ONU a dat startul unei noi curse a aurului! Tarile industrializate se bat pe resursele uriase de pe fundul oceanelor

Organizatia Natiunilor Unite a dat unda verde licentelor pentru exploatarea resurselor minerale de pe fundul oceanelor. Natiunile Unite motiveaza decizia prin cresterea cererii si a preturilor, dar si pentru disponibilitatea tot mai scazuta a acestor metale. Despre exsitenta unor cantitati enorme de aur, cupru, cobalt, nichel, mangan si alte metale rare care se gasesc in adancurile oceanelor se stia de multi ani, dar abia acum extragerea lor a devenit profitabila. Expertii in protectia mediului spun insa ca exista pericolul ca echilibrul ecologic sa fie distrus.

Potrivit unui studiu publicat in 2011 in Nature Geoscience de cercetatorii de la Universitatea din Tokyo, in adancul oceanului ar exista un numar de metale si minerale de peste o mie de ori mai mare decat cel disponibil in zacamintele conventionale. Dar pana acum nu a existat o legislatie adevarata care sa reglementeze extragerea „nodulilor polimetalici”, cum se mai numesc imensele sedimente de metale si minerale de pe fundul oceanului.

In trecut au investit in acest domeniu canadienii, chinezii si japonezii, iar in ultimii ani si insulele din Pacific, cum ar fi Papua Noua Guinee, Fiji, Tonga si altele. In tot acest timp, multinationalele mari  de ca Rio Tinto si BHP Billiton s-au tinut la distanta. Astazi, toata lumea este incearca sa intre in acest joc.

Cele saptesprezece licente acordate de ISA (International Seabed Authority) se refera la Pacificul de Sud-est, unde se estimeaza ca exista cantitati uriase de nichel, cupru si cobalt. Una dintre ultimele licente (dupa cum este indicat pe harta pusa la dispozitie de ISA) a fost acordata filialei britanice a gigantului american Lockheed Martin. Organizatia Natiunilor Unite a decis sa legifereze in sens permisiv, desi pericolele de mediu sunt posibil dezastruoase.

Sursa AICI.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.