorene diferite. Povestile explorate de acestia in cadrul atelierelor s-au aflat la baza unui text de teatru realizat prin scriere participativa si a spectacolului Say it Now!, care a avut premiera timisoreana in  23 octombrie 2015.
Impactul proiectului nu se opreste insa aici: printre rezultate se numara si volumul trilingv cu textul spectacolului, un film documentar, precum si un atelier teatral reunind tineri profesionisti de la Academia Nationala de Arta din Oslo si Sectia de Arta Dramatica din cadrul Universitatii de Vest Timisoara.

Spectacolul Say it Now! se va juca pe scena Salii 2 a Teatrului National Timisoara in cadrul FEST – FDR2016, luni, 26 septembrie, de la ora 21,00.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...