Noutati :

Operatie in premiera la Spitalul Judetean Timisoara. Durerile de cosmar ale unei paciente, care n-o lasau sa doarma de ani de zile, au disparut printr-o interventie exceptionala pe maduva spinarii. Video

3 decembrie, 2020 - 03:18 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: SANATATE
3

TIMISOARA. A fost marcata o noua premiera nationala la Spitalul Judetean din Timisoara. De data aceasta, este vorba despre o operatie pe maduva spinarii, in urma careia o femeie de aproape 60 de ani a scapat de durerile ce n-au lasat-o nici macar sa doarma in ultimii ani.

Calvarul femeii a inceput in 2014, cand a fost supusa unei interventii chirurgicale, cand i-a fost extirpata o tumora, iar odata cu acest moment, viata ei s-a transformat intr-un cosmar. Practic, de atunci, o mana a bolnavei a fost pur si simplu paralizata de o durere infernala.

„Un an jumate nu am putut sa dorm decat pe sofa, cu capul pe masuta. Nu m-am putut intinde in pat de durere. Am luat tot felul de tratamente analgezice. Nu ma ajuta, numai daca stateam in fund, cu capul pe masa, puteam sa dorm. Nici nu imi vine sa cred ca poate fi viata fara dureri”, a spus Viorica Hulea, pacienta care a primit o noua sansa la o viata normala, lipsita de dureri.

Speranta a renascut pentru femeie atunci cand a auzit de medicul Andrei Branzeu, de la Spitalul Judetean din Timisoara. Acesta s-a specializat in Franta, unde a lucrat impreuna cu specialisti recunoscuti la nivel mondial in domeniul Neurochirurgiei Functionale. A decis sa intervina in cazul Vioricai Hulea si, printr-o metoda laborioasa, a indepartat segmentele de nerv responsabile cu provocarea durerii.

„Este vorba despre o interventie menita sa controleze durerea la o pacienta cu o invazie tumorala a nervilor de la brat. Consta intr-o interventie pe maduva spinarii in care, selectiv, se taie partea responsabila de durere. Dureaza mult pentru ca la fiecare nerv se taie doar partea responsabila de durere, prezervand toate celalalte functii nervoase, in asa fel incat pacienta nu mai simte durere in bratul respectiv si isi pastreaza majoritatea functiilor pe care le avea inainte.

E vorba de o operatie care face parte din chirurgia durerii, care face parte din ramura de Neurochirurgie Functionala, care nu este la fel de dezvoltata la noi ca in Vest. E o interventie cu care eu sunt obisnuit, pentru ca am lucrat 10 ani in Franta, am facut cateva zeci de asemenea operatii, chiar cu profesorul care a inventat aceasta operatie, in anii ’70.

Este o interventie axata pe durere, nu afecteaza boala in sine, respectiv tumora. Neurochirurgia Functionala se adreseaza doar partii de functionare”, a spus Andrei Brinzeu, medicul primar care a efectuat operatia.

Avand in vedere ca operatia a fost o premiera, conducerea Spitalului Judetean isi doreste acum sa dezvolte Sectia de Neurochirurgie Functionala.

„Aceasta prima interventie arata ca putem, daca ne dorim, iar noi ne dorim. Avem o echipa exceptionala, condusa de profesorul Ples. Vom face urmatorii pasi, respectiv vom dota sectia de Neurochirurgie, pentru ca aceasta interventie sa poata fi facuta din ce in ce mai des si sa putem sa salvam de durere pacientii care se incadreaza in aceasta categorie. Vorbim atat despre investitii de infrastructura, cat si de investi in dotarea cu aparatura performanta”, a spus Raul Patrascu, managerul Spitalului Judetean din Timisoara.

Operatia a durat 8 ore si a necesitat antrenament chirurgical specializat. Ea a fost realizata pentru prima data la Lyon, in anii `70, de catre Prof. Sindou, si este utilizata constant in controlul durerilor in diverse situatii critice, atat in Franta, cat si in Statele Unite ale Americii.
Dr. Brinzeu a petrecut mai mult de 10 ani in Spitalul Neurologic din Lyon, fiind format direct de catre Prof. Sindou in tratamentul tumorilor cerebrale, dar si in ceea ce se numeste Neurochirurgie Functionala.
Aceasta ramura asigura tratamentul chirurgical al durerilor, al epilepsiei, al bolii Parkinson sau al spasticitatii, dupa paralizii, atat la adulti, cat si la copii.

VIDEO: George StefanitaInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. România extremelor, între operații la limita artei & posibilului si șomeri italieni ce tuna fraierele NU ca le-ar plînge de mila, dreptul la corecta informare este fundamental, deși nu e prevazut ca atare

  2. Felicitări domnul dr.Brinzeu , toată stima ! Notoc cu Franța şi cu dumneavoastră că ați avut determinarea să vă specializați acolo şi să arătați la primitivi în românica ce se poate realiza în nişte țări normale cu capul ! Felicitări să vă țină Domnul tot aşa !

  3. Felicitări ! Scoala romaneasca își merită renumele. Formatoare de profesioniști și mari caractere !