O harta a moleculelor toxice din Timis si Csongrad va fi realizata de specialisti universitari maghiari si ai UVT

TIMISOARA. O baza de date care contine 5.000 de molecule toxice va fi pusa la punct de specialisti ai UVT si Universitatii din Szeged. Aparitia cancerului poate fi prevenita prin analizarea unor molecule care se gasesc in apele, aerul si solul din Timis.

Proiectul „Depozit complex de date moleculare pentru protectia mediului” se apropie de final. Peste 2.000 de molecule cu proprietati toxice au fost identificate in judetul Timis si in judetul Csongrad din Ungaria.

Fizicienii din cadrul UVT, impreuna cu chimistii si biologii universitatii maghiare, verifica, printr-o aparatura de ultima generatie, ce molecule pot conduce la aparitia diverselor boli. Astfel, cancerul mamar sau alergiile suparatoare pot fi prevenite daca populatia stie de ce locuri din judet sa nu se apropie si ce alimente ar trebui sa evite.

Cantitati mici aflate in alimente sau in plantele dintr-o anumita zona pot ajunge la om si ii pot provoca boli grave. O cartografiere a zonelor unde se afla molecule toxice o vom face in cadrul unui nou proiect”, a spus Gabor Galambos, managerul proiectului si decan in cadrul Universitatii din Szeged.

Baza de date cu informatii despre fiecare molecula verificata va putea fi utilizata si de public. Informatiile vor cuprinde descrierea moleculelor, locul in care se gasesc, ce alimente care le contin trebuie evitate, cum pot dauna omului, cum putem preveni boala pe care o cauzeaza acestea si asa mai departe, explica specialistii timisoreni. 5.000 de molecule cu proprietati toxice vor fi verificate si postate pe site informatii despre acestea. Adresa web a proiectului, unde vor fi oferite detalii despre acestea, inca din luna iulie 2012, este http://eprot.eu.

Scopul proiectului este realizarea unui depozit nou, multidisciplinar de date moleculare, utilizabil in probleme de protectia mediului, elaborarea unui sistem care ofera atat informatii privind proprietatile fizice si chimice ale substantelor de interes, precum si localizarea lor in zona transfrontaliera Romania – Ungaria. Protocolul de calcul dezvoltat va reprezenta baza unui viitor sistem unitar de evidenta si de analiza a riscului moleculelor implicate in protectia mediului”, a explicat Madalin Bunoiu, cancelarul Facultatii de Fizica din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara.

Valoarea proiectului este de 400.000 de euro.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.