Obiceiuri din Banat, in Ajunul Craciunului. Care sunt cele mai importante traditii ce trebuie respectate inainte de Nasterea Domnului?

BANAT. Unul dintre cele mai importante momente din Ajunul Craciunului este colindul. In unele sate din Timis, traditiile vechi de secole se mai pastreaza si azi, astfel ca la colindat, din casa in casa, merg atat copiii, cat si cetele de tineri, numite „pitarai”. Un alt obicei este cel al „Viflaimului”, moment in care copiii refac scena nasterii Domnului, in casa sau in curtea gazdei. Traditia spune ca cel care primeste colindul va fi binecunvantat si va avea un an imbelsugat. Iar un semn de bunastrare este si ca prima persoana care intra in casa in ziua de Craciun sa fie un barbat.

pitarai

In unele sate, un alt obicei se patreaza cu sfintenie. Cel mai varstnic membru al familiei trebuie sa arunce in fata colindatorilor boabe de grau si porumb. Asta pentru ca mai apoi, boabele peste care au trecut colindatorii sa fie amestecate cu samanta ce va fi pusa in brazda, pentru o recolta buna in anul urmator.

Tot in Banat exista obiceiul ca sub fata de masa pe care vor fi asezate bucatele de sarbatoare sa se puna fire de fan si seminte de grau, porumb si floarea soarelui, care apoi se dau apoi la vite, ca sa aiba casa liniste si bogatie.

In Ajunul Craciunului nu se da nimic cu imprumut deoarece se considera ca cei care vin sa ceara vor sa aiba noroc la furtisaguri tot anul care vine, sa nu fie prinsi.

Gospodinele pregatesc in Ajun cele mai multe dintre felurile de mancare pe care le vor pune pe masa in ziua de Craciun. Cu toate acestea, in ziua dinaintea Nasterii Domnului inca se posteste, astfel ca obiceiul spune ca nu trebuie gustate mancarurile „de dulce”.

La masa din Ajun se pun pe masa sare, peste, grau si un pahar cu apa deoarece se crede ca vin mortii familiei si mananca din ele. Insa trebuie sa te feresti sa pui pe masa bauturi alcoolice pentru ca se zice ca diavolul, care a inventat bautura, isi bate joc de cel ce bea zicandu-i ca trebuie sa cinstesti inainte de a manca.

In ziua de Craciun, daca la casa este vreun animal deocheat, se ia apa de la vasele din bucatarie lasate nespalate din Ajun si se spala vita sau oaia bolnava cu credinta ca aceasta se va insanatosi.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.