O scrisoare pierduta? Comisia Europeana asteapta inca raspunsurile la problemele discutate de Barroso cu Ponta

Comisia Europeana asteapta scrisoarea cu raspunsurile la problemele ridicate de presedintele CE, Jose Manuel Barroso, in intalnirea cu premierul Victor Ponta, de joi, a declarat luni, la briefing, purtatorul de cuvant Olivier Bailly.

In acest moment nu am primit formal scrisoarea finala din partea autoritatilor romane, premierul roman s-a angajat sa transmita urgent toate angajamentele tarii in scris, o asteptam, vom anunta cand o vom primi”, a precizat Bailly, adaugand ca Bruxelles-ul a fost ”in contact permanent” cu Bucurestiul, inclusiv in weekend, noteaza realitatea.net.

Asteptam aceasta scrisoare, ziua nu s-a incheiat, sa le lasam timp autoritatilor romane sa finalizeze scrisoarea”, a spus purtatorul de cuvant, precizand ca nu este timp de pierdut si ca aceasta scrisoare trebuie sa soseasca ”urgent”.

Am fost informatii, ca si voi, de doua zile, despre discutiile parlamentare privind votul (n.r. – la refendum) care urmeaza sa aiba loc maine si poimaine in Parlamentul roman, asteptam confirmarea angajamentelelor in scris din partea guvernlui, in special aupra punctelor care au fost explicate, ordonantele vizate in discutia presedintelui Barroso si premierul roman”, a mai spus purtatorul de cuvant al CE, intrebat de discutiile din Parlament privind organizarea referendumului.

Asteptam aceasta scrisoare, ziua nu s-a incheiat, sa le lasam timp autoritatilor romane sa finalizeze scrisoarea, de indata ce o vom primi vom anunta.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri seara ca a trimis Comisiei Europene, in cursul zilei, raspunsurile la 11 intrebari pe care i le-a pus presedintele CE, Jose Manuel Barosso.

Cei de la Bruxelles au fost grosolan dezinformati de aici din Romania. Multe dintre ele le-am rezolvat, am trimis un raspuns azi (n.r. – vineri) la cele 11 puncte ridicate  de presedintele CE. Eu am spus cu acuzatiile ca suntem Siria, ca suntem Ungaria: si dl presedinte Barosso mi-a ridicat 11 probleme pe care ei le considera nu ca am fi vinovati, ci ca ar vrea raspunsuri la ele. Eu azi am facut aceste raspunsuri, le-am transmis catre Comisia Europeana”, a declarat Ponta.

Comisia Europeana a dat vineri publicitatii cateva dintre cerintele transmise Guvernului Romaniei, in cadrul intrevederii de joi dintre presedintele CE, Jose Manuel Barroso, si premierul Victor Ponta.

Astfel, CE solicita reinstaurarea puterilor Curtii Constitutionale, astfel incat instanta sa poata decide asupra constitutionalitatii deciziilor adoptate de Parlament. Mai exact, CE a cerut anularea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 38/2012 pentru modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, publicata in Monitorul Oficial din 4 iulie.

Ordonanta a modificat alineatul (1) al articolului 27 din Legea nr. 47/1992 astfel: Curtea Constitutionala se pronunta asupra constitutionalitatii regulamentelor Parlamentului, la sesizarea unuia dintre presedintii celor doua camere, a unui grup parlamentar sau a unui numar de cel putin 50 de deputati sau de cel putin 25 de senatori.

Executivul european nu este de acord cu folosirea ordonantelor de urgenta in situatii care nu sunt urgente. in plus, cere ca ordonantele de urgenta sa nu mai fie utilizate in decizii care afecteaza statutul institutiilor fundamentale ale statului si Constitutia.

De asemenea, Guvernul de la Bucuresti nu trebuie sa publice in mod selectiv in Monitorul Oficial pentru a-si atinge obiective politice si, in special, pentru a evita aplicarea unor decizii ale instantelor.

Bruxelles-ul mai doreste un angajament ferm privind respectarea independentei justitiei, in special din partea autoritatilor publice.

O alta cerinta vizeaza numirea unui Avocat al Poporului de o maniera transparenta si care sa se bucure de sprijinul tuturor partidelor politice.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.