O mana de ajutor pentru copiii bolnavi de cancer de la spitalul „Louis Turcanu” de la Timisoara!

Asociatia „Salveaza Vieti” demareaza cea mai ambitioasa campanie sociala din Romania, dedicata Clinicii de Oncopediatrie Louis Turcanu de la Timisoara. Campania isi propune infiintarea primului Centru de Excelenta in diagnoza si tratamentul cancerului limfatic din Romania.

Obiectivul initial il constituie amenajarea unui centru performant de diagnoza si a cel putin doua camere sterile necesare tratamentului chimioterapeutic sau transplantului de celule stem, cu o valoare totala estimata la 1.000.000 euro.

Campania se va desfasura in doua etape. In luna decembrie, companiile sunt incurajate sa redirectioneze 20% din impozitul pe profit catre Asociatia „Salveaza Vieti”.

Aceasta facilitate este putin cunoscuta de catre mediul de afaceri din Romania, insa foarte usor de implementat din punct de vedere contabil. Incepand cu luna ianuarie, orice persoana fizica va putea dona Asociatiei 2 euro prin SMS.

Potentialul Clinicii de la Timisoara este imens. Exista deja acolo medici extraordinari si dotari performante, totusi departe de standardele europene. Asa ca, impreuna cu doamna doctor Margit Serban, care a transformat prin forte proprii clinica intr-unul dintre cele mai bune spitale din Romania, ne-am propus sa facem un prim pas in directia infiintarii unui Centru de Excelenta. Metoda identificata este unica in istoricul campaniilor sociale de la noi, si anume utilizarea facilitatii fiscale prin care orice companie din Romania poate alege sa redirectioneze 20% din impozitul pe profit pentru a da o sansa in plus copiilor aflati in tratament. Speram ca initiativa Salveaza Vieti va strange cea mai mare suma obtinuta pana acum printr-o campanie sociala in Romania”, a declarat Carmen Uscatu, Presedinte „Salveaza Vieti”.

Oana Gheorghiu, vicepresedinte „Salveaza Vieti”, a completat ca peste 40% din cererile de tratament in strainatate inregistrate la Ministerul Sanatatii au ca obiect bolnavi de leucemie sau alte cancere ale sangelui, iar bugetele de tratament nu le acopera sau nu se acorda in timp util pentru salvarea vietilor acestor oameni. „Avem nevoie ca firmele sa isi directioneze o parte din profit nu unei gauri negre, ci unei actiuni concrete. Nu avem timp sa schimbam un sistem, vrem sa ajutam acum. Avem nevoie de voi pentru a salva vieti”, a spus Gheorghiu.

Este posibil sa diagnosticam si sa tratam si in Romania copiii si tinerii care pana acum trebuiau trimisi in strainatate, cu costuri imense pentru familiile lor. Facem toate aceste eforturi pentru ca fiecare caz de leucemie sa nu se mai transforme intr-o tragedie, ci sa devina o boala tratabila intr-un spital de stat, disponibil pentru toti copiii care au nevoie de tratament in Romania. Un laborator performant este absolut necesar pentru diagnosticarea in profunzime si tratarea corecta a bolnavilor. Amenajarea a inca doua camere sterile, asa cum ne dorim, se va traduce in tratarea a inca 60 de copii pe an, insemnand ca acesti copii nu vor mai astepta de acum inainte sa moara, ci sa traiasca”, a afirmat Margit Serban, seful Centrului de Transplant Medular, Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii Louis Turcanu Timisoara.

Margit Serban

Margit Serban

Conform estimarilor Asociatiei, in Romania traiesc in prezent 5.000 de copii bolnavi de leucemie sau alte cancere limfatice, iar 500 de cazuri noi se inregistreaza anual. Rata de succes in tratarea cancerelor de sange la copii si adolescenti este redusa –  putin peste 50% in Romania, fata de peste 80% in UE.

Cauza acestei situatii este lipsa sau precaritatea mijloacelor de diagnosticare in profunzime a tipurilor de cancer, investigatii esentiale pentru stabilirea tratamentul potrivit. Fara diagnosticare detaliata, sunt sanse mari ca bolnavii sa primeasca tratament nepotrivit si sa nu supravietuiasca. In prezent, analizele pentru diagnosticare se fac la Viena, la Spitalul Sf. Ana, unde clinica din Timisoara beneficiaza de aceasta facilitate, acordata doar pana la finalul anului 2010.

Pe langa diagnostic, tratamentul este esential. Aceasta etapa presupune existenta camerelor sterile, in care pacientii trebuie izolati atunci cand imunitatea scade dramatic in urma chimioterapiei. In Clinica din Timisoara exista deja doua camere sterile cu flux laminar si alte doua camere curate cu hepafiltrare si presiune pozitiva necesare tratamentului chimioterapeutic sau transplantului de celule stem. Asociatia Salveaza Vieti a demarat in 2009 proiectul “Salvati copiii care se sting asteptand”, proiect ce se apropie de finalizare si prin care va fi realizata inca o camera sterila. Existenta unei astfel de incaperi inseamna, in medie, 30 de copii salvati in fiecare an.

Proiectul este sustinut printr-o campanie de comunicare, desfasurata in perioada decembrie 2010-martie 2011.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.