Opinia Timisoarei

‘Nu vom avea prima sapatura la un proiect nou in acest an’. Dominic Fritz a prezentat proiectul de buget pentru Timisoara 2022

TIMISOARA. Putine proiecte concrete, multe studii si continuarea lucrarilor ramase, pentru al doilea an la rand, din „greaua mostenire”. Asa poate fi caracterizat bugetul local al Timisoarei pentru anul 2022, pe care primarul Dominic Fritz l-a prezentat pe scurt.

Cu un buget considerabil mai mare decat anul trecut, de peste 2 miliarde de lei, Timisoara nu va ‘inflori’, anul acesta, ci, cel mult, va porni inca trei proiecte mostenite de la vechea administratie, respectiv construirea podului Ilsa-ISHO, modernizarea bulevardului Stan Vidrighin si demararea lucrarilor pentru noua maternitate a Spitalului Municipal. In rest, mare parte din banii prevazuti pentru dezvoltare vor merge doar pe continuarea obiectivelor deja incepute.

CITESTE SI:  Primaria Timisoara a gasit cu cine sa faca un studiu de prefezabilitate pentru construirea unui nou Spital Municipal

In total, Bugetul pentru anul 2022 este de 2.016.000.000 lei, iar aproape 45% din suma fi folosita pentru asigurarea cheltuielilor de functionare. Restul de 55%, adica 1.115.000.000 de lei, se va indrepta spre dezvoltarea orasului.

Va prezint un buget increzator, increzator in potentialul Timisoarei, in faptul ca Timisoara este si va ramane orasul cel mai dinamic in Romania. 50% din investitiile imobiliare in afara Bucurestiului din Romania sunt facute in Timisoara. Inca avem in zona de nord a orasului loc suficient unde orasul se va dezvolta foarte mult. Miza pentru buget este ca aceasta dinamica a Timisoarei sa fie accelerata.

Obiectivul nostru este foarte clar: sa investim in calitatea vietii timisorenilor si sa ramanem orasul cel mai dinamic in Romania.

Voi propune un buget de peste 2 miliarde de lei, din care 44,7% pentru Functionare si 55,3% pentru proiecte de investitii, investitii in viitorul orasului. Daca vorbim de bugetul de functionare, nu vorbim doar de salarii, ci de toate cheltuielile pentru calitatea vietii in prezent – pentru spatii verzi, cultura, sport, sanatate, dotarile in scoli, reparatiile, toate intra in bugetul de functionare, iar in bugetul de dezvoltare intra toate investitiile care sunt pentru viitorul oras„, a spus primarul Dominic Fritz.

Prioritatile cuprinse in bugetul de anul acesta sunt cele de cheltuire a fondurilor europene pentru proiectele deja aprobate si care se afla in lucru, dar si continuarea lucrarilor deja demarate, precum cele de modernizare a infrastructurii de termoficare, a celei rutiere sau a celei de iluminat public.

De asemenea, si anul acesta, administratia a asigurat suficiente fonduri pentru ‘pregatirea orasului viitor’, prin intocmirea de studii si proiecte.

Proiectele mari pentru care s-au prevazut bani in buget astfel incat sa poata incepe anul acesta sunt tot vechi. Este vorba despre noul pod in zona Ilsa-cartierul ISHO, pentru care investitorul privat a intocmit si predat gratuit proiectul tehnic, astfel ca autoritatile locale pot porni licitatia pentru gasirea unui constructor. De asemenea, au fost prevazuti bani in buget pentru pornirea santierului de la Pasajul Solventul, dar si pentru lucrarile de modernizare la bulevardul Stan Vidrighin (Calea Buziasului), unde se va lucra la liniile de tramvai, carosabil, trotuare si piste de biciclete. Un alt santier pe care autoritatile spera sa il porneasca este in Balta Verde, acolo unde, spre finalul anului, este posibil sa inceapa lucrarile la noua maternitate a Spitalului Municipal.

Din creditul de 100.000.000 de lei luat de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, autoritatile locale au pus deoptarte bani pentru tramvaiele de la Bozankaya, pentru reabilitarea Caii Bogdanestilor, dar si pentru actualizarea Planului de Mobilitate Urbana Durabila si pentru un nou studiu de optimizare a retelei de transport din oras.

CITESTE SI:  A gasit o solutie la mizeria din oras. Dominic Fritz creste cu 8 milioane de lei banii pentru firma de curatenie Brantner. Va cumpara si serviciile unui consultant extern pentru viitorul contract de salubrizare pentru Timisoara

La capitolul infrastructura, bugetul prevazut pentru 2022 se ridica la aproape 300.000.000 de lei, iar din acesti bani urmeaza sa se continue lucrarile de modernizare a retelei termice, sa porneasca modernizarea retelei de apa si canalizare, sa se faca reparatii la strazi si trotuare si sa se amenajeze piste pentru biciclete. De asemenea, administratia Fritz si-a propuns sa schimbe aproape 3000 de becuri de pe strazi si sa plateasca reabilitarea liniilor de tramvai de pe Calea Bogdanestilor, de pe Cetatii si de pe Stan Vidrighin.

In sanatate se va investi ceva mai putin. Vor continua lucrarile la Clinica de Balneologie, dar si constructia noilor cladiri de la Spitalul Victor Babes si, cel putin teoretic, ar urma sa se finalizeze si lucrarile suplimentare la noul corp de cladire de la Spitalul de Copii Louis Turcanu. Este prevazuta si o mica parte din fondurile pentru noua maternitate a Spitalului Municipal, care ar putea incepe, cu noroc, la finalul acestui an.

In educatie, telurile administratiei Fritz nu mai sunt atat de marete precum in anul trecut. Daca in 2021, autoritatile promiteau ca vor contura campusuri tematice in cele mai mari scoli din oras, acum pretentiile sunt ceva mai mici. S-au prevazut bani in buget pentru continuarea lucrarilor de reabilitare a scolilor si gradinitelor, s-au prevazut bani pentru reparatii, dar si pentru inceperea constructiei celor 3 noi crese din oras.

Administratia Fritz a prevazut bani si pentru cultura. Cea mai mare suma se duce spre programul Timisoara 2023. Nu se vor finaliza lucrarile la MultipleXity, ci se vor face pregatiri pentru evenimentul de deschidere si se vor ‘activa noi spatii pentru cultura’. Se doreste realizarea unei aplicatii pentru informare si promovarea evenimentelor din oras, montarea de indicatoare in mai multe limbi straine, dar si amplasarea de toalete publice pentru vizitatori.

CITESTE SI:  Stresul lui Dominic Fritz cu Timisoara Capitala Culturala a Europei, intre un ‘Power Station’, inca fara visata finantare, si numirea lui Ioan Garboni drept comisar pentru TM2023

La sectorul de mediu, administratia spera ca macar anul acesta orasul sa fie mai curat, mai ales pentru ca va majora sumele pe care le da companiei care se ocupa de maturatul strazilor. De asemenea, administratia Fritz promite in continuare ca va planta copaci maturi in oras, dar si ca repara Parcul Rozelor si Parcul Copiilor.

Au fost prevazuti bani mai multi, anul acesta, si pentru programul de sprijin al proprietarilor de cladiri istorice, cu toate ca pana in acest moment, nimeni nu a apelat la ajutorul primariei.

Si, pentru ca iarna aceasta primaria nu a fost in stare sa gaseasca o solutie pentru ca scolile, spitalele si apartamentele abonatilor Colterm sa fie incalzite, administratia anunta si o serie de masuri pentru a reduce impactul crizei energetice. Pentru inceput, primaria vrea sa schimbe caloriferele si instalatiile din spitale, scoli si alte institutii publice, dar si sa faca ‘pregatirea tehnilogica pentru utilizarea combustibililor alternativi – biomasa, geotermal‘.

Pe termen mediu, ar putea aparea centrale proprii la institutii si poate chiar panouri solare. Iar pe termen lung, administratia Fritz s-a gandit chiar la centrale de cartier care sa asigure termoficarea in oras.

Punctul forte al administratiei Fritz ramane, si anul acesta, intocmirea de studii. Se doreste reamenajarea Pietei Victoriei, a cartierului Dacia, regenerarea urbana in Piata Traian, construirea unui Agroparc urban in Ciarda Rosie, Magistrala Verde in Soarelui si multe altele, iar pentru realizarea studiilor ce vor sta la baza tuturor acestor proeicte au fost prevazuti, de asemenea, bani in bugetul local de anul acesta.

Proiectul de Buget pentru anul 2022 a fost publicat pe site-ul primariei si poate fi consultat AICI, iar autoritatile au anuntat ca vor organiza o dezbatere publica pe aceasta tema in 21 februarie. Apoi, cel mai probabil la inceputul lunii martie, urmeaza ca Bugetul sa fie supus votului in Consiliul Local Timisoara.

Exit mobile version