Noutati :

Orasul Deta are o Casa de cultura nou-nouta. Inaugurarea s-a facut cu multa voie buna! FOTO!

31 octombrie, 2014 - 11:31 PM
Autor: Anonim      
Categorie: SOCIAL
0

DETA. Polci, valsuri, hore, sarbe si multe, multe alte dansuri din folclorul romanesc, german, sarbesc, maghiar ori bulgar, atmosfera vieneza cu Marsul lui Radetzky al lui Strauss, dar si piese clasice si romantice de Mozart, toate acestea au inaugurat Casa de cultura a orasului Deta.

Orasul Deta din judetul Timis nu avea o sala de spectacole in adevaratul sens al cuvantului, una in care sa poata sustine spectacole ansamblurile de dansuri ale orasului, ori unde sa aiba loc evenimentele culturale.

In anul 2011, forumul Democrat German, filiala Deta, a donat orasului fosta casa de cultura aflata intr-un stadiu avansat de uzura. Admnistratia locala a decis sa renoveze integral cladirea alocand din bugetul local suma de 18 miliarde de lei, asta dupa ce incercase in zadar sa obtina, pe un proiect guvernamental, banii necesari ridicarii unei case de cultura.

Panglica inaugurala a fost taiata de catre primarul Petru Roman si Matei Kirsch, presedintele Forumului German din Deta si in acelasi timp cetatean de onoare al orasului. Asa cum se intampla la orice inaugurare, un sobor de preoti a oficiat o scurta slujba religioasa, dupa care toti cei prezenti au vizitat noul asezamant culturalsi au luat parte la un spectacol deosebit.

De obicei, la inaugurarea unui obiectiv important pentru comunitate, se aduc multumiri. Unii multumesc guvernului, altii presedintelui, sau altor lideri politici. Eu nu voi face acest lucru. Am doar doua multumiri de adresat. Una merge catre Forumul German, asociatie care a cedat aceasta cladire in favoarea orasului nostru si a doua merge catre comunitatea din Deta, fara de care nu am fi putut face nimic aici. Deta are de astazi o casa de cultura prin efortul propriu al cetatenilor acestui oras. Absolut tot ce am facut aici a fost finantat din bugetul local, adica din taxele si impozitele platite de dumneavoastra, cei care participati la acest moment festiv, de familiile dumneavoastra, de vecinii si prietenii dumneavoastra din oras. Am dovedit ca putem face singuri ceea ce altii ne-au refuzat intr-un mod total arbitrar si nedrept. Va spun cu sinceritate ca sunt mandru sa fac parte din aceasta comunitate si sa muncesc in folosul ei”, le-a transmis celor din sala arhiplina primarul Petru Roman.

Apoi a urmat spectacolul. Au evoluat, starnind ropote de aplauze, cele cinci ansambluri de dansuri populare din orasul multietnic Deta: cel romanesc, cel maghiar denumit ”Margareta”, ”Edelweiss„ al comunitatii germane, ”ansamblul sarbesc ”Sveti Nikola”, cel bulgaresc ”Vince Coronita” dar si grupul vocal ”Edelweiss”.

Edilul-sef al orasului le-a facut in final o placuta surpriza celor prezenti: un recital deosebit al formatiei de camera ”Incanto Quartetto” care a avut in repertoriu piese de Mozart si Strauss.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...