Noutati :

Numarul bisericilor in Timisoara s-a dublat dupa Revolutie! Vezi cate lacase de cult s-au ridicat in ultimii 22 de ani!

18 mai, 2012 - 09:35 AM
Autor: Anonim      
Categorie: TIMISOARA MEA
5


TIMISOARA.
Sanatatea e distrusa, educatia merge tot mai rau, dar numarul bisericilor din Timisoara creste de la an la an. De la Revolutia din 1989 si pana in prezent, in Capitala Banatului s-au construit nici mai mult nici mai putin de 12 biserici, la care s-au adaugat si alte cateva capele.

Practic, in 22 de ani, numarul lor s-a dublat, ceea ce inseamna ca s-au dublat si incasarile Mitropoliei Banatului. Asta in timp ce cladirile in care functioneaza multe scoli si spitale din Timisoara au fost retrocedate si au ajuns pe mainile rromilor, carora acum Primaria le plateste chirii fabuloase pentru a permite elevilor sa mearga la scoala sau bolnavilor sa primeasca tratamentul necesar.

Sumele investite in ridicarea celor 12 biserici sunt destul de mari, ridicandu-se undeva la cateva milioane de euro. Pentru o biserica mica, de cartier, sunt necesare cateva sute de mii de euro, in timp ce lacasurile de cult mai mari au nevoie de milioane de euro ca sa isi primeasca credinciosii.

In ultimii 22 de ani s-au investit milioane de euro pentru ridicarea a 12 biserici si capele. Reprezentantii Mitropoliei Banatului refuza sa faca publice sumele exacte investite in zidirea acestor lacase de cult in Timisoara si in judetul Timis

Inainte de 1989, in Timisoara existau doar cateva biserici. In prezent, numarul lor se apropie de 30, ne-au transmis reprezentantii Mitropoliei Banatului. Pentru transformarea lor intr-un loc in care credinciosii sa se poata ruga si sa se simta cat mai aproape de Dumnezeu s-au investit milioane de euro. Averea Bisericii este, fara doar si poate, un subiect tabu. Nimeni nu vrea sa vorbeasca despre banii stransi in cutia milei sau despre donatiile facute de crestini ori despre ajutoarele de la stat. Se discuta la nivel global doar.

Mitropolia Banatului evita sa spuna la ce sume s-au ridicat investitiile, precizand ca cifrele intotdeauna au oferit o imagine negativa institutiei bisericii. Dar oricum, edificiile de cult existente in prezent pe teritoriul Timisoarei nu sunt suficiente, considera preotii timisoreni.

Este greu de spus cat se investeste in constructia unei biserici, depinde de dimensiune, de dotarile dorite, de mobilier, de pictura si altele. Sumele intotdeauna sunt cele mai picante, totdeauna atrag. Intr-un fel si de aceea ma feresc sa spun orice fel de suma, pentru ca au existat probleme in trecut”, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro parintele Marius Florescu, purtator de cuvant al Mitropoliei Banatului. El ne asigura insa ca majoritatea bisericilor s-au ridicat, in mare parte, cu bani din cutia milei, de la credinciosii care, inainte sau dupa fiecare rugaciune, lasa si cate un ajutor pentru aproapele lor. Aici se mai adauga si taxa de cult, care majoreaza semnificativ incasarile bisericii.

Toate bisericile s-au facut, majoritar, si se fac, in continuare, cu contributia credinciosilor, a unor sponsori, firme si asociatii, dar si cu sprijin de la unele autoritati centrale si locale, aici putand aminti Secretariatul de Stat pentru Culte, Primaria Timisoara si Consiliul Judetean Timis. A contat foarte mult sprijinul si dorinta credinciosilor de a avea lacasuri de cult proprii, mai ales ca bisericile existente in afara de acestea nu suplineau aceasta lipsa a lacasurilor de cult in Timisoara”, a mai spus preotul.

Daca este sa analizam situatia dupa dorinta credinciosilor, timisorenii cei mai apropiati de Dumnezeu sunt cei din Ciarda Rosie, din cartierul Steaua, cei care conduc Universitatea de stiinte Agricole, cei din cartierul Dacia, cei care locuiesc in Calea Aradului, in zona Martirilor, langa Fabrica de Bere, in Badea Cartan, pe Take Ionescu, in Complexul Studentesc si cei care locuiesc in cartierul Soarelui, acolo unde s-au construit cele mai noi biserici.

In Timisoara exista aproximativ 30 de biserici si capele, insa, raportat la numarul de credinciosi, numarul lor nu este nicidecum suficient, considera purtatorul de cuvant al Mitropoliei Banatului. Daca ar fi sa participe in numar mare la slujbe, timisorenii nu ar incapea in lacasurile de cult existente. Oricum, cu cat sunt mai multe, cu atat cresc incasarile Mitropoliei.

La ora actuala, in Timisoara exista 27 de parohii, restul fiind capele. Avem o capela in incinta Spitalului de Boli Infectioase Victor Babes, una la Institutul de Cardiologie si inca una la Directia pentru Protectia Copilului.

Deocamdata, cu ceea ce avem, putem sa spunem ca suntem multumiti, pentru ca s-a facut totusi mare lucru dupa Revolutia din 1989 si avem aceste biserici. Practic, numarul lor s-a dublat. Vom vedea ce va mai fi pe viitor”, ne-a mai transmis preotul Marius Florescu.

In prezent, din cele 12 edificii de cult, doua sunt intr-o faza avansata de constructie, iar una are proiectul deja finalizat si terenul sfintit. Cele doua se afla in cartierul Ciarda Rosie si in Steaua, iar cea care este la stadiul de proiect se afla in cartierul Blascovici. O alta biserica isi deschide portile pentru credinciosi saptamana viitoare, in curtea Universitatii de stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului.

Planuri pentru alte constructii in Timisoara inca nu exista. Se lucreaza insa la bisericile existente. Multe din cele ridicate inainte de Revolutie au fost modernizate, fie cu bani de la credinciosi, fie cu bani de la autoritatile locale sau centrale. Majoritatea terenurilor pe care le primeste Mitropolia Banatului sunt puse la dispozitie de catre Consiliul Local Timisoara cu titlu de folosinta gratuita. Mai mult, statul promoveaza sprijinul acordat bisericii prin deduceri de impozit si incurajeaza sponsorizarile catre culte, desi legea spune ca ar trebui sa fie neutru, deoarece in Romania exista mai multe religii.

Separarea bisericii de stat, un principiu al baptistilor

Comunitatea baptista din Timisoara, dar si din Timis, s-a dezvoltat foarte mult, mai ales dupa Revolutie. Numai ca acest cult, spre deosebire de cel ortodox, nu primeste niciun fel de ajutor de la statul roman. Ba mai mult decat atat, toate veniturile Bisericii Baptiste sunt impozitate.

Principiul Bisericii Baptiste este separarea bisericii de stat. Consideram ca este de datoria enoriasilor sa suporte salariile clericilor si construirea lacaselor de cult”, ne-a declarat Ionel Tutac, secretarul general al Uniunii Baptistilor din Romania. Mai mult decat atat, la baptisti se incurajeaza foarte mult ”zeciuiala”. Cu alte cuvinte, orice enorias doneaza bisericii 10% din castigul sau pentru ca, in acest fel, biserica sa se poata sustine financiar.
Sunt doua modalitati de a ajuta biserica. Primul este colecta la serviciile de inchinare cand credinciosii ofera sume de bani, dupa posibilitati, in timpul rugaciunilor. Cea de-a doua modalitate de donare a banilor este plicul de misiune in care enoriasii isi pun zeciuiala. Acest plic sa ofera lunar bisericii, iar aceste din urma donatii se impoziteaza”, a explicat Tutac. Secretarul general al Uniunii Baptistilor din Romania spune ca fara aceste donatii comunitatea sa nu ar putea supravietui, mai ales ca statul nu le ofera niciun ajutor.

Baptistii si-au format, inca din anul 1959, propria lor casa de pensii. La nivel national, 360 de pensionari isi iau pensiile de acolo, majoritatea fiind pastori si fosti angajati.

In judetul Timis traiesc aproximativ 11.000 de credinciosi baptisti. Tot in Timis, dupa Revolutie s-au construit circa 70 de biserici baptiste, toate cu sprijinul credinciosilor. Daca in Timisoara, in 1989 se puteau numara doar sapte biserici baptiste, acum numarul acestora a trecut de 150.

Pentru separarea bisericii de stat militeaza si Asociatia Umanista Romana, una dintre putinele organizatii care are o parere de spus in acest sens. Remus Cernea, presedintele asociatiei, sustine ca este inacceptabil sa se foloseasca fonduri publice pentru constructia lacaselor de cult.

Este foarte important sa folosim toti banii publici pentru ridicarea de biserici, astfel incat sa ne asiguram ca macar in viata de apoi vom avea cel mai ridicat standard de viata din Europa. Trecand de la gluma la ceva mai serios, este inacceptabil sa fie utilizate fonduri publice pentru a construi noi lacasuri de cult. Ar fi nevoie de o lege privind finantarea cultelor, care sa fie construita in jurul principiului ca fiecare persoana care apartine unui cult sa directioneze o parte din impozitul pe venit catre biserica. Asa se intampla in Germania, de exemplu”, ne-a declarat Remus Cernea.

Cat despre averea bisericii, el este de parere ca reprezentantii mitropoliilor si arhiepiscopiilor vor refuza mereu sa ofere sume cu privire la constructia de noi biserici.
O biserica simpla ar putea sa coste cateva sute de mii de euro, in timp ce catedralele care se fac in diverse orase costa multe milioane de euro. Evident ca ei nu spun sumele, pentru ca asistam la un circuit extrem de periculos pentru democratie. Foarte multi politicieni se folosesc de capitalul de imagine al bisericii”, a mai spus presedintele Asociatiei Umaniste Romane. Potrivit acestuia, in fiecare an, Guvernul aloca sute de milioane de lei pentru ridicarea unor noi lacase de cult. in 2009 a fost varful, finantandu-se 2.313 biserici la nivel national. inainte de a fi luate masurile de austeritate, Guvernul a finantat 1.431 de lacasuri de cult.

Biserica Martirilor din Timisoara a solicitat ajutor de la Gigi Becali

Biserica Martirilor din Timisoara, construita in memoria victimelor Revolutiei din decembrie 1989, a fost transformata in capital electoral de multi dintre politicienii care s-au perindat la putere in perioada postrevolutionara. Finantarile de la buget invocate in timpul campaniilor electorale ramaneau, de regula, doar simple promisiuni dupa anuntarea rezultatelor alegerilor, cat despre ajutorul autoritatilor locale nici nu putea fi vorba. in anul 2007, la aproape 17 ani de la inceperea constructiei bisericesti din cartierul Calea Girocului, in incercarea de a obtine o sponsorizare cu care sa mai plateasca o parte din lucrarile necesare lacasului de cult, preotul paroh Ioan Branzei a decis sa solicite un ajutor financiar de la miliardarul Gigi Becali. Acesta s-a plans ca nu a mai primit subventii de la stat si a cerut sprijin in numele credinciosilor. Desi a donat sute de mii de euro bisericilor din tara si de la Muntele Athos, patronul Stelei nu a raspuns niciodata cererii primite de la fostul paroh al Bisericii Martirilor din Timisoara.

Biserica din Tomesti, o investitie privata de peste 300.000 de euro
Rareori, ridicarea unei biserici se face din fonduri private. Una dintre bisericile din Timis construite din astfel de fonduri se afla in comuna Tomesti. Initiativa de a oferi ortodocsilor din localitate o biserica noua, care sa inlocuiasca vechiul lacas in care se oficiau slujbele religioase, a apartinut omului de afaceri Petru Stanila. in anul 2002 a anuntat primaria despre intentia sa, a obtinut toate aprobarile necesare, dupa care a ales un loc pe malul raului Bega, in imediata apropiere a padurii, si s-a apucat de construit. Locanicii au mai contribuit cu mana de lucru, insa cheltuielile neasteptat de mari a facut necesara alaturarea unui alt investitor din zona. Marius Muresan a suportat costurile tencuielilor interioare si exterioare, a instalatiei electrice si a incalzirii, iar consilierii locali au votat ca din bugetul comunei sa se plateasca aproape 20.000 de euro pentru iconostas si scaunele enoriasilor. Tot Marius Muresan a finantat pictura din altar, iar sfintii din interiorul bisericii au fost pictati cu ajutorul donatiilor venite din partea enoriasilor. Prima slujba religioasa din biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel, care face parte din Protopopiatul Faget, s-a tinut de sfintele sarbatori de Pasti din 2008 de catre preotul Adrian Maghet. In prezent, in lacasul de cult construit din fonduri private la Tomesti se roaga aproape 500 de credinciosi.

Biserici construite dupa 1989

Biserica din Ciarda Rosie, Biserica din cartierul Steaua, Biserica Universitatii de stiinte Agricole, Biserica din cartierul Dacia, Biserica din Calea Aradului, Biserica Martirilor, Biserica de langa Fabrica de Bere, Biserica din Piata Badea Cartan, Biserica de pe Take Ionescu din fostul depou al RATT, Biserica Studentilor, Biserica de pe Liviu Rebreanu din cartierul Soarelui, Biserica din cartierului Soarelui sud de langa vile.

Roxana Deaconescu, Gheorghe Ilas, Liliana IeduInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 5comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. voi credeti ca acesti paraziti numiti popi construiesc bisericile ptr dumnezeu si oameni!, le construiesc pentru ei, sa traiasca bine pe spinarea prostilor… de spui ceva se lauda si ei cu 3 actiuni filantropice pe an, in rest bate vantul…La atatea biserici ar trebui sa traim bine, in schimb e vai si amar, de ce oare!…Romania are nevoie de spitale, gradinite, centre ptr pensionari, cantine ptr saraci…dar astea nu aduc profit hotiilor, deci sunt neinteresante…Trist ca romanul inca crede ca BORUL lucreaza in favoarea cetateanului….

    • Foarte adevarat, dar atata timp cat exista oameni redusi mintal care cred ca doar in biserica esti mai aproape de Dumnezeu, acest furt pe fata din banii publici va continua. Categoric bor trebuie sa-si declare veniturile si sa plateasca impozit.

  2. de ce ati cenzurat mesajul? daca tot ati scris articolul, lasati lumea sa zica parerea despre adevarata fata a BOR…

  3. Strainii au investit in unitati de productie sau comercializare de bunuri, fiind orientati spre profit material, profit pe care l-au expatriat. Pentru asta au beneficiat de scutiri de taxe si impozite pentru ca au facut locuri de munca sau au modernizat tehnologiile de fabricatie. Romanii au facut biserici, care aduc valoare adaugata spiritualitatii … in vreme de saracie si indatorare materiala. Nu sunt economist, dar imi pare o strategie de investitii complet neprofitabila si chiar paguboasa, tinand con de faptul ca slujitorii Domnului nu genereaza venituri din care sa se poata intretine, ci folosesc surse de finantare publice. Deci – mai putini productivi si mai multi consumatori. Si noi vrem sa fie bunastare. Pai … de unde ?! Dumnezeu ne da hrana spirituala … nu bunastare materiala.

    • Dumnezeu iti da minte si eventual sanatate, in rest esti pe cont propriu.