Noutati :

Nu e pacaleala! Din 1 aprilie 2014 vom primi noi acte de identitate

4 decembrie, 2013 - 10:14 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
1

Noi documente de identitate vor fi eliberate romanilor din 1 aprilie 2014, dupa cum prevad reglementarile in vigoare deja. MAI propune modificarea mai multor documente ce stabilesc forma si continutul documentelor de identitate.

Mai precis, institutia propune un nou model pentru actele de identitate ce urmeaza a fi puse in circulatie incepand de anul viitor, acesta fiind in conformitate cu noile dispozitii introduse in luna iulie.

Buletinele electronice se vor elibera incepand din 1 aprilie 2014, iar punerea in circulatie a noilor documente de identitate se va realiza, in mod esalonat, in termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei carti electronice de identitate, pe masura asigurarii cu suportul tehnic necesar a serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor.

Atentie! Legea nr. 235/2013 stabileste ca, de la data punerii in circulatie a cartii electronice de identitate, cetatenii romani pot opta fie pentru eliberarea unei carti de identitate, fie pentru eliberarea cartii electronice de identitate.

„Cine nu doreste carte de identitate electronica poate opta pentru una normala, care va fi asemanatoare cu cea electronica, dar nu va contine cipul si amprentele detinatorului”, a explicat, in luna iunie, Laura Cusa, seful serviciului juridic din Directia pentru Evidenta Persoanelor.

Pentru implementarea corespunzatoare a dispozitiilor acestei legi, este necesara modificarea si completarea mai multor acte normative in domeniu, in vederea instituirii unui cadru normativ metodologic si unitar.

In acest sens, Ministerul Afacerilor Interne a lansat in dezbatere publica proiectul de hotarare pentru modificarea si completarea unor acte normative privind aplicarea dispozitiilor legale din domeniul evidentei persoanelor, actelor de identitate ale cetatenilor romani, precum si actelor de rezidenta ale cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European rezidenti in Romania, precum si pentru aprobarea procedurilor de preluare a datelor biometrice pentru emiterea documentelor electronice si a conditiilor tehnice si aspectelor procedurale si legale privind accesul operatorilor de date cu caracter personal la continutul cip-ului cartii electronice de identitate si cartii electronice de rezidenta.

Concret, proiectul de act normativ stabileste, printre altele, forma si continutul de date ale documentelor de identitate ce urmeaza a fi puse in circulatie incepand cu data de 1 aprilie 2014.

Mai precis, este vorba despre cartea de identitate (C.I.), cartea electronica de identitate (C.E.I), cartea de identitate provizorie (C.I.P.) si dovada de resedinta in cazul cetatenilor romani si de cartea de rezidenta, cartea electronica de rezidenta (C.E.R.), cartea de rezidenta permanenta si cartea de rezidenta electronica permanenta, pentru cetatenii statelor membre ale UE, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene care au resedinta pe teritoriul Romaniei.

Astfel, documentul publicat de MAI prevede ca noile carti de identitate vor contine date in format tiparit sau in format inscriptionat prin tehnici speciale si datele inscrise in mediu de stocare, precum si elemente de particularizare si de siguranta, suplimentare fata de cele aflate in circulatie in prezent. Astfel, datele cu caracter personal vizibile sunt: numele si prenumele titularului; sexul; cetatenia titularului; data si locul nasterii titularului; semnatura olografa a titularului; imaginea faciala a titularului; C.N.P.; adresa de domiciliu a titularului.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. ceea ce omite sa spuna onorata sefa a serviciului juridic este ca si cartea de identitate simpla are cip. Este vorba de cipul aferent cardului de sanatate electronica. Cu alte cuvinte, in acest moment, ministerul sanatatii a comandat si urmeaza sa distribuie 9 mil de carduri de sanatate cu cip. De la 1 aprilie 2014, cardurile de sanatate se unesc cu cele de identitate astfel ca vom avea un singur act. Actul de identitate simplu va cuprinde si el cip… asa cum se mentioneaza in legea 235/2013 (pct. 13) care face referire la „mediul de stocare” … Insa „a minti frumos este mai usor decat a spune adevarul” ca sa nu sperie multimea… Cine va avea acces la „mediul de stocare” care cuprinde datele de stocare privind starea sanatatii… Teoretic, cine stie parola… Practic, nu stie nimeni… Dar de dosarul electronic al pacientului ati auzit? Stiti ca acest contract este pe mana unui fost securist? UTI SYSTEMS va spune ceva?
    Aveti grija romani! Ni se pregateste ceva… pe ascuns!!