Noutati :

O noua metoda de operare a tumorilor in vestul tarii la Spitalul Judetean Timisoara. Instrumentele necesare au fost cumparate din banii medicilor

23 noiembrie, 2012 - 03:37 PM
Autor: Marcela Sferlea      
Categorie: SANATATE
1

TIMISOARA. Pacientii din vestul tarii cu tumori cerebrale nu vor mai fi nevoiti sa mearga sa-si faca interventii, care sa le permita o recuperare mai rapida, in strainatate sau in alte centre din tara. Asta datorita medicilor Clinicii de Neurochirurgie a Spitalului Judetean Timisoara care au facut cheta pentru a cumpara o parte din instrumentele de care aveau nevoie, si cu ajutorul carora au facut o in operatie in premiera.

O noua tehnica de eliminare a tumorilor la Spitalul Judetean din Timisoara, abordul transfenoidal. Din punct de vedere al agresiunii operatorii, aceasta este mult mai mica, nu se mai face o incizie la nivelul craniului, iar interventia are loc prin nas. Metoda are o serie de beneficii si nu ar fi fost posibila fara achitionarea acestor instrumente.

3000 de euro au adunat medicii din Timisoara pentru a achizitiona instrumentarul. “Ne-au lipsit niste scule specific acestui abord,  pe care le-am cumparat ca sa nu mai asteptam, sa nu intarziem introducerea acestei metode. Instrumentele au fost achizitionate cu ajutorul unor sponsori si din banii nostri”, a spus Horia Ples, Sef Clinica de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Judetean Timisoara.

“Interventia se realizeaza prin nas si se ajunge in mijlocul bazei craniene a pacientului. Avantajul propriu- zis al pacientului este faptul ca nu i se atinge creierul. Ajungi in baza de craniu fara sa-i tractionezi creierul si fara sa-i deschizi cutia craniana vizibil. Recuperarea este mult mai scurta prin faptul ca la un pacient calota ramane deschisa cel putin sapte zile pana la o luna, pana cand se vindeca, dar cel cu abordul transsfenoidal are sanse se plece in doua-trei zile acasa”, a spus Hanas Sorin, specialist in Neurochirurgie la Spitalul Judetean.

Pana acum la Timisoara prin aceasta tehnica au fost operati trei pacienti. Asemena interventii mai au loc in Bucuresti, Targu-Mures si Cluj.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Cred ca mai corect ar fi fost: Instrumentele necesare au fost cumparate din banii …pacientilor!