Noutati :

Oficial: regionalizarea uneste Banatul istoric cu judetele Hunedoara si Arad care „graviteaza catre Timis”

16 mai, 2013 - 06:01 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
3

Ministerul Dezvoltarii Regionale a facut publica o varianta oficiala a regionalizarii administrative. Este primul document oficial de acest gen, dezbatut de comisiile speciale si asumat de guvern.

Conform acestui document, Romania se va imparti in 7 (sau 8) regiuni, iar zona de vest se va numi „Banat Vest”. Acesta se va suprapune peste regiunea istorica Banat, incluzand Timisul si Caras-Severinul, carora li se vor adauga judetele Hunedoara si Arad, despre care documentul spune ca sunt „judete invecinate care graviteaza catre un centru puternic – Timis”.

Potrivit raportului, cele 7 sau 8 regiuni ar putea sa se numeasca astfel:

– Moldova de Nord (Regiunea Nord-Est)
– Dunarea de jos (Regiunea Sud-Est)
– Banat Vest (Regiunea Vest)
– Oltenia
– Muntenia Sud – ar putea cuprinde si regiunea Bucuresti
– Transilvania Centrala (Regiunea Centru)
– Transilvania de Nord Vest (Regiunea Nord Vest)

Ministerul a lansat si o pagina de internet dedicata regionalizarii, la adresa: http://85.120.159.18/regionalizare/

Comisia care a intocmit raportul a explicat si motivul pentru care noile regiuni nu vor fi identitce cu cele istorice: „inlocuirea regiunilor istorice mici cu regiuni administrative mai  mari, care le integreaza pe cele  istorice,  duce la regiuni administrative mai eterogene cultural decat nucleele istorice pe care le includ, dar sporeste eficienta functionala pentru toate judetele din cadrul regiunii  administrative”.

In legatura cu Banatul istoric, raportul sesizeaza ca „una dintre problemele majore in practica de proiectare este cea a raportului dintre criteriile de functionalitate  social-economica, dezvoltare sociala si cele de similitudine culturala, pentru cazul regiunilor traditionale mici. Este cazul cu Dobrogea si Banat care au sub un milion de locuitori  fiecare, conform datelor preliminare de la ultimul recensamant din octombrie 2011”.

„A construi regiuni administrative care sa urmeaza conturul acestor regiuni istorice are multiple dezavantaje: costurile administratiei regionale ar fi foarte mari pentru ca s-ar imparti la un numar mic de locuitori; judete invecinate care efectiv graviteaza catre unul dintre cele doua centre judetene puternice – Timis si Constanta -ar ramane in afara regiunii functionale de care apartin natural (cazul Hunedoarei si al Aradului orientate, spre Timis, sunt exemplare in acest sens)”, se mai precizeaza in raport.

Mai multe detalii AICI.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Hunedoara nu are ce cauta cu tiganii si prazarii din Banat!Ardeleni pana la moarte!

  2. Timisoara isi face regiune cu Caras si sarbii!!Baftaa,ne va fi dor de cefele late de acolo si de prazul mereu proaspat.

  3. Banatul istoric fara Orsova , nu este in granitele istorice. Ce le place unora a-i copia pe unii gen : Dragnea, Ponta,Frunzaverde etc.