O noua intalnire a Aliantei Romane a Universitatilor Tehnice. Subiectele discutate

TIMISOARA. Membrii Aliantei Romane a Universitatilor Tehnice – ARUT, reprezentate prin rectorii si prorectorii de resort, au participat, la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi, in luna iunie 2019, la o intalnire de lucru. La sesiunile lucrarilor au participat prof.univ.dr.ing. Claudia Popescu – presedintele CNFIS si Paul Baran, reprezentantul Fundatiei Romano-Americane. De asemenea, la lucrari a a participat, in calitate de invitat, prof.dr.arh. Marian Moiceanu, rectorul Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti.

Temele de pe agenda de lucru au fost urmatoarele:
– analiza modului de alocare a locurilor la admitere pentru cele trei cicluri de studii universitare pentru anul universitar 2019 – 2020;
– evaluarea scolilor doctorale si a studiilor universitare de doctorat – stadiul actual si implicatii;
– prezentarea sintetica si analiza rezultatelor competitiei 2019 a proiectelor FDI;
– educatia antreprenoriala in universitatile cu profil tehnic;
– analiza stadiului actual al granturilor ARUT.

Membrii ARUT isi exprima nemultumirea pentru modul de alocare a cifrei de scolarizare pentru acest an universitar. Daca la ciclul de studii de licenta si master acordarea cifrei de scolarizare s-a bazat pe numarul de locuri ocupate anul trecut, aceasta regula nu a mai fost aplicata studiilor doctorale, unde majoritatea universitatilor tehnice au primit mai putine locuri decat cele ocupate in 2018, aplicand de data aceasta regula numarului de locuri alocate in anul precedent.

Utilizarea acestui principiu, al repartitiei cifrei de scolarizare „dupa istoric” (adica dupa numarul de locuri ocupate, respectiv alocate in anii precedenti), a avut ca efect, pentru universitatile tehnice membre ARUT, acordarea unui numar de locuri pentru admitere, per total, mai mic decat in anul precedent, in total dezacord cu prevederile „Strategiei Nationale pentru invatamantul Tertiar Romanesc 2015 – 2020 in care se precizeaza (art.71) „datorita faptului ca majoritatea sectoarelor performante din economia romaneasca sunt asociate stiintelor ingineresti, este absolut necesara corelarea ofertei actuale a invatamantului tertiar cu nevoile pietei muncii”.

Se poate constata ca, in ciuda tuturor semnalelor date de mediul economic privind necesarul, in continua crestere, de absolventi in domeniul tehnic, numarul acestora va fi si in perioada urmatoare in descrestere.

In ciuda demersurilor facute in anii anteriori, nici acum nu exista o metodologie de repartizare a cifrei de scolarizare pentru admiterea in universitati in functie de prioritatile economice ale Romaniei, precum si in baza unor indicatori de performanta ai universitatilor si scolilor doctorale.

Numarul redus de locuri alocat studiilor doctorale in stiinte ingineresti si distribuirea lor cu preponderenta pentru domeniile socio-economice nu pot fi privite (in conditiile in care locurile la doctorat au o finantare net superioara) decat o ca o modalitate indirecta de sustinere financiara a anumitor universitati.

ARUT solicita Consiliului National de Statistica si Prognoza a invatamantului Superior, (CNSPIS) si Ministerului Educatiei Nationale elaborarea metodologiei de alocare a locurilor bugetate pentru cele trei cicluri de studii, avand in vedere prioritatile date de strategiile nationale si cerintele pietei muncii, precum si de alte criterii de performanta cum ar fi: rata angajarii in domeniul de studii, rezultatele stiintifice obtinute – pentru ciclul de studii doctorale.

Universitatile membre ARUT constata cu ingrijorare ca evaluarea scolilor doctorale este in impas, desi mai multe universitati (majoritatea din ARUT) au depus dosarele de autoevaluare in termenul specificat de lege (15 martie 2019). Solicitam Agentiei Romane de Asigurarea a Calitatii –ARACIS– demararea acestui proces chiar si cu o faza de pilotare, universitatile noastre exprimandu-si disponibilitatea in acest sens.

In cadrul reuniunii s-au prezentat cateva observatii privind derularea primului an al granturilor ARUT, destinate tinerelor cadre didactice din cadrul institutelor noastre, menite sa compenseze partial lipsa unor competitii de granturi lansate de Ministerul Cercetarii si Inovarii. S-a discutat despre posibilitatea introducerii acestor granturi in categoria granturilor nationale, din criteriile minimale stabilite la nivelul CNATDCU.

In urma analizei rezultatelor competitiei 2019 a proiectelor FDI si a modului de desfasurare, membrii ARUT apreciaza cresterea bugetului alocat acesteia si considera necesara continuarea acestei competitii. Se propune acordarea unor sume mai mari proiectelor castigatoare, cu reducerea corespunzatoare a numarului proiectelor ce pot fi finantate.

S-au discutat aspectele privind aplicarea principiilor antreprenoriale universitatilor tehnice, in baza parteneriatului dintre acestea si Fundatia Romano-Americana. in acest sens, s-a propus extinderea numarului de cadre didactice care sa participe la pregatirea antreprenoriala in SUA, prin cofinantarea stagiilor, in vederea crearii in universitati a unor structuri solide, care sa promoveze aceste principii in randul studentilor si sa contribuie la dezvoltarea managementului universitatilor.

S-a cazut de comun acord ca urmatoarea reuniune ARUT sa aiba loc in luna octombrie 2019, la Bucuresti.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.