Orasul Deta are un nou protopop. Parintele Ciprian Bosca si-a luat ramas bun, cu lacrimi in ochi, de la credinciosii din Banloc pe care i-a slujit timp de 18 ani. Foto

TIMIS. Moment emotionant la Biserica Ortodoxa din Banloc, duminica, la slujba. Parintele Coprian Bosca si-a luat ramas bun de la enoriasii pe care i-a pastorit timp de 18 ani. Un nou capitol al vietii sale se deschide acum, dupa ce a fost numit protopop la Deta.

Parintele Ciprian Bosca a slujit timp de 18 ani la Biserica Ortodoxa din Banloc, localitatea sa adoptiva unde a crescut si unde s-a format inca din anii de gimnaziu. Duminica, insa, a venit momentul sa isi ia ramas bun si sa urmeze un alt drum, cel al protopopiatului. Acum nu pastoreste doar biserica unei singure localitati, ci mai multe biserici, toate din zona Deta.

La slujba de duminica, parintele Petru Achim, care slujeste la Banloc inca din 1989, i-a multumit colegului sau, pe care il cosidera un frate, pentru intreaga activitate si i-a urat mult succes in noua functie preoteasca. Petru Achim si-a amintit cum Ciprian Bosca inca de mic a fost un apropiat al bisericii, iar la indemnul sau a urmat Teologia, apoi a devenit preot in comuna in care a crescut si s-a dezvoltat ca om.

Enoriasii din Banloc, primarul Lucian Trifonescu si Corul „Bunavestire” i-au oferit parintelui Ciprian Bosca un cadou de neuitat, un pelerinaj in Tara Sfanta, iar parintele, cu lacrimi in ochi le-a multumit si i-a imbratisat.

Nu este o despartire definitiva a parintelui Ciprian Bosca de Biserica din Banloc, caci ori de cate ori va avea ocazia, va mai sluji aici, insa nu o va mai putea face duminica de duminica sau in fiecare zi de sarbatoare.

Preotul Ionut-Ciprian Bosca s-a nascut in data de 6 august 1979 la Faget, judetul Timis. Intre anii 1985-1989 a urmat clasele primare in localitatea Bethausen, iar intre 1989-1993 clasele gimnaziale in localitatea Banloc. A urmat intre anii 1993-1998 cursurile Seminarului Teologic „Ioan Popasu” – Caransebes, pe care le-a absolvit cu media 9,29.

Intre 1998-2002 a urmat Facultatea de Litere, Filosofie si Istorie din Timisoara. In urma sustinerii licentei, cu tema „Monografia localitatii Banloc”, a obtinut nota 9,5. In 2002 a sustinut examenul de capacitate preoteasca, obtinand media 9, 41.

Intre 2002-2003, in cadrul Facultatii de Litere, Filosofie si Istorie din Timisoara, a urmat cursurile de Studii Aprofundate „Teologie Ecleziastica, Moderna si Contemporana”. Timp de doi ani (2002-2004) a fost profesor titular de religie, la Colegiul National Banatean din Timisoara.

La 20 iulie 2004 a fost hirotonit preot, la Manastirea „Izvorul Miron” de la Romanesti de catre Preasfintitul Parinte Lucian Lugojanul, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei.

In 2004 a obtinut definitivatul in invatamant cu media 9,82, iar la 1 septembrie 2004 a fost incadrat ca preot II la Parohia Banloc. Intre 2005-2008 a ridicat din temelii o noua casa parohiala in Banloc.

In septembrie 2009 a obtinut gradul profesional II in preotie, cu media 9,41, iar, in 2015, gradul profesional I, cu media 10.

Intre 2018-2020 a desfasurat ample lucrari de restaurare interioara a bisericii din Banloc.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...