Nu avea nevoie de 4 benzi de circulatie, ci de un spatiu urban modern. Viceprimarul Timisoarei Ruben Latcau despre greselile din santierul de pe Maresal Prezan. Se muta stalpii de iluminat din dreptul parcului Padurice

FOTO: Valentin-Pokus Alex-Francisc

TIMISOARA. Greseli de proiectare si probleme cu retelele de sub trotuare. Au fost gasite o multime de neajunsuri pe santierul deschis pentru modernizarea si extinderea la 4 benzi a bulevardului Maresal Prezan din Timisoara, spune viceprimarul Ruben Latcau.

Proiectul acesta a fost marcat de la inceput de probleme grave. Sfarsitul anului trecut, cand am preluat administratia, ne-a prins cu acest proiect intr-o stare de blocaj. Din noiembrie am inceput clarificarea acestora si rezolvarea lor treptata.
Am sa enumar doar cateva din problemele gasite:
➡️Proiectul ignora faptul ca intre Martirilor si Versului exista o magistrala principala de termoficare. Dupa analize asupra istoricului de avarii si discutii cu Colterm, am facut ajustari ale amplasamentului care sa permita interventii pe magistrala cu minimum de spargeri
➡️Reteaua de electricitate pentru iluminatul public era absenta din devizul lucrarilor
➡️Prefabricatele pentru canalul pluvial de pe strada erau din plastic, fiind defapt prefabricate pentru spatii verzi si nu pentru sosele
➡️Canalele tehnice de pe trotuare au fost gresit proiectate – canalul tehnic se suprapunea cu retelele edilitare de sub trotuar
➡️Stalpii de iluminat public au fost amplasati in mijlocul trotuarului in dreptul parcului – constructorul a refacut fundatiile pentru stalpi si a inceput sa-i mute de pe pozitii
➡️De la Martirilor la Uranus nu era nici o zebra, pe o distanta de 500 de metri
➡️Pe portiunea dintre Versului si Martirilor trotuarul este lipit de bloc. Facem si aici o dispozitie pentru a introduce stresinile in canalul pluvial, nici acest lucru nu a fost inclus in proiectul initial.
Sunt convins ca vom avea aceleasi probleme de spatiu si intre Uranus si Versului, dar din pacate este prea tarziu pentru schimbarea totala a proiectului.
Cu siguranta vom mai gasi probleme si probabil in final acest proiect va avea multe elemente care nu ne vor multumi. Acest lucru este rezultatul direct al unei decizii neinspirate, aceea de a extinde la patru benzi un drum printr-un cartier rezidential, intr-un loc in care profilul stradal permite cu greu asta„, a precizat viceprimarul Ruben Latcau pe pagina sa de Facebook.

Edilul crede ca largirea bulevardului a fost din start o greseala. Latcau sustine ca nu era nevoie de inca o banda de trafic pe sens, ci doar de o noua configurare a carosabilului.

Deciziile pompieristice, luate in campanie sau in setea dupa „proiecte”, au impact pe termen lung. Acest bulevard avea intr-adevar nevoie de reabilitare capitala, dar nevoia nu era de o banda suplimentara, ci de un spatiu urban modern si de calitate. Prezan este un proiect gandit superficial la care ne straduim acum sa salvam ce se mai poate salva si le multumesc directiei tehnice si constructorului pentru asta. invatam cu totii de aici o lectie pentru viitor.
Conform contractului, data de finalizare a lucrarilor este anul viitor, dar atat eu cat si constructorul ne-am propus sa terminam lucrarile in acest an…. Proiectul de pe Constantin Prezan merge inainte. Munca la retelele de utilitati pe tronsonul dintre Martirilor si Sudului este aproape gata, a fost deja pus primul strat de asfalt. Mai asteptam pana la sfarsitul lunii interventii punctuale pe retele de la Aquatim si Colterm in intersectia cu Calea Martirilor respectiv Versului„, a mai precizat viceprimarul Timisoarei.

Primarul Dominic Fritz a anuntat in urma cu cateva luni ca pentru Maresal Prezan, Timisoara a primit de la bugetul national 18 milioane de lei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Popa Alin spune:

  Si eu sunt de parere ca nu ar fi fost necesar extinderea la 4 benzi a acestei artere,cred ca ar fi fost suficient daca la intersectia cu Martirilor ar fi fost posibil sa se largeasca pentru a permite virajul la dreapta pe intermitent,o banda pentru a merge inainte si una pentru virajul la stanga si nu mai ar fi existat acele cozi interminabile,iar vis-a-vis de problema stalpilor ar fi trebuit luat exemplul Bulevardului Stefan cel Mare cu montarea unor scuaruri delimitatoare de benzi si montati stalpii pe mijloc,asa trotuarele si pistele de biciclete ar fi libere,fara sa se mai faca slalom,cum sunt pe multe strazi si bulevarde.

 2. Antihoti spune:

  Oraș multilateral de lucrări interminabile făcute după proiecte cu greșeli redactate de semidocți toate într-o goană nebună după ban. Foștii guvernanți și de fapt actualii poartă răspunderea pentru jefuirea avuției naționale, jaf camuflat în spatele perdelei de proiecte de modernizare. Rușine tuturor participanților la această bătaie de joc.

 3. Reos spune:

  Avem alternative proiectul trimis la domnul profesor fiind pensionar are timp și rezolvă totul din pix cum a făcut cu toate și cea ce privește jecmăneala vorbim desigur de palmieri, semafoare , parcări, parcuri etc sau de 8 ani administrare bună ????

 4. Dan A. spune:

  1) Daca bulevardul nu are nevoie de 4 benzi, inseamna ca se pot face sute de locuri de parcare de-a lungul sau.
  2) Toate greselile din proiect au fost descoperite de oamenii din directia tehnica a constructorului, ni se spune. Acesti oameni au fost acolo si inainte, insemna ca Ultravopsitul si complicii lui din Primarie le-au bagat pumnul in gura anul trecut.

  • @Dan A spune:

   Da băi cap de fontă, după mintea infractorului Ruben Hund nu aveam nevoie de patru benzi la fel cum a spus Ceaușescu când a fost la deschiderea fabricii FAEM, că nu era nevoie de un sens giratoriu atât de mare in actuala piață Domasneanu !!
   Sunt curios ce comentarii vei scrie când primăria va plăti peste 20 milioane € amendă pentru revoluția bunei guvernări al lui Hampelmann Fritz Witz Figur !!? O fi tot ultravopsitul de vină ???

  • 😂😂😂🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 spune:

   Robu l-ea băgat pumnul in gură proiectanţilor să pună stalpii pe mijlocul trotuarelor să aibă unde se pisa câini din Soarelui când sunt scoşi la plimbare, băi castravete de mare!
   🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 5. una spune:

  Da, sunt niste constatari care par pertinente. Oricat am fi de dezamagiti de Fritz, cel putin nu-l putem regreta pe Robu.:(((…sper sa iasa ceva bun (chiar daca o sutime din cat s-a trambitat!)

 6. Jack spune:

  E bine ca il largesc. In cel mai rau caz fac parcari pe doua benzi si tot e un castig.

 7. bau bau spune:

  Timișorenii îl vor pomeni pe Robu mulți ani de acum înainte. Dacă nu ar fi pornit toate proiectele de infrastructură, unele incepute sau altele la care nu se mai poate renunța acești păcălici nu ar fi făcut absolut nimic inafară de piste pentru biciclete !! Imaginați-vă ce are acest infractor de drept comun in tărtăcuță !!! In secolul XXI in mijlocul Europei, in unul dintre cele mai importante orașe ale României, după mintea unui tânăr care dacă nu va dispărea împreună cu Kasperl Fritz și vrea să-și crească copii in Timișoara nu este nevoie de infrastructură rutieră !!!!!
  Acest nimeni numit viceprimar, in loc să ridice problema construirii unui neţ de pasaje supraterane in piața Domasneanu așa cum sunt in München, să luăm exemplul dat de păcaliciul șef din primărie că vrea să facă Timișoara, păcaliciului adjutant i se pare bulevardul prea lat cu patru benzi !!
  După mintea lor trebuia in locul unei benzi să se facă piste pentru biciclete, să aibă unde se plimba Hampelmann dumineca !!
  Eu plătesc drumul și cazarea la oricine este curios și vrea să știe cum gândesc alții pe care nu îi vom ajunge niciodată la capitolul infrastructură rutieră și unde sunt mult mai multe mașini decât in Timișoara, să vadă și să le numere singuri in orașele Graz, Linz sau Salzburg cel putin 40, 50 de străzi in fiecare oraș unde nu găsești nici măcar o frunză adusă de vânt, cu beton din perete in perete și fără piste pentru biciclete !! Doar câte un copac ici colo unde este o gaură. Să nu uitam că toate aceste orașe sunt inconjurate de autobenzi strâns lipite de urbe, nu ca la noi la 20 de km sau șoseaua de centură pe moșiile primarilor psd-isti din Giroc, Sag, Parţa și Sâmihaiu Român !!
  Un singu lucru este sigur. Pentru ca să-și acopere catastrofa care va veni odată cu plata amenzii de peste 20 milioane euro, păcaliciului șef din primărie a scos la înaintare slugile din primărie și troglodiţi care nu își dau rând cu linsul și cu datul din cap ca Wackeldackel aprobandu-l pe Hampelmann Fritz Witz Figur !!

  • Tim spune:

   Se poate face un circuit de formula 1, ca la Monaco, nu ? Eventual o banda prin locuințele de la parter.

 8. bau bau spune:

  Dacă infractorul de drept comun Ruben Hund gandea mai mult decât o meduză îl corecta pe Lăutarul din Bogsig și la intersecția cu Martirilor făcea un sens giratoriu ! Așa putea să puncteze in fața vopsitului !!

 9. Daniel spune:

  Cum era sa faca doar o banda in plus pe mijloc, asa cum se mai face prin alte tari.Banda respectiva se foloseste pentru a vira stanga-dreapta, astfel nu incurci traficul cand vrei sa virezi.In plus iesi mult mai usor de pe strazile laturalnice, pentru ca poti stationa pe mijloc cat este nevoie, iar daca cineva are de descarcat ceva de exemplu o firma de curierat, poate stationa acolo pt cateva minute pana rezolva treaba fara sa incurce restul traficului.

 10. Caragiale: variatiuni pe o tema clasica spune:

  1. Sa se revizuiasca, primesc! Dar sa nu se schimbe nimic.
  2. Este in regula sa nu facem sau sa nu schimbam nimic!
  3. Să disponibilizăm, dar să nu schimbăm nimic!
  ….
  x-1. Nimeni nu-i de vina!
  x. … Eterna si greaua mostenire.
  Si variatiunile pot continua! Raspunsul ar trebui dat.
  Din nefericire nu se mai cunoate nici macar regula de aur a croitorului … „prima data masori siabia dupa aceea tai”