Opinia Timisoarei

Noul tramvai turcesc, la prima cursa cu calatori, la Timisoara, pe linia 1. Al doilea incepe probele. Foto si video

TIMISOARA. Moment istoric la Timisoara. Primul tramvai nou-nout din ultimii peste 30 de ani a pornit in cursele cu calatori pe linia 1.

Acesta face parte dintr-un lot de 21 de garnituri cumparate de primarie cu bani europeni de la firma Bozankaya, dupa un proiect pentru care au fost obtinute fondurile inca din 2019.

CITESTE SI: Tramvaiul de record mondial, facut de Bozankaya pentru Timisoara, castigator al Premiilor pentru Inovatie. Are cea mai avansata tehnologie din lume

Un al doilea tramvai din set a ajuns in noaptea de luni spre marti la Timisoara si va intra in probe, urmand sa fie pus repede in circulatie, intrucat omologarea a fost deja obtinuta dupa luni de teste realizate cu prima garnitura. Acesta va circula pe linia 9, din ianuarie.

Marti la orele 17.00, cursa inaugurala a pornit de la Muzeul Corneliu Miklosi de pe bulevardul Take Ionescu pe traseul liniei 1.

VIDEO: George Stefanita

Pentru noi, cei de la Bozankaya, in calitate de furnizor, este o bucurie sa fim parte din proiectul Uniunii Europene si sa ne asumam o astfel de responsabilitate, de a livra mijloace de transport confortabile si sigure oamenilor din Timisoara”, a declarat Emrah Dal, vicepreședintele companiei Bozankaya.

Conform unui calendar intocmit la semnarea comenzii, celelalte 19 tramvaie facute de firma Bozankaya din Turcia vor ajunge, pe rand, la Timisoara pana in 2023.

Fiecare mijloc de transport costa 11,58 milioane de lei, cu TVA inclus, are 30 de metri lungime si o capacitate de 200 de calatori, din care 48 de locuri pe scaune. Toate costa, asadar, aproape 50 de milioane de euro, din care mai bine de 80% reprezinta fonduri europene nerambursabile prin POR. Restul sumei va fi acoperita de municipalitate printr-un credit de 20 de milioane pe 12 ani.

Ultimul tramvai din lotul de 21 comandate trebuie sa ajunga cel tarziu in octombrie 2023.

In acest moment, flota de tramvaie a Timisoarei numara 30 de garnituri de fabricatie romaneasca (Armoniile) si 50 aduse in urma cu mai bine de 20 de ani din Germania, care insa au o vechime mai mare de jumatate de secol. In fiecare zi, pe traseu sunt 41 de tramvaie.

Exit mobile version