Noutati :

Nu vor exista ‘zero riscuri’, sa nu mai dam doar vina unul pe altul, ci impreuna sa actionam. Medicul Virgil Musta de la Timisoara despre cei 4 parteneri care trebuie sa lucreze ca o echipa unita impotriva COVID, la inceperea scolii

7 septembrie, 2020 - 11:18 PM
Autor: Redactie      
Categorie: SANATATE
3

TIMISOARA. Medicul specialist Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babes” din Timisoara a explicat, intr-un mesaj, care este rolul unitatilor de invatamant, al administratiei, parintilor si cadrelor didactice, odata cu debutul noului an scolar.

CITESTE SI: Focar nou de COVID la o farmacie din Timisoara. S-a reaprins unul la o fabrica de incaltaminte din Buzias. Avem 11 focare active de coronavirus in judet

Iata, mai jos, mesajul medicului Virgil Musta:

Începerea școlii cu responsabilitate, implicare și dialog constructiv
Revin pe acest subiect pentru că știu cât de important este și ce implicații are, nu doar asupra copiilor.
Am spus și anterior că sunt evidente pentru dezvoltarea copiilor avantajele educației realizate la școală, atât pentru transmiterea și asimilarea informațiilor, cât și pentru socializare.
În același timp, este bine să înțelegem încă de pe acum că nu vor exista “zero riscuri” în cazul trimiterii copiilor la școală, așa cum de fapt, nici înainte de această pandemie, nimeni nu putea garanta faptul că prin prezența la școală copiii nu se puteau îmbolnăvi de alte boli transmisibile (mai ușoare sau mai severe) sau că nu ar putea transmite apoi astfel de boli celor din familie.
Sigur că acum suntem în situația în care știm de prezența acestui virus în comunitate, dar știm deja și câteva măsuri prin care putem preveni transmiterea acestuia, inclusiv în școli. Important este ca aceste măsuri să fie și respectate, în permanență.
Eu cred că este o situație neobișnuită, dificilă, dar care poate fi depășită numai prin înțelegerea clară și asumarea rolului fiecărei părți implicate, cât și printr-o implicare și dialog constructiv permanent între aceste părți.
Este vorba de fapt despre un parteneriat funcțional între aceste părți, astfel încât să nu înceapă să dea vina unii pe alții, ci să existe implicare, responsabilitate și comunicare transparentă continuă.
Mai jos încerc să explic care ar fi aceste părți și care ar fi rolurile lor.

Unitatea de învățământ (administrația)

La nivelul fiecărei școli, grădinițe etc trebuie respectate protocoale clare care să asigure condițiile pentru distanțarea copiilor în clase, evitarea activităților care duc la aglomerare, curățirea și dezinfecția suprafețelor, aerisirea încăperilor, conditii de igienă prin punerea la dispoziție de apă, săpun, dezinfectanți, atât copiilor, cât și profesorilor.
De asemenea, în școală e foarte important să se realizeze educația copiilor pentru prevenirea îmbolnăvirii cu acest virsus, dar și pentru o viață sănătoasă în general.
Fiecare unitate de învățământ trebuie să aibă stabilite proceduri clare și pentru situațiile în care există copii suspecți de a fi infectați sau chiar contaminați, astfel încât să acționeze corect în aceste situații.
Acolo unde există personal medical școlar, aceștia vor fi implicați în triajul zilnic, cât și în educația profilactică.
Școala este cea care are decizia de a continua fizic sau online procesul de învățământ și ar trebui să fie cea care inițiază și menține un dialog permanent cu profesorii, părinții și autoritățile locale.

Părinții (și copiii)

Părintii trebuie să-și asume responsabilitatea de a observa permanent starea copiilor și de a nu trimite la școală copilul bolnav, copilul cu anumite simptome sau pe cei care au fost în contact cu persoane depistate cu covid. Nu poate fi școala vinovată, dacă oferă condițiile de mai sus, dar vin copii bolnavi din comunitate.
E adevărat că formele asimptomatice la copii nu au cum să fie depistate nici de părinți, nici de profesori și nici chiar de către medicii școlari. De aceea, există acest risc ca astfel de copii apparent sănătoși să fie prezenți la școală și să poată transmite virusul la alți copii sau cadre didactice, risc ce se încearcă a fi cât mai mult diminuat prin respectarea măsurilor de distanțare, igienă și de purtare a măștii în anumite situații.
Părinții trebuie să înțeleagă corect și rațional existența unui astfel de risc și să analizeze bine situația din familie. Dacă există persoane vulnerabile în familie, fie că sunt copii, părinți sau bunici (care suferă de diabet, obezitate, bolile cardiovasculare, BPCO, neoplazii) și care au risc de evoluție severă a bolii dacă se contamineză, atunci e recomandabil să opteze pentru școala online, cel puțin pentru o perioadă.
Tot părinții (împreună cu profesorii) au rolul de a educa permanent copiii și de a le explica corect și pe limbajul lor ce trebuie să facă, cum să se protejeze și cum să se comporte.

Cadrele didactice

Profesorii au un rol important în supravegherea respectării măsurilor în școli, cât și în educare și informarea copiilor referitor la prevenție.
Dar, în același timp, cadrele didactice pot fi pe de-o parte purtători ai virusului și de aceea trebuie să nu vină la școală dacă au simptome sau dacă au fost în preajma persoanelor infectate, iar pe de altă parte, există un risc de a se contamina de la școală, motiv pentru care și ei trebuie să își analizeze situația din familie, iar acolo unde există vulnerabilități, să optze și ei pentru predare online. De asemenea, la școală e foarte imporant să păstreze distanța fizică și să poarte măști, mai ale din cele care protejează mai bine (ffp2 sau ffp3).

Autoritățile

Autoritățile locale (administrative și medicale) trebuie să comunice permanent și să transmită instrucțiuni clare școlilor și părinților pentru a ști exact cum să procedeze în cazurile de copii suspecți sau contaminați, pentru a nu se genera confuzie și neîncredere. De asemenea, trebuie să se asigure că există posibilitatea acordării de servicii medicale prompte și complete pentru toți copiii (și adulții) care ar putea fi infectați după deschiderea școlilor. Acest lucru s-ar putea realiza chiar și în afara spitalelor, pentru cazurile ușoare, cu ajutorul unor echipaje medicale mobile care să viziteze copiii acasă și să recolteze chiar acolo toate analizele necesare pentru a fi siguri că nu există semnale că boala ar putea evolua negativ, plus monitorizare permanentă de la distanță realizată de către medicii de familie/medicii pediatrii.

Închei prin a spune că este foarte important în această perioadă ca toți să înțelegem că trebuie să fim parte constructivă din soluție și să acționăm responsabili, să nu dăm tot timpul doar vina unul pe altul, ci împreună să acționăm astfel ca educația copiilor noștri să se desfășoare cât mai normal, cu diminuarea cât de mult posibil a riscului de îmbolnăvire a copiilor sau a membrilor familiilor lor.
Vă mulțumesc pentru înțelegere, pentru efort și pentru responsabilitate!
Tot împreună vom reuși!Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. pretty manole guz! sau ZUG – 7 – Mln ?
  manivelă bla bla bla FT.ibm

 2. Foarte frumos spus! Eu cred ca o sa dau la medicina examen de admitere! De ce? Oricum pana termin facultatea Covidul nu trece! Ma fac medic doar ca sa imi dau seama ce „pana” mea pot sa fac da-mi dau seama daca cei apropiati pot sa fie bolnavi! O se la fac controale de 3 ori pe zi, temperatura rectala, control la mucoase, teste de laborator si toate alea. Intre timp o sa mai comunic cu colegii medici, ala de familie, ala specialist, nu lipseste epidemiologul desigur! Sa nu uit sa trimit informații la gradinita, scoala, liceu, DSP si dracu’ mai stie unde! Asta o sa fie principala mea preocupare, restul de viata da-o in p…da ma-sii!

 3. Citind unele comentarii imi pun intrebarea Romania incotro?
  Medicii – de specialitate – nu sunt crezut, un … 3 lulele-3 surcele bogat poate sa sfideze totul si sa creeze opinii.
  Am fost la un magazin nou, ce apartine unui lant cu produse de f. buna calitate, de pe bl. Cirumvalatiunii. Se intra si apoi se circula prin magazin cu masca pe barbie, sub nas si chiar fara masca. La sesizarea facuta catre un sef/sefulet/… mi s-a spus ca „in magazinul domniei sale” purtarea mastii si apoi pastrarea distantei de 1.5 – 2 m la casa (cu 6 clienti la rand, cand alte 5 case erau inchise) este doar recomandata!
  Mai mult legea nici nu ar prevedea o astfel de obligatie si ca ei pot eventual sa recomande purtarea mastii (pe usa de intrare scrie insa altceva), si ca legea nu permite interventia lor (a soma clientii, ai obliga sa poarte masca, a interveni mai energic… ). Nu am decat sa chem eu politia!!!
  Si atunci ne minunam ca apar comentarii la parerea specialistilor, la legislatie, la educarea cetatenilor, …