Noutati :

Nu mai intri in carantina cand te intorci in Romania, daca ai facut vaccinul anti COVID. Decizia Comitetului pentru Situatii de Urgenta

18 ianuarie, 2021 - 07:30 PM
Autor: Redactie      
Categorie: NATIONAL
4

Veste importanta pentru romanii care s-au vaccinat anti COVID sau urmeaza sa o faca in etapa a II-a a campaniei de imunizare.

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a stabilit in sedinta de luni, 18 ianuarie, ca romanii care sosesc din tari cu risc epidemiologic ridicat sa nu mai stea in carantina daca au facut deja ambele doze de vaccin anti coronavirus, iar de la momentul rapelului au trecut 10 zile, cand se considera ca nivelul de anticorpi a ajuns la nivel maxim.
Cu alte cuvinte si cei care decid sa plece in vacante si sunt vaccinat, la intoarcere nu vor mai trebui sa stea in carantina.

Iata cele mai importante hotarari ale Comitetului National pentru Situatii de Urgenta!

– Instituirea excepției de la carantinare pentru persoanele care au fost vaccinate cu a doua doză (doza de rapel), dacă aceste persoane intră în România la mai mult de 10 zile după vaccinarea cu a doua doză. Același regim se aplică și în cazul persoanei care este contact direct cu o persoană pozitivă, dacă momentul contactului a fost la mai mult de 10 zile de la vaccinarea cu a doua doză;
– Instituirea posibilității ca și persoanele care sunt contact direct cu un pacient pozitiv cu virusul SARS-COV-2 să iasă din carantină în ziua a 10-a, dacă efectuează un test în a 8-a zi, rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică;
– Persoanelor care sosesc în România din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord li se aplică excepțiile de la măsura carantinei stipulate în Hotărârea numărul 1/2021 și Hotărârea numărul 3/2021, dar și excepția de la carantinare în cazul în care au fost depistate pozitiv la testul COVID-19, dacă au trecut mai mult de 14 zile de la data confirmării, dar nu mai mult de 90 de zile de la acest moment.
– De asemenea, și pentru persoanele care intră în România din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord poate fi analizată suspendarea temporara a măsurii de carantină, la fel ca pentru persoanele care sosesc în România din celelalte state aflate pe lista de risc epidemiologic, pentru situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenții/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (ex: afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică – în program de hemodializă), ș.a.m.d.
– Persoanele care vin din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și sunt exceptate de la măsura carantinării, respectiv persoanele vaccinate sau cele care au fost confirmate cu SARS-COV-2 și sunt în perioada cuprinsă între 14 și 90 de zile de la momentul confirmării, nu trebuie să prezinte rezultatul testului COVID-19 la intrarea în România.
– Aprobarea listei țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România, listă valabilă începând cu data 19.01.2021, ora 0:00.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 4comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. 10 zile după vaccinare (practic faci un fel de carantină in tara in care ai făcut vaccin).

  2. Am trait sa o vad si pe asta, discriminare pe fata. Dictatura medicala se apropie cu pasi repezi. Maine, poimaine zice ca nu mai ai voie sa intri in magazin alimentar daca nu esti vaccinat.
    A nu se intelege gresit , sant pro vaccinare dar sa impui conditii semenilor care nu pot sau no vor sa se vaccineze depaseste orice masura.

  3. Daca nimeri un vames plictisit nu intri in carantina de orinde ai veni. Eu cu inca 2 colegi am venit din Germania in 14.01 si ne-au bagat in izolare, alti 2 colegi au venit tot din Germania in 18.01 si nu ia intrebat nimeni de nimic. Asa ca depinde de cum ai noroc, legile in Ro se aplica dupa cum au autoritatile chef.

  4. E circul absurdului! Tot ei spun ca poti sa te imbolnavesti si sa fi contagios si dupa vaccinare. Dar sulă carantina daca este vaccinat, sulă test, esti liber. Ce diferență e fata de unul care nu e vaccinat? Nici una! Si atunci nu eclar ca vor sa ne bage pe gat vaccinul? Astept chemări in instanta pentru porcarii asta, e doar un act administrativ, nu are putere de lege. Si ceva despăgubiri pe care tot noi fraieri le vom plati, ca doar de la bugetul de stat se platesc!