Noutati :

O noua intalnire a Aliantei Romane a Universitatilor Tehnice, la Universitatea Politehnica Timisoara. Ce s-a discutat

10 mai, 2018 - 02:30 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: EDUCATIE
0

TIMISOARA. Membrii Aliantei Romane a Universitatilor Tehnice – ARUT, reprezentate prin rectorii si prorectorii de resort, s-au intalnit in perioada 03-04 mai 2018 in reuniune de lucru la Universitatea Politehnica Timisoara. Au participat, de asemenea, in calitate de invitati, prof.dr.ing. Harald Kainz, presedintele Asociatiei Universitatilor Tehnologice din Austria – TU Austria si rectorul TU Graz, prof.dr.ing. Petru Andea, secretar de stat in cadrul Ministerului Educatiei Nationale, prof.dr.ing. Claudia Popescu, presedintele CNFIS. Au fost analizate posibilitatile de colaborare intre asociatiile ARUT si TU Austria, s-au supus evaluarii propunerile legate de sistemul de invatamant superior tehnic romanesc la 11 ani dupa implementarea ciclului Bologna (durata programelor, domenii de licenta, specializari/programe master, studii doctorale) precum si proiectele ARUT in domeniul cercetarii si al mobilitatii studentilor si cadrelor didactice.

In cadrul reuniunii s-au pus bazele parteneriatului dintre Asociatia Universitatilor Tehnologice din Austria (TU-Austria) si Alianta Romana a Universitatilor Tehnice (ARUT), urmand sa fie semnat un acord cadru de cooperare – „Memorandum of understanding” – care va specifica directiile de colaborare in domeniul educatiei si cercetarii intre cele doua structuri asociative.

Avand in vedere complexitatea problematicii privind restructurarea invatamantului tehnic superior romanesc, membrii ARUT au hotarat constituirea unei Comisii de lucru care sa analizeze in detaliu toate aspectele care intervin in acest proces.

Pana la intalnirea ARUT din luna octombrie, de la Bucuresti, Comisia instituita va prezenta un proiect de restructurare a ciclurilor de studii ingineresti discutat in prealabil cu reprezentanti ai mediul economic, asociatii profesionale, universitati cu componenta tehnica semnificativa din tara si strainatate.

S-a aprobat pachetul de informatii privind concursul interuniversitar de granturi de cercetare in cadrul ARUT. Competitia destinata tinerilor, cadre didactice si cercetatori din cele cinci universitati tehnice, va fi lansata in data de 15 mai 2018, iar rezultatele vor fi comunicate in 20 septembrie 2018. Suma alocata este de apoape 600.000 de euro.

S-a convenit ca Directorii Consiliilor de Studii Universitare de Doctorat din universitatile membre ARUT sa elaboreze o propunere de evaluare a calitatii studiilor doctorale, cu indicatori de calitate relevanti si cuantificabili, in acord cu bunele practici atat din Romania cat si de la universitati tehnice de prestigiu din strainatate, care va fi prezentata la reuniunea ARUT din luna octombrie 2018.

S-a aprobat regulamentul de mobilitati interuniversitare ale personalului universitar si studentilor in cadrul programului ARUT – Exchange pentru anul universitar 2018-2019.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...