Operatie in premiera la Spitalul CFR Timisoara. Pacienta salvata printr-o interventie complexa laparoscopica. Video

TIMISOARA.  O interventie complexa pentru repunerea stomacului in interiorul cavitatii abdominale si recalibrarea hiatusului esofagian a fost realizata la Spitalul CF Timisoara, care i-au salvat viata unei femei de 56 de ani cu numeroase comorbiditati, boli cardiace, fibroza pulmonara, boli sistemice.

In sprijinul chirurgilor de la Spitalul Clinic CF Timisoara au venit si doi medici din echipa prof. dr. Ciprian Duta, de la Spitalul Judetean Timisoara.
Interventia chirurgicala a durat aproape doua ore.

Am intervenit laparoscopic, minim invaziv, ceea ce constituie un avantaj pentru pacient. Prin mai multe orificii mici, de 0,5 sau 1 cm, se readuce stomacul in abdomen. Orificiul largit, acest hiatus se inchide partial, aplicandu-se o valva antireflux, impiedicand astfel refluxul gastric, ceea ce inseamna ca secretiile gastrice, continutul gastric, nu va mai trece din stomac in esofag. Refluxul determina o “arsura” a esofagului, cu modificari structurale, care reprezinta un factor de risc pentru tumorile esofagiene”, spune S.L dr. Sorin Chiriac – medic primar chirurg Spitalul Clinic CF Timisoara.

Hernia hiatala reprezinta deplasarea unei parti a stomacului din cavitatea abdominala in torace. Boala este diagnosticata printr-o endoscopie digestiva superioara. Un examen imagistic arata apoi pozitia tubului digestiv. Printre simptomele herniei hiatale se numara: arsuri la nivelul stomacului, regurgitarea de alimente si lichid, inghitirea cu dificultate, indigestie, greata si absenta tranzitului intestinal.

In cazul pacientei, afectiunea nu a putut fi vindecata prin tratament medicamentos, necesitand o interventie. Indicatia chirurgicala a herniei hiatale apare atunci cand vorbim de complicatii si forme severe ale bolii.

Operatia, desi facuta pe cale laparoscopica, a necesitat o atentie deosebita avand in vedere starea de sanatate si comorbiditatile pacientei.

Aceste hernii sunt destul de frecvente. in unele statistici se spune ca depasesc 50 la suta din populatia in varsta de peste 50 de ani. Dar, refluxul simptomatic cu dureri, cu suferinta, este mult mai mic si doar in asemenea cazuri este indicata ‘repararea’ acestor hernii. Avantajele unei interventii laparoscopice sunt multiple. Este chirurgie minim invaziva, adica incizii mici, durere redusa post operatoriu, perioada mult mai scurta de recuperare si, implicit, o durata redusa de spitalizare”, spune S.L dr. Sorin Chiriac – medic primar chirurg Spitalul Clinic CF Timisoara.

Totodata, in timpul interventiei chirurgicale, a fost prelevata si o proba de tesut de la nivelul ficatului pacientei pentru realizarea unei biopsii.
Operatia a fost un succes, iar pacienta se simte bine si este monitorizata de catre medici.

Vreau sa le multumesc colegilor de la Sectia de Chirurgie II a Spitalului Judetean, care au participat alaturi de medicii nostri la o asemenea interventie chirurgicala facuta in premiera la Spitalul Clinic CF Timisoara. Noi avem colaborari stranse cu mai multe unitati sanitare din oras, dar si cu unitati de invatamant si ne ajutam reciproc. Spitalul Clinic CF are in dotare doua blocuri operatorii modernizate. Unul dintre ele cu trei sali de operatii, iar cel de-al doilea destinat interventiilor chirurgicale din domeniile ORL si Oftalmologie, cu doua sali de operatii. in 2022, in unitatea noastra au fost efectuate peste 1000 de interventii chirurgicale”, spune conf. dr. Stela Iurciuc – manager Spitalul Clinic CF Timisoara.

Sectia de Chirurgie a Spitalului Clinic CF Timisoara are in structura 62 de paturi de spitalizare continua, dintre care 5 sunt destinate Compartimentului de Urologie

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Dan spune:

  Premiera pt cine? Poate pt vai si amar chirurgii care au facut-o. Vai de Chirurgia timisoreana ce a ajuns cu toate progeniturile

  • Oana spune:

   Dan, măcar ei nu au timp pe care sa și l piardă aruncând cu frustrări la articole din ziar! Numai unul care se simte inferior are timp de așa ceva :). Ziua buna cu micu’ și berea sub nas!

 2. Mihaela spune:

  Ma bucur ca se fac astfel de interventii si la Spitalul CFR, chiar daca este un spital mic are o echipa de medici extraordinari .
  Felicitari

 3. Rob spune:

  Vai de steaua lor

 4. Andrei spune:

  Felicitări ! Un gest nobil ! Felicitări pt curajul se a lucra im astfel de condiții au avut curajul sa aducă ceva nou intr un spital mic ! Vizavi de comentariul Dl Andrei frustrare un om mic