Nu platesti amenda, ramai fara permis de conducere! Vezi cum se va schimba legislatia!

Deoarece nivelul de incasare a amenzilor este, in Romania, la mai putin de jumatate fata de media europeana si, pentru a strange mai multi bani de la soferi, autoritatile au in plan schimbarea legislatiei, cu efecte directe pentru soferi.

Statul va putea suspenda permisele auto ale soferilor care nu platesc amenzile, incasarea acestora se va putea face din nou de politistii de la Rutiera, iar procesele verbale nu se vor mai putea prescrie, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern pentru aprobarea Strategie Nationale pentru Siguranta Rutiera 2011-2020, lansata in dezbatere publica.

Motivele pentru care autoritatile vor sa ia aceste masuri: in Romania, gradul de incasare a amenzilor la regimul circulatiei este de sub 40%, in timp ce la nivelul statelor membre UE, acesta este de peste 90%. Iata, exact, ce masuri au in vedere guvernantii, exact asa cum apar in proiectul de Hotarare de Guvern:

– posibilitatea aplicarii sanctiunilor contraventionale conducatorilor auto prin plata pe loc, pe baza de chitanta eliberata de agentul constatator, iar la cerere, in vederea contestarii sanctiunii, putand fi intocmite procese verbale de contraventie.
– introducerea tichetului de contraventie care insoteste permisul de conducere si care este destinat evidentierii sanctiunilor contraventionale la regimul rutier achitate. Lipsa acestuia dovedeste neachitarea contravalorii amenzii si atrage dupa sine suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pana la plata amenzii.
– crearea serviciului public on-line ce va permite utilizatorilor plata amenzilor contraventionale, neplata amenzii ducand la adaugarea de penalizarii.
– eliminarea prescrierii proceselor verbale

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ca la noi la nimeni!

    • Pai la nimenea nu e ca la noi.