Opinia Timisoarei

O vila de pe bulevardul Loga, cumparata in fals de clanul Carpaci, a intrat in patrimoniul Timisoarei, la 7 ani de cand instanta a decis asta

TIMISOARA. Una dintre cele mai frumoase vile de pe bulevardul CD Loga este la cateva luni distanta de a reintra in administrarea Primariei Timisoara, dupa ce a ajuns in patrimoniul orasului. Iar asta, dupa mai multe procese desfasurate in ultimii aproximativ 10 ani. Este vorba despre vila de la numarul 52, care a ajuns in proprietatea clanului Carpaci cu acte false.

Mai precis, inca din 2016, Ionelas Carpaci era condamnat definitiv de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar vila cumparata si revanduta ilegal, au decis judecatorii, sa reintre in patrimoniul orasului si sa poata fi intabulata de catre Primaria Timisoara.

CITESTE SI: Vin banii pentru inca o bucata din Centura Mica din jurul Timisoarei. S-a facut economie la licitatie de cateva milioane, care vor fi impartite altor proiecte 

Sunt bucuros ca niste infractori au fost sanctionati definitiv si irevocabil si isi vor primi pedeapsa. Se da un semnal ca raufacatorii isi primesc pedeapsa si nu pot pune mana pe patrimoniul public asa cum li se pare lor, chiar daca pentru o anumita perioada de timp reusesc. Avem de incasat si o suma de aproximativ 325.000 de euro si vom intra in posesia acelei cladiri din centrul orasului. (…) Acolo s-au facut niste falsuri si, pe baza de documente cu semnaturi in fals, s-a vandut acea cladire. Cladirea a luat-o Carpaci pe baza de falsuri. A avut documente de la primarie, cladirea ar fi trebuit sa fie de la inceput la primarie, dar nu a fost inscrisa in cartea funciara si de aceea a putut face obiectul acestor falsuri si a ajuns sa fie vanduta. Nu pot spune exact cand va intra primaria in posesia ei. Mai trebuie o hotarare a instantei care sa ne permita s-o inscriem in cartea funciara. S-a anulat vanzarea respectiva si se revine la situatia initială: proprietar statul roman, cu dreptul primariei de a o intabula”, spunea pentru debanat.ro in 2016 fostul primar al Timisoarei, Nicolae Robu.

In 2023, actualul primar, Dominic Fritz, se lauda ca el a readus in patrimoniul orasului cladirea, desi, de fapt, in perioada mandatului sau doar s-au finalizat procedurile de intabulare a vilei.

In sfarsit, am ajuns si in ziua in care una din vilele furate de pe Loga se intoarce in proprietatea orasului. Este un moment asteptat de timisoreni de decenii. Loga 52 a fost obtinuta prin acte false, vanduta in mod repetat de catre clanuri pentru a se pierde urma proprietarului adevarat. Azi, am pus punct acestei fraude istorice. Casa s-a intors in posesia noastra. Este o victorie care schimba regulile jocului de acum inainte.

S-o zicem pe sleau: Pana acum nimeni nu a avut curaj sa se ia de aceasta mafie de pe Loga”, a transmis triumfator primarul Timișoarei, Dominic Fritz, luni.

Concret insa, ce a facut actuala administratie pentru recuperarea cladirii nu stie nimeni.

Nici primarul, si nici echipa de comunicare a institutiei nu au putut sa explice exact care este meritul lor pentru punerea in executie a unei sentinte data inca din 2016 si urmata de un nou proces, firesc, finalizat la inceputul anului 2021, atunci cand administratia Fritz abia invata incaperile din primarie.

Potrivit edilului, atunci cand cladirea va reveni de facto in administrarea primariei, ar putea fi transformata in gradinita. Insa acest lucru s-ar putea intampla abia peste cateva luni, intrucat mai urmeaza sa fie parcurse o serie de etape, printre care si evacuarea locatarilor si recompartimentarea imobilului.

UPDATE: In vara anului 2022, Tribunalul Timis a pronuntat sentinta definitiva in cazul acestei vile. N-a facut primarul Dominic Fritz vreo ‘minune’.

Intabularea dreptului de proprietate al Statului Roman prin Mun. Timisoara s-a realizat nu in baza “unor dosare penale”, ci in baza Decretului de Nationalizare nr. 92/1950 si a Sentinței 3/07.01.2019, pronunțată de Tribunalului Timis, rămasă definitivă in vara anului 2022 (instanța constată nulitatea absolută a Contractului de donație nr. 2222 încheiat de SPN Luminita Grecu-Miriana Cădărean in 19.08.2016, prin care soții Momită donează această clădire fiului lor, Momită Ionel Marius și dispune rectificarea CF in sensul radierii dreptului de proprietate al lui Momiță Ionel Marius și restabilirea situației de CF anterioară acestei înscrieri)„, a explicat consilierul local Roxana Iliescu, de profesie avocat.

***

Va reamintim, povestea vilei din Loga 52 a inceput inca din anii ’90. Atunci, Ionelas Carpaci, liderul unuia dintre cele mai cunoscute clanuri de romi din Timisoara, care avea si cetatenie germana, a pus la cale preluarea vilei ce fusese nationalizata si ramasa neintabulata si ar fi trebuit sa revina vechilor proprietari. Carpaci a prezentat o procura, prin care proprietarii cladirii il imputerniceau pe bunicul concubinei lui Carpaci, sa vanda cladirea de pe Loga, cu tot cu gradina de 1.200 de metri patrati.

CITESTE SI: EXCLUSIV! Pe cate case au pus mana clanurile de tigani din Timisoara? Vezi cate proprietati au familiile bogate de romi in Mica Viena! Carpaci are 144 de proprietati. FOTO!

In baza documentului contrafacut, Ionelas Carpaci a pus la punct prima tranzactie. Mai exact bunicul concubinei lui Ionelas a vandut casa menajerei lui Ionelas. Au urmat vanzari succesive in cercul familiei Carpaci, vila a fost in proprietatea concubinei lui Ionelas, iar intr-un final, a ajuns pe mainile lui Momita Borna. Pe de alta parte, Ionelas Carpaci a vandut catre o societate un teren pe care il obtinuse cu ace false de la Primaria Timisoara. Acesta a fost si motivul pentru care a fost deschis un prim proces, pe care, dupa ani intregi de judecata, Ionelas Carpaci (care si-a schimbat ulterior numele, devenind Ionel Sandner) l-a pierdut in ianuarie 2016, fiind condamnat la 7 ani si doua luni de inchisoare si plata unor daune materiale de 1,5 milioane de euro catre firma SC Ital Rom Constructii SRL. De asemenea, sentinta prevedea anularea tuturor actelor subsecvente, astfel ca toate tranzactiile facute din 1995 pana la acel moment urmau sa isi piarda valabilitatea. Cu alte cuvinte, si cele proivind vila de pe B-dul Loga 52.

Intre timp insa, a mai fost nevoie de derularea unui nou proces, intrucat Momita Bona si sotia acestuia, Momita Elisabeth, au donat casa fiului lor, iar instanta trebuia sa anuleze si acest din urma document. Primaria a castigat si acest proces, in 2021, iar de atunci au fost facute demersuri pentru inscrierea cladirii in Cartea Funciara. (sursa: Adevarul.ro)

Acum, teoretic, urmatorul pas ar fi evacuarea locatarilor, iar apoi cladirea poate fi transformata in gradinita.

 

Exit mobile version