Noutati :

O mie de copii din Timis sunt evaluati de psihologii scolari pentru a intra in clasa pregatitoare sau clasa I

22 februarie, 2012 - 08:54 AM
Autor: Miodrag Hojda      
Categorie: EDUCATIE
0

TIMISOARA. Unii copii timiseni ar putea merge in clasa I la 8 ani. Micutii care vor merge in toamna acestui an in clasa pregatitoare sau in clasa I si implinesc 6 ani intre 31 august si 31 decembrie 2012 sunt obligatoriu evaluati de specialisti.

Prichindeii vor participa la primul examen din viata lor. Psihologul scolar urmareste sa observe dezvoltarea emotionala a copiilor, iar in functie de aceasta evaluare micutii vot fi admisi in clasa pregatitoare sau vor mai urma un an la gradinita, in grupa mare.

Evaluarile au loc in perioada 21-29 februarie, intre orele 9-17. In Timisoara sunt 21 de centre unde au loc evaluarile copiilor, in cadrul scolilor din oras. 2 centre sunt in Lugoj si cate unul in alte 12 localitati din Timis. Aproximativ 1.000 de elevi vor fi evaluati de psihologi si medicii de familie.

Copiii care implinesc 6 ani intre 1 ianuarie si 31 august 2012, fie ca sunt la grupa mare sau la cea pregatitoare de la gradinita se inscriu fara evaluare psihologica in clasa pregatitoare sau in clasa I”, explica Francisc Halsz, inspector scolar general adjunct in Timis.

El a adaugat ca in unele centre au fost mobilizati si medici de familie.

Recensamantul populatiei scolare se apropie de final in Timis. In Timisoara, in anul scolar 2012/2013, in clasa I vor fi inscrisi aproximativ 2.000 de elevi, iar in clasa pregatitoare, pana in acest moment 1.095 de copii vor fi inscrisi. Numarul ar putea fi mai mare pentru ca nu au fost luati in calcul prichindeii de la gradinitele particulare si nici cei care sunt in afara sistemului.

Pe langa cei 1.095 de copii inscrisi in clasa pregatitoare avem si 426 de parinti care prefera sa-i tina pe copii in continuare la gradinita. Este optiunea lor”, a adaugat inspectorul scolar general adjunct.

In clasa I la 8 ani?

O situatie interesanta s-ar putea ivi peste 1-2 ani in invatamantul timisean! Sute de elevi ar putea merge la gradinita la 8 ani si jumatate. Acest lucru este posibil in cazul copilasilor care implinesc 6 ani pana in 31 august si pe care parintii nu doresc sa-i inscrie in clasa pregatitoare. Acestia vor merge inca un an la gradinita, iar abia din toamna viitoare vor urma clasa pregatitoare. Ei nu vor putea fi inscrisi in clasa I. Numai in acest an Ministerul le ofera parintilor optiunea de a-i inscrie pe cei mici fie la clasa pregatitoare, fie in clasa I. Astfel, copiii care implinesc 6 ani pana la 31 august si nu sunt inscrisi in clasa pregatitoare, anul viitor vor avea 7 ani cand vor urma primul nivel de studiu (clasa zero/pregatitoare) si, la 8 ani sau chiar mai mult, vor merge in clasa I. Intre cei 426 de copii pe care parintii au refuzat sa-i inscrie in clasa pregatitoare sunt si astfel de cazuri.

Potrivit inspectorului scolar de la linia telefonica verde a ISJ Timis, de unde parintii obtin informatii despre clasa pregatitoare, mai multi parinti din Timisoara si din judet s-au interesat de aceasta varianta. Motivatia principala pentru care vor sa-i mai tina un an pe copil la gradinita a fost aceea ca vor sa-i inscrie pe prichindei la invatatoarea X sau invatatorul Y.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...