ORANGE si VODAFONE au fost amendate cu 63 milioane de euro de Consiliul Concurentei

Consiliul Concurentei a amendat Orange Romania si Vodafone Romania cu 63 milioane de euro, pentru abuz de pozitie dominanta, a declarat, marti, presedintele autoritatii, Bogdan Chiritoiu.

Investigatia Consiliului a fost declansata in anul 2006, ca urmare a unei plangeri si are ca obiect un abuz de pozitie dominanta savarsit de catre companiile Orange, Vodafone si Romtelecom pe piata serviciului de terminare a apelurilor la puncte fixe/mobile in propria retea publica de telefonie.

„Decizia a fost adoptata luni, 14 februarie, intr-o sedinta a Consiliului Concurentei. Orange a fost amendata cu peste 34 milioane de euro, iar Vodafone cu mai mult de 28 milioane de euro, reprezentand putin peste 3% din cifra de afaceri a operatorilor in 2010”, a spus Chiritoiu, intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca operatorii au dreptul sa conteste decizia Consiliului Concurentei in justitie.

De ce au fost amendate Orange si Vodafone?

Surse din piata au declarat anterior pentru ZF ca plangerea a fost inaintata in 2006 de operatorul alternativ de servicii telecom Netmaster Communication, care reclama faptul ca o parte dintre apelurile clientilor sai fusesera blocate de Orange, Romtelecom si Vodafone. Compania a reclamat, de asemenea, si alte activitati ale celor trei furnizori care ar fi afectat afacerile Netmaster.

Potrivit datelor care circulau in piata la acea vreme, companiile telecom ar fi blocat apelurile pe fondul unor suspiciuni de frauda din partea operatorilor alternativi. Astfel, Orange, Vodafone si Romtelecom ar fi suspectat ca operatorii alternativi schimbau identitatea apelurilor terminate in retelele celor trei operatori de telefonie mobila astfel incat sa castige mai multi bani.

Pe fondul unei implicari reduse a autoritatii de reglementare in comunicatii in aceasta problema, frictiunile dintre cele doua „tabere” au crescut iar fiecare operator in parte a tratat diferit situatia, inclusiv prin blocarea traficului de la anumiti operatori, in anumite situatii.

Cum au ajuns Orange si Vodafone sa fie amendate dupa reclamatia unei companii care nu mai exista

„Suspiciunile putea fi intemeiate pentru a bloca traficul in conditiile unui deficit de reglementare, dar ceea ce pentru operatorii mari putea parea o actiune indreptatita poate fi interpretat ca un abuz de pozitie dominanta de catre Consiliul Concurentei”, explica situatia un manager de pe piata de comunicatii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.