O firma de taximetrie din Timisoara a scapat de amenda dupa ce a denuntat un „cartel” anticoncurential

Consiliul Concurentei a facut un control amplu in activitatea de taximetrie din Timisoara. Surpriza sau nu, dar mai multe companii au facut o intelegere privind majorarea tarifelor, in ultimii 3 ani. Una dintre firme a denuntat cartelul.

Compania Radio Taxi din Timisoara este prima firma careia i s-a acordat prima imunitate la plata amenzii prin programul de clementa, in cadrul investigatiei pe piata serviciilor de transport persoane in regim de taxi, se arata intr-un comunicat al autoritatii romane de concurenta.

In urma investigatiei, s-a constatat ca 11 companii cu activitate de dispecerat si operatori exclusivi de taximetrie au participat la o intelegere privind majorarea tarifelor pentru serviciile de transport persoane in regim de taxi, incepand cu luna decembrie 2007. Amenda totala aplicata de Consiliul Concurentei, in acest caz, este de aproape 350.000 lei.

Radio Taxi, care are atat activitate de dispecerat, cat si de taximetrie (Total Radio Taxi si respectiv Extra Radio Taxi), a fost prima companie care a aplicat la politica de clementa si a denuntat Consiliului Concurentei practicile anticoncurentiale. Ca urmare, compania a beneficiat de imunitate totala la amenda. Cea de a doua companie care a denuntat cartelul, Power Up, a beneficiat de o reducere a amenzii de 50%, tot in cadrul programului de clementa.

Participantii la un cartel de fixare a preturilor trebuie sa inteleaga faptul ca mai devreme sau mai tarziu, sunt depistati. Indiferent ca intelegerea se refera la o piata locala sau nationala, cartelurile reprezinta cele mai grave incalcari ale concurentei, consumatorii fiind prejudiciati prin plata unor preturi/tarife mai mari pentru bunurile/serviciile achizitionate. Speram ca acest prim caz sa dea curaj si altor companii sa apeleze la politica de clementa si sa denunte existenta cartelurilor”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Cartelurile sunt intelegeri intre doi sau mai multi agenti economici concurenti care au ca rezultat denaturarea concurentei. Principalele tipuri de cartel sunt cele care vizeaza stabilirea preturilor si/sau impartirea pietelor.
Politica de clementa este un tratament favorabil aplicat de Consiliul Concurentei agentilor economici implicati intr-un cartel, care coopereaza cu autoritatea de concurenta in vederea descoperirii acestor practici anticoncurentiale.
Primul agent economic care informeaza Consiliul Concurentei cu privire la existenta unui cartel beneficiaza de imunitate la amenda. Daca exista si alte companii implicate in cartel, care colaboreaza cu Consiliul Concurentei, acestea beneficiaza de reducerea amenzii de pana la 50%.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...