O noua metoda de operare a tumorilor in vestul tarii la Spitalul Judetean Timisoara. Instrumentele necesare au fost cumparate din banii medicilor

TIMISOARA. Pacientii din vestul tarii cu tumori cerebrale nu vor mai fi nevoiti sa mearga sa-si faca interventii, care sa le permita o recuperare mai rapida, in strainatate sau in alte centre din tara. Asta datorita medicilor Clinicii de Neurochirurgie a Spitalului Judetean Timisoara care au facut cheta pentru a cumpara o parte din instrumentele de care aveau nevoie, si cu ajutorul carora au facut o in operatie in premiera.

O noua tehnica de eliminare a tumorilor la Spitalul Judetean din Timisoara, abordul transfenoidal. Din punct de vedere al agresiunii operatorii, aceasta este mult mai mica, nu se mai face o incizie la nivelul craniului, iar interventia are loc prin nas. Metoda are o serie de beneficii si nu ar fi fost posibila fara achitionarea acestor instrumente.

3000 de euro au adunat medicii din Timisoara pentru a achizitiona instrumentarul. “Ne-au lipsit niste scule specific acestui abord,  pe care le-am cumparat ca sa nu mai asteptam, sa nu intarziem introducerea acestei metode. Instrumentele au fost achizitionate cu ajutorul unor sponsori si din banii nostri”, a spus Horia Ples, Sef Clinica de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Judetean Timisoara.

“Interventia se realizeaza prin nas si se ajunge in mijlocul bazei craniene a pacientului. Avantajul propriu- zis al pacientului este faptul ca nu i se atinge creierul. Ajungi in baza de craniu fara sa-i tractionezi creierul si fara sa-i deschizi cutia craniana vizibil. Recuperarea este mult mai scurta prin faptul ca la un pacient calota ramane deschisa cel putin sapte zile pana la o luna, pana cand se vindeca, dar cel cu abordul transsfenoidal are sanse se plece in doua-trei zile acasa”, a spus Hanas Sorin, specialist in Neurochirurgie la Spitalul Judetean.

Pana acum la Timisoara prin aceasta tehnica au fost operati trei pacienti. Asemena interventii mai au loc in Bucuresti, Targu-Mures si Cluj.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cred ca mai corect ar fi fost: Instrumentele necesare au fost cumparate din banii …pacientilor!