Opinia Timisoarei

‘Nu ii las sa distruga monumentul in goana dupa benzi de circulatie’. Visul primarului Nicolae Robu de a lati un pod istoric din Timisoara, caruia sa-i adauge pasarele pietonale cu balustrade de sticla, spulberat

TIMISOARA. Cu parapete din sticla, prin care sa poata fi admirate ornamentele actualului pod, pe o structura realizata din materiale inovative, care sa completeze monumentalitatea impunatoarei constructii istorice. Asa au fost gandite noi pasarele pietonale care sa fie construite peste raul Bega, in plin centrul Timisoarei. Acestea erau planuite sa strajuiasca, de-a dreapta si de-a stanga, podul Mitropolit Andrei Saguna, de la capatul bulevardului Mihai Viteazu catre Catedrala, cunoscut si drept Podul Episcopal, pod pe care primarul Nicolae Robu isi dorea sa-l largeasca la 6 benzi, sa aiba cate 3 pe fiecare sens, sacrificand actualele trotuare.

Traficul pietonal va fi preluat prin doua pasarele anexate podului Mitropolit Andrei Saguna. Pentru a respecta valoarea istorica si simbolica a podului si monumentalitatea acestuia, se intervine in contrast, dar fara a se afla in conflict cu materialele noi, inovative si forme line in realizarea pasarelelor propuse. Parapetele noilor pasarele vor fi din sticla securizata transparenta, iar mana curenta se propune a fi realizata din aluminiu, avand incorporat iluminatul arhitectural pietonal. Sistemul de iluminat arhitectural se doreste a fi unul dinamic, animand prin cromatica parapetele de sticla”, se arata in propunerea atasata proiectului pe care Primaria Timisoara avea sa-l inainteze Directiei Judetene de Cultura si Patrimoniu in urma cu aproape un an.

Maretul proiect insa avea sa se loveasca de un refuz categoric al celor care vegheaza la pastrarea zestrei de monumente istorice ale orasului.

Sorin Predescu, seful Directiei Judetene de Cultura si Patrimoniu Timis, a dezvaluit in INTERVIURILE TIMISOAREI ca in niciun caz nu va aviza o astfel de lucrare la Podul Episcopal, ci doar una de reabilitare.

Am spus ca nu ii las sa faca 6 benzi, asta nu ii las. Una e punerea in siguranta a unui pod, cu care suntem de acord, cu pastrarea formei originale, si alta e sa ii adaugi benzi. Ala nu mai e pod, e daramare de pod si construire de altul. De aceea, genul asta de mesaj, <stiti, nu ne lasa Directia de Cultura sa stricam> este mesajul corect. Da, nu o sa ii lasam sa distruga podul istoric pentru a mai adauga 2 benzi in aceasta goana dupa benzi. Da, probabil ca se circula mai incet, asta e. Exista alte poduri care pot fi construite, pasaje care pot fi facute, poduri care pot fi reabilitate si care nu sunt istorice. Da, nu o sa ii lasam. Nu se lateste podul, nu se schimba forma, pentru ca e in protectie, asta incerc sa spun. Pornesc (reprezentantii Primariei, n.r.) de la ideea ca, <desi e expirata garantia se va prabusi iminent, noi nu o sa il reparam decat daca ne lasati sa adaugam benzi>. Asta e mesajul. Eu nu o sa ii las sa adauge benzi, dar, daca vor sa il reabiliteze, nicio problema„, a precizat seful Directiei de Cultura si Patrimoniu Timis Sorin Predescu.

In 2017, Primaria Timisoara platea 12.000 de euro unei firme din Iasi sa intocmeasca documentatia pentru lucrarile de interventie la acest pod.

Situat la capatul bulevardului Mihai Viteazu, podul Mitropolit Andrei Saguna, candva numit si Tineretii sau Podul Episcopal, asa cum mai este cunoscut, a fost construit in 1913, pe locul unui pod de lemn ce functionase neintrerupt din 1718 si care fusese ranforsat in 1898. Pe cele 4 socluri de pe balustradele sale ar fi trebuit sa fie amplasate patru statui ale unor episcopi romano-catolici, insa acest lucru nu s-a mai intamplat, intrucat a inceput Primul Razboi Mondial si nimeni nu s-a mai preocupat de inzestrarea podului.

Exit mobile version