Osama bin Laden ar fi fost prins datorita informatiilor culese din Romania

Informatii esentiale pentru localizarea si lichidarea lui Osama bin Laden ar fi fost obtinute in centrele secrete de detentie ale CIA din Romania si Polonia. Asta sustine presa americana.

Oficiali citati de Associated Press sustin ca interogatoriile conduse de CIA au stat la baza prinderii si uciderii teroristului Osama bin Laden. Jurnalistii americani adauga ca datele privind cateva dintre locatiile liderului Al-Qaeda ar proveni chiar de la Khaled Sheikh Mohammed, seful atentatelor de la 11 septembrie 2011.

De asemenea, CIA a obtinut informatii asemanatoare de la succesorul lui Mohammed, Abu Faraj al-Libi. Amandoi s-ar fi numarat printre numeroasele persoane interogate prin „metode speciale” in inchisorile CIA din Polonia, Romania, Thailanda si alte locuri – scriu si jurnalistii de la MSNBC.

Aceasta stire, noteaza presa americana, redeschide subiectul sensibil al programului de detentie si interogare, lansat de fostul presedinte George W. Bush. Acesta a autorizat CIA sa folosesca cele „mai dure” metode de interogare din istoria SUA. Apoi, presedintele Barack Obama a inchis acest program controversat.

De altfel si cei de la Fox News scriu ca toti anii acestia de culegere a informatiilor de catre CIA, inclusiv controversatele metode de interogare a membrilor Al-Qaeda din timpul administratiei Bush, au dus, intr-un final, la ghidarea comandoului Seal in ascunzatoarea lui Bin Laden din Pakistan.

Dupa ce teroristul numarul unu al planetei a fost ucis, presedintele american a exclamat: „Lumea este un loc mai sigur fara Osama bin Laden!”Anuntul privind eliminarea lui a produs insa o unda de soc pe toate continentele, iar serviciile secrete sunt in alerta maxima, de teama unor atentate razbunatoare.

a ordinul presedintelui american, patru elicoptere de lupta, avand la bord doua echipe SEALS, cea mai bine antrenata unitate antitero americana, au decolat de la o baza militara din nordul Pakistanului. Ajunse la sol, trupele au pornit asaltul asupra cladirii, in timp ce liderii de la Washington urmareau incordati desfasurarea de forte.

Osama bin Laden a opus rezistenta, iar oamenii sai au aruncat cu grenade spre elicoptere, asa ca soldatii americani i-au impuscat, liderul terorist primind un glont in cap.

Trupele speciale au gasit in vila respectiva documente care ar putea sa dezvaluie locul unde se ascunde Ayman al-Zawahiri, devenit el acum numarul unu in Al Qaida si cel mai cautat terorist de pe glob. La finalul operatiunii, intreaga cladire a fost incendiata.

Punctul critic al operatiunii a fost momentul in care americanii erau pregatiti sa decoleze si si-au dat seama ca motorul unuia dintre cele 4 elicoptere nu mai functiona. Au decis sa distruga aparatul defect, si au urcat, carand si trupul lui Ben Laden, in celelalte 3.

Pentru ca operatiunea sa reuseasca a fost nevoie de doi ani de asteptare. Totul a pornit de la o informatie obtinuta de la un detinut din Al Qaeda, care a indicat un curier de incredere al lui bin Laden. Serviciile de informatii americane l-au urmarit, pana au ajuns la liderul gruparii teroriste.

Presedintele Barack Obama a avut de ales dintre mai multe modalitati de atac, printre care si o lovitura aeriana asupra cladirii. Desi mult mai periculos, el a optat pentru un raid terestru, pentru ca succesul operatiunii putea fi confirmat doar cu ajutorul cadavrului lui Osama.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.