O echipa de control a Ministerului Sanatatii va face verificari in cazul intoxicarilor de la Timisoara

TIMISOARA. La nivelul Ministerului Sanatatii s-a constituit o Comisie de analiza a evenimentelor petrecute la Timisoara, unde trei oameni au murit si alte cateva zeci se afla internati la spital, in urma unor intoxicatii, dupa o actiune de deratizare si dezinsectie in doua blocuri de garsoniere. Comisia respectiva va trimite, la Timisoara o echipa de control alcatuita din reprezentanti ai Inspectiei Sanitare de Stat pentru a verifica toate documentele existente in acest caz, dar si activitatea Directiei de Sanatate Publica.

CITESTE SI: A fost arestat patronul firmei care a facut deratizarea in Blocul Mortii cu substante toxice cumparate ‘la negru’ cu 600 de lei la Timisoara 

CITESTE SI: Autoritatile sanitare nu au habar daca firma care a facut deratizarea in Blocul Mortii de la Timisoara avea autorizatie DSP si DSV. Nicolae Robu: De la Primarie nu avea acord comercial 

Potrivit unui comunicat de presa, de marti, al Ministerului Sanatatii, Inspectia Sanitara de Stat va face verificari incepand de miercuri, la Timisoara, in cazul deceselor si intoxicarilor, dupa actiunea de dezinsectie si deratizare din doua blocuri de garsoniere.

Comisia de analiza de la nivelul Ministerului Sanatatii a luat decizia ca maine, 20 noiembrie 2019, o echipa de control alcatuita din reprezentanti ai Inspectiei Sanitare de Stat sa se deplaseze la Timisoara pentru a verifica toate documentele existente in acest caz, dar si activitatea Directiei de Sanatate Publica”, se arata in comunicat.

CITESTE SI: Substanta ucigasa de la Timisoara trebuia tinuta sub cheie, e absolut interzisa in locuinte si este controlata de cei de la Arme, Explozibili si Substante Periculoase. Cum se apara patronul firmei care a facut dezinsectia si deratizarea in Blocul Mortii. Video 

Totodata, potrivit sursei citate, ministrul Sanatatii a dispus modificarea legislatiei in domeniu.

In urma propunerii Comisiei de analiza, pentru prevenirea aparitiei unor astfel de situatii, ministrul Sanatatii a dispus astazi modificarea legislatiei prin reintroducerea procedurii de certificare a conformitatii cu normele de igiena si sanatate publica de catre directiile de sanatate publica, in ceea ce priveste activitatile de utilizare a produselor biocide pentru dezinfectie, dezinsectie si deratizare in spatiile utilizate de populatie. Pana in anul 2009, cand s-a renuntat la aceasta masura, DSP-urile aveau in atributii aceste masuri”, mai arata sursa citata.

Proiectul de modificare a OMS nr. 1030/2009 pentru aprobarea procedurilor de reglementare sanitara pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire si pentru functionarea obiectivelor ce desfasoara activitati cu risc pentru starea de sanatate a populatiei se afla publicat in dezbatere publica, pe pagina de web a Ministerului Sanatatii, la sectiunea Transparenta Decizionala.

CITESTE SI: Cercetari chimice in alte doua imobile din Timisoara, dupa tragedia din Complexul Studentesc, unde doi copii si mama unuia dintre ei a murit. Un club si un restaurant, verificate. Foto

Ministerul Sanatatii urmeaza sa faca publice, transparent, rezultatele verificarilor efectuate de catre echipa de control.

Aceeasi Comisie de analiza a Ministerului Sanatatii a constatat ca in data de 16 noiembrie, in intervalul orar 09:23 – 18:21, au fost inregistrate 6 apeluri la SAJ Timis pentru 6 persoane cu simptomatologie diferita; in data de 17 noiembrie, in intervalul orar 08:07 – 18:07, au fost inregsitrate 4 apeluri la SAJ Timis; in data de 18 noiembrie, in intervalul orar 02:45 – 09:07, au fost inregsitrate 4 apeluri la SAJ Timis, din care 3 apeluri pentru aceeasi pacienta.

In data de 18 noiembrie, ora 11.00, SAJ Timis a anuntat DSP Timis despre faptul ca ambulanta a fost solicitata in perioada 16 – 18.11.2019 pentru mai multe persoane domiciliate in Timisoara la aceeasi adresa, care prezentau tulburari digestive. Ca urmare a informarii primite de la SAJ Timis, DSP Timis s-a autosesizat si a contactat telefonic IPJ Timis, constituind o echipa mixta formata din reprezentanti ai ambelor institutii, care s-au deplasat la adresa mentionata, unde s-a constatat faptul ca a fost efectuata o operatiune de dezinsectie/deratizare de catre o societate de profil”, se mai arata in comunicat.

CITESTE SI: Substanta ucigasa din Blocul Mortii a fost cumparata ‘la negru’ cu 600 de lei. Ce spune patronul firmei care a facut dezinsectia si deratizarea la Timisoara. Video 

Reprezentantii DSP Timis au prelevat 6 probe de apa, atat din locuintele persoanelor afectate, cat si din spatii comune sau de la o fantana publica din apopierea blocului de pe strada Miorita. nr.8. Rezultatele au aratat ca apa este potabila.

Ulterior, DSP Timis a constatat ca societatea de deratizare/dezinsectie nu mai functiona la adresa punctului de lucru declarat si nici la sediul acesteia.

Pana in prezent, un numar de 83 de persoane, din care 56 de adulti si 27 de copii s-au prezentat pentru investigatii la trei spitale din oras, si anume Spitalul Clinic Judetean de Urgenta “Pius Brinzeu” Timisoara, Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara si Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii “ Louis Turcanu” Timisoara.

In prezent mai sunt internate 33 de persoane. Este vorba despre 9 pacienti la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta “Pius Brinzeu” Timisoara; 3 pacienti la Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara si 21 pacienti copii la Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii “ Louis Turcanu” Timisoara.

Toti pacientii sunt stabili, in stare buna, o parte din ei mai prezinta simptomatologie digestiva (greata, varsaturi), dar rezultatele analizelor medicale sunt imbunatatite.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ministerul suli_tei mele!! 👍 Praf și pulbere.