Ora de iarna. Cand dam ceasul cu o ora inapoi si cum ne influenteaza?

De doua ori pe an, ora se modifica: in ultima duminica a lui martie, dam ceasul inainte cu o ora, iar in ultima duminica a lunii octombrie, il dam inapoi cu o ora, revenind la ritmul normal. Aceste schimbari ne influenteaza starea psihica, dar si pe cea fizica.

Trecerea la ora de iarna 2014 se face in noaptea dintre 25 si 26 octombrie 2014 (ultima duminica din luna octombrie), schimbarea orei facandu-se astfel incat ora 4:00 a diminetii de 26 octombrie 2013 devine ora 3:00, acea ora repetandu-se iar ziua avand 25 de ore.

Trebuie sa stiti, ora de iarna este ora oficiala a oricarui stat de pe glob, ora de vara fiind cea vinovata pentru “dereglarea” ceasurilor, e drept, pentru un scop nobil, acela de a economisi energia electrica necesara pentru iluminatul public si privat prin folosirea eficienta a luminii Soarelui pentru activitatile curente. Astfel, cand trecem la ora de iarna revenim practic la ora oficiala.

In Romania, ora de vara a fost introdusa pentru prima data in 1932. Pana in 1939 ora de vara a functionat in fiecare an, intre prima duminica din aprilie (in 1932: 22 mai), ora 00:00 si prima duminica din octombrie, ora 01:00 (ore locale). intre 1 aprilie 1940, ora 00:00, si 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vara a fost in vigoare permanent in Romania. Din 1943, practica trecerii la ora de vara a fost suspendata. Ora de vara a fost reintrodusa in Romania incepand cu 1979.

Prezenta regula este in vigoare din anul 1997. Acest sistem are ca scop folosirea din plin, cat mai mult timp, a luminii Soarelui. In lunile de vara, ora este data inainte pentru ca principalele activitati umane sa se desfasoare cat mai mult posibil pe lumina naturala; in acest fel se economiseste energia electrica necesara iluminatului.

Schimbarea orei ne da peste cap ritmul de zi cu zi şi ne afecteaza sanatatea timp de doua saptamani, atat cat dureaza adaptarea completa a organismului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.