Opinia Timisoarei

Omor, Chizdia, Tolvadia, Lighet sau Besenova. Iti spun ceva numele astea? Ai sa ramai surprins sa afli ce ascund, in Banat

Batranii le mai spun asa si in zi de astazi, iar multi dintre cei tineri nici nu stiu ca s-au chemat candva cu totul altfel. Vorbim despre vechile denumiri ale mai multor localitati din Banat.

CITESTE SI: Palatele din Timisoara, zestrea fabuloasa a orasului lasata de mesteri iscusiti din imperiu, inspirati de simboluri ale Europei. Care e cel mai frumos 

Acestea au fost schimbate de-a lungul vremii, mai ales in perioada comunista, intrucat regimul socotea ca nu se cade sa mai poarte nume provenind din vreo limba a minoritatilor sau sa aiba vreo legatura cu un moment istoric ce nu era pe placul noii oranduiri. Au fost si situatii in care localitati au fost rebotezate pentru ca vechile nume erau considerate… indecente.

Asa se face ca unele asezari au capatat niste nume cu care localnicii, indeletnicirile lor, specificul zonei, samd n-aveau nici in clin nici in maneca.

Profesorul Mircea Rusnac, unul dintre cei mai importanti cercetatori ai Istoriei Banatului, s-a aplecat si asupra acestui aspect si a adunat o multime de exemple de localitati care au fost redenumite peste noapte din motive, uneori, greu de inteles.

Unul dintre cazuri este cel al orasului Otelu Rosu, botezat asa in 1948 pentru ca vechiul sau nume era Ferdinand, adica acelasi cu cel al regelui Romaniei. Culmea, localitatea se numea asa cu mult inainte de urcarea pe tron a lui Ferdinand Intregitorul Romaniei, dar asta nu i-a impiedicat pe comunisti sa il schimbe. Asezarea fusese insa numita Ferdinand in 1807 dupa numele proprietarului unei colonii miniere, Ferdinand Hoffman.

O serie de denumiri provenite din limbile etnice ale Banatului au fost ‘romanizate’ fara nicio noima.

Asa se face ca, Traunau (denumire germana) a devenit peste noapte Alunis, Ujszentes (maghiara) a devenit Dumbravita, Ciavos (din sarba) – Graniceri, Tolvadia (din nemtescul Tolwald) – Livezile, Ohaba Sarbeasca – Ohaba Romana, Lighet (din turca veche) – Padureni, Medves (din maghiara) – Urseni.

CITESTE SI: Parca e desprins din povesti! Satul unicat in Romania, aflat la doi pasi de Timisoara, ce fascineaza turistii din toata lumea. VIDEO spectacol 

In alte cazuri, denumiri considerate ciudate sau indecente au fost de asemena, schimbate. Basesti a devenit Begheiu Mic, Maidan – Bradisoru de Jos, Goizesti – Colonia Fabricii, Chizdia – Cosarii, Besenova Veche si Besenova Noua – Dudestii Vechi si Dudestii Noi, Cacova – Gradinari, Sâlha – Costei, Crâjma – Măgura, Valea Boului – Paltinis, Omor si Omoru Mic – Rovinita Mare si Rovinita Mica, Cârpa – Valea Timisului, Jidovin a devenit Berzovia, Jădani – Cornesti, Ghedu s-a transformat in Deta, Mățădolea in Macedonia, iar Pârcosu in Percosova.

Ar mai fi de amintit ca unele localitati au primit numele unor personalitati care s-au nascut acolo: Căvăran a devenit Constantin Daicoviciu, Rudăria – Eftimie Murgu, Bujoru – Traian Vuia si Satu Mic – Victor Vlad Delamarina.

O exceptie fericita o constituie cazul comunei Coronini de pe Clisura Dunarii. Ea a fost intemeiata in secolul al XIX-lea de un grup de bufeni (olteni), cu acordul guvernatorului din acel timp al Voivodinei, Johann Baptist conte Coronini de Cronberg. Recunoscatori, locuitorii si-au botezat asezarea cu numele acestuia. Peste un secol insa, comunistii i-au schimbat numele in Pescari. Dar după 1989, prin referendum, satenii au hotarat revenirea la numele lui Coronini, astfel incat macar una dintre aceste nedreptati a fost reparata.

Mai multe AICI!

Exit mobile version